Bla i boken

Jeg går i sorg

dikt

Velg format

Tilbudspris kr 249 Før kr 299
På lager
ISBN
9788249524877
"Vakre og vonde dikt om en mor som blir dement: «Jeg liker å ha besøk av deg, bare ikke for lenge av gangen. Du kan gå nå, sier hun, men du må gjerne snu i døren og komme tilbake.»"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Åpenhjertig om demens. En sønn beskriver moren som ikke kjenner ham igjen, kan det bli poesi av slikt? Ja, definitivt … Morens språk har liksom løsnet litt fra det ordinære dagligspråket, og er slik sett poetisk i en viss forstand: Det skaper både rystelse og renselse … Det er som om man kjenner på frustrasjonen til både mor og sønn i diktene"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
"Christiansen berører og imponerer med dikt om demens … stillfarne og mesterlige dikt som går tett på en mor på terskelen til døden … Dette er en bok som berører og imponerer meg med sin fjærlette inderlighet og elegante språkføring … Det emosjonelle trykket i den nære relasjonen gir Christiansens finslepne og litt nøkterne dikt en veldig glød … Diktene oppleves nettopp ikke som personlige eller lukkede over skjebnen til en nær relasjon, diktene løfter heller den tematiske bunnen i samlingen opp i lyset. Det gjør at boken enkelt og forbilledlig inviterer leseren inn til å reflektere over temaet … Den fortjener et bredt publikum og går inn i temaet demens på en vakker, ofte hjerteskjærende måte"
ENDRE RUSET, VÅRT LAND
"Dikta til Rune Christiansen i Jeg går i sorg spenner alle sansane, lukt, lyd, syn, smak, berøring – og dei ulike sansesektorane samlar seg i tekstane, i den skrivande handa. Likefullt er ikkje tekstane avrunda og ferdige, men lydhøyre og lyttande … Tapet av verda meldar seg som problem med tid- og stadfesting, omgivnadane og nære personar let seg ikkje kjenne att, språket verkar ikkje referere til, eller finne feste i, den synlege, ytre notidsverda. Fortvilande, opprivande og trist … Jamvel om forma objektivt sett er opprivande – notatliknande, fragmentarisk, nokre tekstar er sett opp som prosa, andre som ein-, to- eller trelina dikt, og med sterke, men lite larmande bilete – er det som om brotflatene samstundes vert balanserte mot noko anna. Det sterke nærværet, kan hende"
SINDRE EKRHEIM, KRABBEN POESIKRITIKK
"Christiansens poesi er fylt av undring og klokskap … Sterkest inntrykk gjør dikt hvor morens demens fører til en form for øyeblikkelig poesi, i dialoger med sønnen. Kollisjoner mellom setninger, som ellers kan ha en poetisk effekt, framstår som en realistisk gjengivelse av en mor som ikke kjenner «igjen seg selv», og heller ikke «husker bevegelsenes hensikt» … Christiansens poesi kan være nærmest villedende enkel, ved at setningene hver for seg ligger nær dagligtalen. Sammenstilt utsier diktene likevel noe annet enn dagligdags innsikt"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Christiansen protokollfører med stø hand sjukdomens nådelause gang, og det vert teikna eit nært og kjærleg bilete av ei mor som langsamt vert borte. Dikta i «Jeg går i sorg» er knappe, fortetta og lada med underligg jande meining. Rune Christiansen meistrar kortdiktformatet som få andre, og samlinga er stramt komponert - som alltid hjå denne diktaren"
KJETIL BERTHELSEN, DAG OG TID
Utgangspunktet for Rune Christiansens nye diktsamling er en mors forsvinning inn i glemselen. Samlingen åpner i det akutte: i den dementes brennende smerte, øyeblikkene da hun innser at hun mister seg selv; i sønnens sorg over det langtrukne tapet. Men parallelt med de brutale betingelsene finnes også et slags håp, i nostalgien, i det tilsynelatende ubetydelige småtteriet i omgivelsene, og ikke minst i litteraturen. "Jeg går i sorg" er en bevegende og trøsterik dialog mellom fortvilelse og forsoning, erindring og lesning.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524877
Innbinding Innbundet
Tittel Jeg går i sorg
Bokgruppe 413
I salg 02.02.2022
Emne Demenssykdommer Skjønnlitteratur Sorg Lyrikk Mødre
Rune Christiansen

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debuten Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt tretten diktsamlinger samtidig som han har utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, med romaner som Krysantemum (2009), Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) og Saken med den tapte tidens innfall (2021).

Christiansen er blitt tildelt en rekke priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

http://www.runechristiansen.com 

 

Litterære priser:

Prix Transfuge du meilleur roman étranger 2023

Brageprisen 2014

Gyldendalprisen 2014

Riksmålsforbundets litteraturpris 2009

Osloprisen 2007

Doblougprisen 2003

Språklig Samlings litteraturpris 1998

Halldis Moren Vesaas-prisen 1996

Oktoberprisen 1994

 

Romaner:

2021 Saken med den tapte tidens innfall
2017 Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
2014 Ensomheten i Lydia Ernemans liv
2009 Krysantemum
2007 Fraværet av musikk
2003 Intimiteten
2000 På ditt aller vakreste
1997 Steve McQueen er død
1992 Dypt mørke
1990 Hvalene i Glasgow

 

Dikt:

2023 Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887 - 1918). Dikt og epistler
2021 Jeg går i sorg
2019 Jeg uttrykker med feilaktig om årstidene elle De små epistlene som fikk den storslagne tittelen Det gylne skinnet
2011 Jeg har tenkt med til de elysiske sletter
2002 Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut
1999 Etter alltid
1996 Anticamera
1994 Motormelkeveien
1993 En følsom tid
1991 Skilpaddedøgn
1989 I dødvanne
1987 Sanger fra måneraketten
1986 Hvor toget forlater havet
Les mer

Nyheter

Flere forfatterportretter Rune Christiansen

Flere forfatterportretter av Rune Christiansen
Les mer

Rune Christiansens nye roman forhåndssolgt til tre land

Rune Christiansens kommende roman Saken med den tapte tidens innfall er solgt til tre land allerede før utgivelsen her hjemme.
Les mer

Rune Christiansens nye roman til Frankrike

Rune Christiansens roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til Frankrike. Den kritikerroste boken skal utkomme på forlaget Les Éditions Noir sur Blancs i serien Notabilia.
Les mer

Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

Rune Christiansen er tildelt den franske Prix Transfuge for beste utenlandske roman. Han mottar prisen for den kritikerroste romanen Saken med den tapte tidens innfall (fr. tittel: L'Affaire des lubies du temps perdu).
Les mer

Christiansen-roman til USA og Canada

Rettighetene til Rune Christiansens kritikerroste roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til forlaget Book*hug.  Ensomheten i Lydia Ernemanns liv og Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av samme forfatter. 
Les mer