2022

HØSTEN PÅ OKTOBER


AUGUST


I august er det høst. I hvert fall i bøkenes verden. Her kan du lese litt om hvilke bøker du kan glede deg til fremover. 

Klikk på bøkene for å lese mer om dem.

NB! Lanseringsdatoene kan endre seg.

Jevhenija Bjelorusets

Lykkefall

FORTELLINGER

Lanseres 1. august

Lykkefall er en samling viltre, vittige, vonde og varme fortellinger fra Ukraina like før siste krig illustrert av Bjelorusets fotografier.

Torgeir Rebolledo Pedersen

Tilværelser

ESSAY

Oversatt av Tor Tveite

Lanseres 10. august

Med både livsglede og livslede skriver Torgeir Rebolledo Pedersen seg gjennom sitt liv og sin diktnings tilværelser med hans karakteristiske form for svartsynt humor.

Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban (red.)

Jeg skulle si storm

Boka om Ways of Seeing

SAKPROSA

Lanseres 19. august

Ingen teaterforestilling i nyere tid har skapt så mye debatt og offentlig ordskifte, og ført til så store politiske konsekvenser som Ways of Seeing. I denne boka er en rekke ulike aktører innen juss, kunst, internasjonal politikk og rettighetskamp invitert til å reflektere videre over denne spektakulære historiske hendelsen.

Lisa Charlotte Baudouin Lie

Mare

SKUESPILL

Lanseres 23. august

Lisa Lies prisvinnende kultforestilling Mare i bokform. 

SEPTEMBER


Thomas Stene-Johansen

med stor og stum K

DIKT
DEBUTANT

Lanseres 1. september

med stor og stum k er dikt skrevet i et muntlig, rytmisk, stilsikkert og gripende språk og handler om en nær venns død og et jegs sorgprosess og erindring som følge av dødsfallet.

Leander Djønne

Oskespiralen

ROMAN
DEBUTANT

Lanseres 1. september

Oskespiralen er ei forteljing om to brørs oppgjer med fortida, ein far med umenneskeleg framferd og ei ur som er i ferd med å losne over heimegarden. 

Kim Hiorthøy

Knivtid

FORTELLINGER

Lanseres 2. september

Knivtid består av 50 korte, humoristiske, skarpe og ville fortellinger om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem.

Agnar Lirhus

Dragen

ROMAN

Lanseres 7. september

Dragen er en roman om Daniel og Henriette, om desperasjonen i det flate vanlige livet, om avhengighet, ødeleggelse og suget etter rus, skrevet med sterkt driv og et alvor som gjør inntrykk.

Juliane Rui

Oumuamua

DIKT

Lanseres 7. september

Oumuamua er en diktsamling som undersøker ordenes og poesiens forhold til hverdagen, sorgen, drømmen, livet og døden.

Bård Torgersen

Vær stille

ROMAN

Lanseres 9. september

Sigurd våkner midt på natta og kjenner en sterk lengsel etter å bli religiøs. Det får store konsekvenser for mannen, som bestemmer seg for å forlate alt han har for å lete etter gud. Med Vær stille har Bård Torgersen skrevet en forunderlig og eventyrlig roman om å tørre å sette alt på spill og å følge sin intuisjon helt inn i det ukjente.

Kjartan Hatløy

Vere og døy. Døy og vere

DIKT

Lanseres 9. september

Med Martin Heideggers hovudverk som springbrett har Hatløy skapt si dødslære. Det gjeld diktarens eige «vere til døden» - men han prøver òg å gå bakom døden: Samtidig som han undersøkjer meininga til vere, freistar han forstå spørsmålet om ikkje-vere. "Vere og døy - døy og vere" er ei førebuing, men òg ein slags audmjuk takk, frå ein av våre mest særmerkte lyrikarar.

Tormod Haugland og Anette Kierulf

Hus om natta

TEKSTER OG TEGNINGER

Lanseres i september

Hus om natta er eit samarbeid mellom biletkunstnaren Annette Kierulf og forfattaren Tormod Haugland og består av tekstar og teikningar om hus, om lys og mørke, om landskap og årstider, dyr og natur, om skyene sine skiftande former og strukturar og alt som veks.

Matias Faldbakken

Stakkar

ROMAN

Lanseres 23. september

Matias Faldbakkens sjette roman Stakkar er en kjærlighetsfabel og en dannelsesroman på skakke. Oskar finner et merkelig og språkløst barn i skogen. Under hans pleie begynner barnet å vokse i en rasende fart. Hva er det egentlig som har skjedd?

William Shakespeare

oversatt av Øyvind Berg

Kong Lear

SKUESPILL

Lanseres 21. september

Kong Lear regnes som et av Shakespeares og verdenslitteraturens høydepunkter. Nå foreligger stykket i Øyvind Bergs klare og vidunderlig lettflytende oversettelse til norsk.

Morten Strøksnes

Lumholtz' gjenferd

Verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen

ROMAN

Lanseres 30. september

Morten Strøksnes tar oss verden rundt i sporene til Carl Lumholtz, en av Norges store, men glemte, oppdagere på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen.

Tove Nilsen

Nordens elefanter og andre bekjente

FORTELLINGER

Lanseres 30. september

Tove Nilsen skriver fram forholdet mellom mennesket og dyr på utsøkt sanselig vis, hun forsker i den store gleden som oppstår i møte med dyr, med en underliggende fortvilelse over menneskets trang til å underlegge seg andre.

OKTOBER


Marie Aubert

Jeg er egentlig ikke sånn

ROMAN

Lanseres 7. oktober

Jeg er egentlig ikke sånn er en skarp, sår og underholdende roman om frykten for andres blikk og lengselen etter å bli sett, og om det risikable prosjektet det er å slippe et annet menneske innpå seg.

Mona Høvring

Samlede dikt

1998–2022

DIKT

Lanseres 8. oktober

Nina Lykke

Vi er ikke her for å ha det morsomt

ROMAN

Lanseres 14. oktober

Nina Lykke holder lupen over et kultur- og litteraturmiljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

Karl Ove Knausgård

Det tredje riket

ROMAN

Lanseres 28. oktober

I den tredje boka i Karl Ove Knausgårds nye storverk møter vi igjen mange av menneskene fra de forrige bøkene og følger deres forsøk på å forstå og leve i en verden hvor mørke krefter er sluppet fri.

NOVEMBER


Finn Skårderud Mer uro

Foto: Trond A. Isaksen

Thomas Seltzer

Amerikansk karmageddon

Tanker om mitt fordømte fedreland

SAKPROSA

Lanseres i november

Amerikansk karmageddon er en reiseskilding fra USA, en analyse av landets historie og en fortelling om Thomas Seltzers liv og de amerikanske røttene hans.

Bli med Thomas Seltzer til USA i et forsøk på å forstå dette gåtefulle landet og folket i vest. Hvordan og hvorfor den amerikanske drømmen ble til et amerikansk mareritt?

Finn Skårderud

Mer uro

SAKPROSA

Lanseres i november

Mer uro handler om hvem vi er alene og sammen, om møter i terapirommet, om nysgjerrighet og forestillingsevne, om lek og humor, om sorg og posttraumatiske skader, om den sansende kroppen og om virkelighetstap. Det handler om det psykologiske språkets manglende evne til å ta opp i seg menneskers erfaringer - og det handler om å møte andre gjennom samtaler, gjennom å lytte, gjennom møter med kunst og litteratur.