Bla i boken

Jeg skulle si storm

boka om Ways of Seeing

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249522798
"Treng vi ei bok om dette no, fleire år etter? Eg var sjølv i tvil, men svaret mitt etter å ha lese gjennom den drygt 400 sider lange boka er eit rungande ja … Det som gjer sterkast inntrykk i boka, er dokumentasjonen av korleis stykket vart tolka og fordømt av folk som ikkje hadde sett det … som boka viser, kom faktafeil inn i den store kverna frå første stund … Kritikken rammar også meg sjølv, som såg med eigne auge at medieversjonen av ‘Ways of Seeing’ var heilt ute av proporsjonar, utan å melde frå verken i kommentarfelt eller andre stader. Det mest provoserande i stykket er nemleg ikkje husfasadane, men korleis Benammar og Baban får fram erfaringar av kor utsett ein kan kjenne seg også i eit trygt land som Noreg … Bør bli pensum"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Det er en interessant øvelse å på ny lese resepsjonen av et kunstverk i ettertid, noe som definitivt gjelder i denne sammenhengen. «Jeg skulle si storm» er et lite stykke norsk medie- og teaterhistorie – for ikke å nevne politisk historie … Resultatet er et nyansert dokument over hendelsesforløpet, strukket godt over 400 sider … Boken fungerer som et oppslagsverk eller samleverk for både de nysgjerrige, de som trenger en oppfriskning og de som ønsker å dykke dypere i materien"
REGINE STOKSTAD, DAGENS NÆRINGSLIV
"«Jeg skulle si storm. Boka om Ways of Seeing» gir en tiltrengt oppfriskning av hukommelsen. Den viser dramaet som utspilte seg rundt menneskene som lagde dette teaterstykket, noe det har stått lite om i mediene. Slik fungerer boken nærmest som et korrektiv til historieskrivingen … en viktig dokumentasjon av hvordan angrep på den kunstneriske friheten kan ta form. På hvor tilslørt diskriminering kan virke, og hvor lett det er å forvrenge virkeligheten når makta rår"
KJERSTI JUUL, VÅRT LAND
"«Ways of Seeing» utløste politiske etterspill og diskusjoner i en skala knapt noe annet stykke satt opp i Norge kan vise til. Her er omsider boken som samler de viktigste trådene … Det er en omfattende bok. Selv teksten til teaterstykket er det blitt plass til! Det var på høy tid at den ble tilgjengelig … I sum er boken en grundig dokumentasjon av oppsetningen og prosessene som fulgte"
ESPEN STUELAND, NORSK SHAKESPEARETIDSSKRIFT NR. 2-3 2022
"«Ways of Seeing» er en forestilling med mange tråder, det samme er boken om stykket. Lillian Bikset serverer i sitt bidrag ikke bare en grundig gjennomgang av Ways of Seeing, som gir et svært godt og uførlig bilde av forestillingen, men byr også på skarpe analyser av etterspillet … Samtidig er «Jeg skulle si storm» kanskje på sitt beste der tekstene vender blikket enda lengre bort fra forestillingen, som for eksempel i Benammars samtaler med Ali Esbati og Khalid Salimi, sistnevnte med frydefulle digresjoner hvor John Berger er et omdreiningspunkt. Andre høydepunkter er Jonas Eikas cut up-dikt av Bertheussens vitneforklaringer og Pia Maria Rolls avsluttende dagbokaktige tekst"
TOMINE SANDAL, VINDUET
"Ways of Seeing", som hadde premiere 21. november 2018 på Black Box teaters hovedscene, er etterkrigstidas mest omtalte teaterstykke.

Hvordan kunne en teaterforestilling skapt av en liten gruppe eksperimentelle kunstnere utløse en justisministers avgang, refs fra statsministeren og toppolitikere som anklaget kunstnerne for å inspirere til terror?

I denne boka er en rekke ulike aktører innen juss, kunst, internasjonal politikk og rettighetskamp invitert til å reflektere videre over denne spektakulære historiske hendelsen. Vi får en gjennomgang av hendelsesforløpet og refleksjoner over hva forestillingen faktisk iscenesatte.

Bidragsytere: Hege Ulstein, Deise Faria Nunes, Asbjørn Grønstad, Lotte Konow Lund, Sverre Knudsen, Mohamed Abdi, Kai Strittmatter, Mette Hellenes, Paal Bjelke Andersen, Lillian Bikset, David Graeber, Ali Esbati, Andam Aziz, Natasha Marie Llorens, Khalid Salimi, Birgitte Sigmundstad, Jonas Eika og Ketil Lund.

Manuset til forestillingen er også inkludert i boka, samt et utvalg artikler, kronikker, anmeldelser og poster i sosiale medier som sto på trykk i tida etter forestillingen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249522798
Innbinding Innbundet
Tittel Jeg skulle si storm
Bokgruppe 312
Ekstern redaktør Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban
I salg 19.08.2022
Emne Faglitteratur Oslo 2010-2019 Journalistikk Teater