Bla i boken

Dragen

roman

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249525744
"Vondt om rus, kjærlighet og barn. I skånsomme, nesten umerkelige setninger"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"[Lirhus] skriver om rusens skygger i en småbarnsfamilie, attpåtil i en moderne, mer komplisert familiekonstellasjon. Det gir romanen en annen klangbunn enn de personlige tragediene vi leser om hos Enquist, Bjertnæs og Saarikoski … Lirhus skriver brillefint om livet med barn, også når det ikke bare er skrik og mas – flere ømme passasjer viser hvor sterk kjærligheten til disse småvesenene kan være … Det finnes et uutgrunnelig sug i skriften her … Som forteller har han et muntlig driv som kan minne om en nøktern Kyrre Andreassen eller Per Petterson. Den samtidspolitiske viljen i bøker som «Historien om oss» (2013) og «Liten kokebok» (2016) er det få som matcher … «Dragen» er et fint tilskudd til en balansert bokhylle med bøker om hva det vil si å falle ut av vater, og hvorfor så mange ikke higer etter noe annet"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN
"det er en vond tekst å lese. Ikke fordi romanen er dårlig, men fordi innholdet er så sterkt - så hjerteskjærende … «Dragen» er en sterk roman om livets vanskeligheter. Nå handler svært mye av dagens skjønnlitteratur om akkurat det, men noe av det fine med Lirhus' fortelling er at den aldri gir noen svar, den er fri for moralisering … Portrettet av en omsorgsviktende mor, og en far og kamerat som forsøker å glatte over, vil jeg anta blir sittende hos lesere som er langt fra denne virkeligheten sjøl. Dessuten er det mange fine, rørende og vare barnescener i denne romanen. Og i siste instans handler det jo egentlig om barna"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Henriette sa: Jeg tror ikke du var vennen min på den tiden. Henriette sa: Du tok det du ville ha, og ga faen i alt annet. Henriette sa: Jeg anklager deg ikke, du var sånn som jeg alltid har vært. Jeg så meg selv i deg. "

Daniel har tilsynelatende et velfungerende familieliv. Sammen med kjæresten Martin har han ansvar for barna Kai, Jon og Liva. Daniel vil være en god far, men når han ikke får sove, drikker han seg fra sans og samling.

Dette er også Henriettes roman, hun som bare sporadisk er til stede: barnas biologiske mor og Daniels sjelevenn. Henriette og Daniel har en felles fortid med rus. I ungdommen tok de alt dopet de kunne få tak i. Hvorfor ble Henriette narkoman, mens Daniel lever middelklasselivet?

"Dragen" er en roman om desperasjonen i det flate vanlige livet, om avhengighet, ødeleggelse og suget etter rus, skrevet med sterkt driv og et alvor som gjør inntrykk.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525744
Innbinding Innbundet
Tittel Dragen
Bokgruppe 411
I salg 29.08.2022
Emne Skjønnlitteratur Avhengighet Familie Romaner Rusmisbruk
Agnar Lirhus

Agnar Lirhus

Agnar Lirhus (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Siden har han skrevet syv romaner og to diktsamlinger. I 2011 mottok han Bokhandelens forfatterstipend. Lirhus har også skrevet barneboken Gutten og det glødende treet (2017) og ungdomsromanen Ellers er jeg ikke noe menneske (2018), som ble nominert til Kritikerprisen.

 

Utgitt på Oktober

2022 Dragen
2020 Nå hogger de
2016 Liten kokebok
2013 Historien om oss
2010 Affektlære
2009 Mount Tupelo
2006 Til øya
2005 Skogen er grønn
Les mer

Nyheter

Agnar Lirhus - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Agnar Lirhus
Les mer