Nåde

roman

Velg format

kr 349
ISBN
9788249500987
”Intenst og ypperlig fra Ullmann … Linn Ullmanns nye bok er noe man leser i et eneste jafs. Den er besettende, umulig å legge fra seg. Hver setning er formet med kunst, man nyter det glassklare og gjennomført pregnante språket fra første til siste side”
VG
”Nådeløst sterkt … Ullmanns beste bok så langt … gir i det hele tatt inntrykk av å være skrevet i en raptus, og heller ikke leseren greier å legge den fra seg”
AFTENPOSTEN
”Stort bedre enn dette kan det ikke skrives om døden, og kanskje heller ikke om kjærligheten”
HENNE
”En bevegende kjærlighetsroman … Det finnes ikke en eneste klønete formulering i Linn Ullmanns tredje roman … Nåde er en formfullendt tankevekker av en bok”
ADRESSEAVISEN
”Den som noensinne har sittet ved et langt dødsleie, vil oppleve en stor ærlighet og dypt alvor i Nåde. Hvorfor vil vi at noen skal dø fort og vakkert? For å skåne den døende eller omgivelsene? Kan døden i det hele tatt knyttes til estetikk? Til skam?”
DAGBLADET
”Ullmann skriver med stort alvor, og ikke minst mot, om kjærlighet, verdighet og død i en roman som er fort lest, men ikke fort glemt”
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2002
”Ullmann har skrevet en sterkt virkende, nesten bitende roman der hennes grep om leseren er lett å lokalisere. Det sitter om strupen”
MARIE PETERSON, DAGENS NYHETER (Sverige)
”En mesterlig roman … Linn Ullmann gir ingen svar, men med sin beretning lyser hun på dører til indre og hemmelige rom. Se døden i hvitøyet skulle jeg ikke kalle det for. Snarere er Nåde en roman som påminner en om at man virkelig lever”
HENRIETTE ZORN, HUFVUDSTADSBLADET (Finland)
”Linn Ullmann har skrevet en stor liten roman som vitner om en ubegripelig modenhet og menneskekunnskap, også i livets dypeste og mest fortvilende kriser. Bortsett fra Tolstojs fortelling “Ivan Iljitsj’ død” kjenner jeg ingen så innsiktsfull og nesten klinisk skildring av forfallet og dets psykiske kvaler som denne. Men der er nåden forskjellen: motsatt den nådeløse Tolstoj er Linn Ullmann deltagende og derfor klokere.”
JOHANNES H. CHRISTENSEN, MORGENAVISEN JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”Linn Ullmanns tredje roman er fremragende”
POLITIKEN (Danmark)
”Det er vanskelig å anbefale Linn Ullmanns tredje roman fordi den gjør så vondt. Allikevel skal den anbefales. Varmt ... Linn Ullmanns røntgenblikk avslører nok hvordan et ekteskap angripes av små ujevnheter og en langsomt muterende sannhet”
LISE GARSDAL, POLITIKEN (Danmark)
”[Linn Ullmann] er på vei til å bli en av Nordens største forfattere … Nåde er en bok som på tross av sin korte, lavmælte form insisterer på å bli hørt og tenkt over lenge etter at siste side er vendt … Blottet for lettkjøpt patos og vammel sentimentalitet lykkes det Ullmann å framstille kjærligheten, når den i ordenes dypeste forstand blir et spørsmål om liv og død. Overalt på de 150 sidene står prosaspråket meislet og tilhugget. Alt er skåret ned til det absolutt essensielle, ja det er stedvis noe helt dogmeaktig i måten Ullmann skaper selv de største bilder … Det er fengslende lesning som gjør en stille og ydmyk – og meget glad for den kjæreste man stadig har. Akt på livet til hverandre! Lyder rådet mellom bokens linjer”.
JENS ANDERSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
”Hvis Linn Ullmann var dansk, ville hun bli utropt til en moderne Tove Ditlevsen, på grunn av sin presise fremstilling av spillet mellom kvinner og menn … Det eksepsjonelle er Linn Ullmanns evne til å beskrive tragiske hendelser på en komisk måte. Selv de mest alvorlige situasjoner blir lettere i hennes hender, og selv om dette kan være lett å lese, betyr det ikke at det er overflatisk – snarere tvert imot, det er dypt.”
MICHAEL HALSKOV, DANMARKS RADIO (Danmark)
”Linn Ullmann skriver dilemmaene fram i denne lille stramme romanen som med sine erindringsglimt og lange sceniske dialoger kretser omkring det unevnelige, det umulige. Og gjør det i en stadig pulserende bevegelse … Linn Ullmann [har] med Nåde krystallisert sitt talent … Dialogisk lavmælt i formen, sinnsopprivende i innholdet”
OLE WIVEL, WEEKENDAVISEN (Danmark)
“... det er umulig å ikke bli dypt berørt av hennes fortelling om kjærlighet og død og om grenser og muligheter i møtet mellom de to. Det er ganske enkelt flott gjort.”
DORIS OTTESEN, KRISTELIG DAGBLAD (Danmark)
”Linn Ullmann … er romanforfatter og en av hennes vakreste romaner er Nåde … Allikevel etterlater boken et inntrykk som overvelder alt. Linn Ullmann trenger ingen omfattende forklaringer. Hun observerer. Hun lar sine romanfigurer berette selv. I enkle setninger. Men disse fanger på mystisk vis til og med de mest nyanserte følelser. Alt i denne boken er klart, men samtidig like gåtefull som livet og døden selv. Nåde er en type bok som gir oss en følelse av at bøker kan gjøre oss til bedre mennesker. Samtidig er den fantastisk tørr, uten sentimentalitet, men gripende i nesten hver linje. Linn Ullmann er en stor kunstner og det er på tide at vi i Tyskland får oppleve henne”
BERLINER ZEITUNG (Tyskland)
”En bok uten lyter … Hun er svaret på kravet som Faust formulerer i sitt nattlige studérkammer: ”Det du har arvet av dine fedre må du oppnå selv for å kunne eie det”
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
”Vakkert og smidig fletter Linn Ullmann de store temaer og engstelser inn i Johans fortelling … En stor, uspektakulær, bevegende, kort roman.”
DIE WELT (Tyskland)
” Nåde viser noe som det trolig bare er litteraturen som kan få frem, nemlig det enestående ved ethvert menneskes død.”
DER SPIEGEL (Tyskland)
” … klarer på mesterlig vis å fylle til og med rommet mellom linjene. Med kun noen få tilbakeblikk og hendelser som gjør hennes tekst til en overbevisende historie, klarer hun å skape en uhyre tett og intens stemning. Det oppstår en spenning som nesten tar pusten fra leseren, selv om ingenting egentlig hender. Men det hender noe allikevel. Leseren kjenner gnisten.”
NDR (Tyskland)
”Den norske forfatteren Linn Ullmann er en mester i litterær fortetning. I hennes nye roman Nåde lykkes hun igjen å ta opp menneskets store eksistensielle spørsmål i kompakt form og dermed å røre ved leserens følelser… Det finnes neppe en leser som ikke blir berørt av Nåde.”
Nyhetsbyrået DPA (Tyskland)
”Linn Ullmann overgår seg selv med denne smale boken. Så nært og barmhjertig forteller hun om Johans siste dager at det føles som om man selv har sittet ved dødsleie til sin kjæreste.”
BRIGITTE (Tyskland)
«En elegant stilist med en original stemme; hun er spesielt god til å fange øyeblikk av bitterhet - ofte med et spor av galgenhumor … et delikat, uforglemmelig portrett av en fryktsom mann som forsøker sitt beste for å møte slutten på livet – og kjærligheten – med et minstemål av verdighet og, ja, nåde»
BRUCE BAWER, NEW YORK TIMES BOOK REVIEW (USA)
”Et verk av praktfull emosjonell betydning … En eldre mann som er døende av kreft finner forsoning gjennom sin kones kjærlighet i Linn Ullmanns minimalistiske tegnede, lavmelte og usentimentale, svært bevegende nye utgivelse … Ullmann skriver med en vidunderlig letthet og presisjon og velger den mest treffende forbløffende detalj for å skissere sine personer … hennes nakne portretter resulterer i virkelige personer som bærer all vekt av egentvil og indre mening”
KIRKUS REVIEW (USA)
”Vidunderlig og skremmende … Opprivende i sin likefremme enkelhet, klar i sin jevne, elegante oversettelse, Ullmanns roman finner gjenklang i leserens indre, underbevisste frykt for nedbrytning i møtet med døden.”
BOOKLIST (USA)
“Ullmanns roman er kort, og stilen er knapp, men fortellingen har tyngde og fanger oppmerksomheten.”
LIBRARY JOURNAL (USA)
”Linn Ullmann har komponert en bok av sjelden styrke, som et drama i tre akter… her er ømheten grusom og medlidenheten nådeløs”
LIRE (FRANKRIKE)
"Linn Ullmanns elegante og konsise roman er et studium i livet og dets utsøkte banalitet . . . det er nøyaktig denne alminneligheten, og Ullmanns evne til å få emnet og de sarte øyeblikkene akkurat slik, som gjør romanen så sterk … På en måte handler Nåde om hva som skjer mellom de store og små hendelsene i løpet av en hvilken som helst dag. Ullmanns triumf er at selv når hun behandler de tyngste av disse hendelsene, har hun en lett hånd”.
NATALIE MOORE, TIME OUT REVIEW, fem av seks stjerner + “Book of the Week” (STORBRITANNIA)
“I denne ekstraordinært fryktløse romanen inviterer Linn Ullmann oss på innsiden av selve frykten … Dette er et svært intrikat verk skrevet med imponerende kunstnerisk dyktighet, med fortid og nåtid, fantasi og skarp aktualitet, følelser og det kliniske fysiske, ikke så mye sammenstilt som flytende inn og ut av hverandre, som temaer i et pianostykke av Majas beundrede Schumann. Det er også, paradoksalt nok, mye humor … en eksemplarisk beretning om en ubemerkelsesverdig men unik manns reise til dødsøyeblikket og bortenfor”
PAUL BINDING, THE INDEPENDENT ON SUNDAY (STORBRITANNIA)
“Den er sparsomt skrevet og elegant monokromt”
KATE SAUNDERS, THE TIMES, (STORBRITANNIA)
”Siden FØR DU SOVNER i 1998 har Ullmann publisert fire romaner. Enkle, klare og strengt vakre studier av liv på kanten av forandring og ulykke - dette er klarsynt, storhjertet fiksjon uten illusjoner men aldri uten medlidenhet – eller humor … Ullmann følger Johans reise inn i sykdommen med en elegant litterær grammatikk, klipp, nærbilder og tilbakeblikk”.
BOYD TONKIN, litterær redaktør i INDEPENDENT i et intervju med Ullmann (STORBRITANNIA)
”Ullmanns hypnotiske, lille roman er en robust og likevel finstemt framstilling av den mest prosaiske, gåtefulle hendelsen av alle. Sammenliknet med Philip Roth’s myndige EVERYMAN er humoren tørrere og smerten mer utilslørt, samtidig som romanen er like stillfarent imponerende.”
CATHERINE TAYLOR, THE GUARDIAN
Da Johan Sletten blir alvorlig syk, inngår han en avtale med sin kone Mai. Den dagen livet oppleves som uverdig eller uutholdelig, den dagen han blir en byrde for henne og sine omgivelser skal hun bistå ham med en siste handling. Da øyeblikket nærmer seg, er han likevel usikker på om det er dette han vil. Uforvarende krysser ekteparet grensen til landskap de ikke kjenner; der tvilen styrer, språket forvitrer og kjærligheten er utrygg.

"Nåde" er en skarp, dristig og inntrengende roman preget av svart humor, en kompromissløs skildring av et ekteskap stilt overfor det umulige, og en studie i det alvorligste av alt, om sannhet og løgn, om troskap og de små umerkelige svik.

Linn Ullmann mottok Den store leserprisen i 2002 for "Nåde", og boka ble også utnevnt som en av de ti beste romanene det året av den prestisjetunge Weekendavisen i Danmark. I 2007 ble "Nåde" nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2002
ISBN 9788249500987
Innbinding Innbundet
Tittel Nåde
Bokgruppe 411
Design Exil design
Emne Romaner Skjønnlitteratur Dødshjelp Kjærlighet
Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Aschehougprisen 2022

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Av Linn Ulllmann:

2021

Jente, 1983

2015

De urolige

2011

Det dyrebare

2005

Et velsignet barn

2002

Nåde

2001

Når jeg er hos deg

1998

Før du sovner

Les mer

Nyheter

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år.
Les mer

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 til Tyskland, Sverige og Danmark

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 vekker også stor interesse internasjonalt og rettighetene er allerede solgt til Tyskland, Sverige og Danmark.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 rett til topps på bestselgerlista

Etter kun to salgsdager føk boken rett inn på 2. plass på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur. Jente, 1983 er nå den mestselgende romanen i både kategorien for norsk og oversatt skjønnlitteratur.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 fortsatt på 1. plass på bestselgerlistene

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 troner er fortsatt landets mest solgte roman. Også denne uken troner den på 1. plass på bestselgerlistene for skjønnlitteratur og e-bøker.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 på 1. plass på bestselgerlistene for tredje uke på rad

Linn Ullmanns kritikerroste Jente, 1983 er romanen som selger best i juleinnspurten. Boken gikk rett til topps på bestselgerlista da den utkom i slutten av november og ligger også denne uken på 1. plass ...
Les mer

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G
Les mer

Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

I dag ble det kjent at Linn Ullmann skal være årets festspilldikter under De litterære festspillene i Bergen 26.-30. mai. Under festspillene vil hun invitere med seg en rekke kunstnerkollegaer til samtaler om kunst og liv – og om den tiden vi lever i akkurat nå.
Les mer

Svenske kritikere jubler for Linn Ullmanns Jente, 1983

Linn Ullmanns Jente, 1983 blir i disse dager lansert i Sverige. Kritikerne jubler for Ullmanns bok. «Mästerlig», konkluderer Maria Schottenius i Dagens Nyheter. «En alldeles lysande roman av Linn Ullmann», skriver Aftonbladets Viktoria Jäderling.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer