Bla i boken

Stakkar

roman

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249525553
"Årets beste norske roman sto Mathias Faldbakken for … Språket, fortellerkunsten og persongalleriet står i spenn mellom det senmoderne og folkeeventyrene, i en roman som rett og slett ikke ligner noe annet jeg har lest i år"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det er sjeldan eg verkeleg kosar meg med ei bok eg les. Denne osar av genuin skaparglede – ein kvalitet eg set høgare enn nesten alt. Noko meir kreativt og sprelsk prosjekt skal du leite lenge etter – sett bort fra den forrige romanen hans, den like herleg trolske og ville «Vi er fem»"
THULA KOPREITAN, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Faldbakken er kjent for sine rare, morbide og morsomme bøker – og «Stakkar» er intet unntak … rett og slett en fryd å lese, særlig for de av oss med en hang til det i overkant fantasifulle"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Forfriskende fabel om utenforskap. Forfatteren går til sagn, medisin, jus og litteratur for skape en vrimmel av begreper som avslører så vel frykt som fascinasjon for annerledeshet. Språkarbeidet er imponerende"
AFTENPOSTENS BOKREDAKSJON, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Et kunstverk smidd over tradisjonelle fortellinger i en slags nåtid. Samtidig og tid-løst veves utenforskap frem som noe som er rotfestet i århundregamle tradisjoner og i aktuelle erfaringer. Det unike og det typiske, det uregjerlige og ømme går sammen i en spenningsfylt og humoristisk fortelling som søker seg vekk fra realistiske former, men uten å slippe taket. Han fornyer tradisjonen innenfra – betagende"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"«Stakkar» er et høydepunkt i Matias Faldbakkens forfatterskap. Det er en visjonær fortelling som berører grunnleggende eksistensielle spørsmål: Hva er et menneske? Hva er språk og sivilisasjon stilt overfor naturen? Matias Faldbakken skriver med brodd og ironi. Sylskarpt og ironisk på grensen til det ubehagelige folder han ut en historie om to traumatiserte mennesker, og en kjærlighetshistorie som kan få deg til å grine"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"En romanskrivende kunstner som gang på gang har demonstrert at hva som blir det neste, er umulig å forutsi. Faldbakkens bygdefolk er like artige som språket hans er, men i Oslo går det galt"
KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det gjør godt å lese en roman som henter så mye kraft fra fantasi, språk og kulturarv. Stakkar er en durkdreven eventyrblanding med pek og vink til historie, litteratur og vitenskap"
MIA BULL GUNDERSEN, BOK 365, ÅRETS BESTE BØKER 2022
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Skrevet i et rikt, oppfinnsomt og helt unikt språk, klarer Faldbakken å formidle en rørende og ellevill historie om to unge mennesker som er altfor gode for den verdenen de blir pisket rundt i"
MARI GRYDELAND, COSTUME, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Grøssende grusomt og vanvittig morsomt fra en av våre aller mest originale forfattere … en genuint spennende fortelling om flukt og identitet … naturskildringene er noe av det beste jeg kan huske å ha lest på svært lenge … Du vet bare at det blir bra. Veldig bra … noe av det sterkeste jeg har lest i nyere norsk skjønnlitteratur … høstens desidert mest spennende og særegne leseropplevelse"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"noe av det beste, mest kreative, skakke og rørende denne forfatteren har skrevet … det er de uforglemmelige karakterene, og særlig den unge gutten Oskar og vesenet fra skogen som får denne romanen til å vibrere … Overdrivelser, karikatur, ironi og sylskarpe observasjoner slåss om plassen i denne fortellingen som hele veien har et ømt og kjærlig blikk plassert på de to nevnte romanheltene … «Stakkar» er en strålende fortelling. Dette er Matias Faldbakken på høygir"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"ein fengslande fabel om oppvekst i naturtilstanden og om kollisjonen med kulturen. Den gåtefulle historia spelar på mange strengar og er open for tolking. Det er ei av dei fascinerande sidene ved Faldbakkens romanar, dei går aldri heilt opp … Eg ventar med spenning på kvar vi skal dra neste gong. Endå lenger ut på landet?"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Faldbakken trollbinder. Matias Faldbakkens nye roman er medrivende fortalt med stilistiske virkemidler fra folkeeventyrene … Faldbakken fører et språk som er så visuelt og så stilistisk presist at man tar seg i å nyte de enkelte setninger … ingen lever lykkelig til sine dagers ende i Matias Faldbakkens univers. Men det har vært en fryd å følge med på ferden"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Storarta og uføreseieleg … Med den nye romanen "Stakkar" innfrir Matias Faldbakken dei høge forventningane … Faldbakken vik ikkje tilbake for å skrive om dei store spørsmåla. Årets roman handlar mellom anna om traume og om normalitetens grenser, alt i ei presis og eigenarta språkform"
ROLV NØTVIK JACOBSEN, VÅRT LAND
"Faldbakken skriver skarpt, morsomt, kløktig, kult, rått, originalt, burlesk, anti-urbant. Og vakkert. Stakkar er en eiendommelig roman som tar et godt spenntak på leseren … Det er snedig gjort, og riktig så underholdende … Det gjør godt å lese en roman som henter så mye kraft fra fantasi, språk og kulturarv. Stakkar er en durkdreven eventyrblanding med pek og vink til historie, litteratur og vitenskap"
MIA BULL-GUNDERSEN, BOK365
"Faldbakken går til sagn, medisin, jus og litteratur for skape et vrimmel av begreper som avslører så vel frykt som fascinasjon for annerledeshet … Med stort hell skaper han et språklig frirom for seg selv der han kan blande stilarter … Romanen stiller seg på den svakes side og får viklet jenta ut av både fysiske og mentale beskrankninger. Underveis dikter Faldbakken opp en nydelig kjærlighetshistorie … Frydefullt"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"De uvante språk- og sjangerkombinasjonene gjør Matias Faldbakkens nye roman både gøyal og gledesfylt … Også i årets roman trer en ukjent, nærmest monstrøs størrelse inn og ryster en ordnet verden. Men her går Faldbakken lengre, og med hakket mindre lettbente skritt … I årets utgivelse får omsorgstematikken, som tidligere har vært mer underliggende, en tydeligere retning. «Stakkar» står på utenforskapets side"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Årets mest elleville roman. En herlig og crazy fortelling om et kjærlighetsforhold mellom to bortkomne mennesker … det er tragisk, det er spennende, men også svært underholdende for en leser som gleder seg over et håpløst og vakkert kjærlighetsforhold. Romanen er corny og vilt original, det er rå realisme og et eventyr om utenforskap med mennesker som du helt sikkert ikke har i din omgangskrets. Ingen skriver som Faldbakken"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Faldbakken har koka i hop eit heksebrygg av ein roman … Teksten leikar seg med klisjear og tropar - og gir oss det vakre og det vonde i ei sterk blanding, ironisk og rett fram på éin gong. Vi er med, dette er ein svir å lese … Med eit slikt språk og intenst driv har forfattaren kreert ei særs underhaldande soge"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"I et moderne eventyr forflytter Faldbakken merkverdige karakterer fra bygd til by, men det er de språklige krumspringene som bærer romanen … Både i bygd og by blir romanen et bilde på hvor lite rom vi har for de som ikke passer inn … Det som sjarmerer meg mest er det lekne og krasse språket som overrasker både i formuleringer og fokus … Faldbakkens bakgrunn fra det visuelle kunstfeltet kommer til syne i en entusiastisk oppmerksomhet overfor byens taktilitet, og det er noe befriende i hvor mye plass som vies materialer og byggemetoder"
HANNA MALENE LINDBERG, KUNSTAVISEN
"En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue."

Den ensomme fostergutten Oskar jobber for kost og losji på bruket til Aud og Olav Blum. En dag oppdager Oskar et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart.

"Stakkar" er en kjærlighetsfabel og en dannelsesroman på skakke, skrevet med stor forestillingskraft, språklig overskudd og en særegen blanding av glød og ironi.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525553
Innbinding Innbundet
Tittel Stakkar
Bokgruppe 411
I salg 23.09.2022
Emne Oppvekst Skjønnlitteratur Romaner Traumer Outsidere
Matias Faldbakken

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2 (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble The Hills nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris 2019, Kritikerprisen 2019, og ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Faldbakkens seneste roman, Stakkar, ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og Bokhandlerprisen i 2022. Bøkene hans er oversatt til 18 språk.

 

Litterære priser:

Oktoberprisen 2022

Kritikerprisen 2019

P2-lytternes romanpris 2019

 

Utgitt på Oktober:

2022 Stakkar
2019 Vi er fem
2017 The Hills

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem.
Les mer

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike

The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det franske forlaget Fayard til gode kritikker og store oppslag i Le Bonde, L’Express og Le Figaro.
Les mer

Dansk ros til Matias Faldbakken – «Et av Skandinavias mest interessante forfatterskap»

Matias Faldbakkens prisbelønte roman Vi er fem er nå ute i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg og boken vekker stor begeistring hos danske anmeldere. 
Les mer

Strålende kritikker til Matias Faldbakkens Vi er fem i Tyskland

Matias Faldbakkens prisbelønte roman Vi er fem er nylig utkommet i Tyskland, og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Matias Faldbakken tildelt Oktoberprisen 2022

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Oktoberprisen 2022. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse, der høstens bøker ble presentert.
Les mer

Matias Faldbakkens nye roman rett inn på bestselgerlista

Etter kun få dager i salg inntar Matias Faldbakkens nye roman Stakkar denne uken fjerdeplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. 
Les mer

Matias Faldbakkens Stakkar på 3. plass på bestselgerlista

Matias Faldbakkens nye roman Stakkar rykker denne uken opp fra 4. til 3. plass på bestselgerlista. Stakkar er med dette landets mest solgte roman for øyeblikket, med unntak av krim.
Les mer

Matias Faldbakken nominert til Brageprisen 2022 

I dag ble nominasjonene til Brageprisen 2022 offentliggjort. I kategorien for skjønnlitteratur er Matias Faldbakken nominert for den kritikerroste romanen Stakkar. 
Les mer

Matias Faldbakken nominert til Kritikerprisen 2022

Matias Faldbakken ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2022 for romanen Stakkar. De fire nominerte i denne kategorien er også nominert til Ungdommens kritikerpris. 
Les mer