Matias Faldbakken nominert til Kritikerprisen 2022

 

 

Matias Faldbakken nominert til Kritikerprisen 2022

 

 

 

Matias Faldbakken ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2022 for romanen Stakkar. De fire nominerte i denne kategorien er også nominert til Ungdommens kritikerpris. 

Publisert 2. februar 2023


Faldbakkens bejublede bok var nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen høsten 2022. I 2019 ble Faldbakken tildelt Kritikerprisen for romanen Vi er fem

 

Utdrag fra juryens begrunnelse: 

 

«I Stakkar har språket en materialitet man sjelden ser maken til: Det knas og skulptureres med stor oppfinnsomhet og flid. Et kjennetegn på god kunst kan være at form og innhold samvirker, slik det gjør i dette tilfellet. For romanen tematiserer nettopp dannelse. Den viser hvordan ensomhet ogrelasjon, kultur og natur, brytes i prosessene der vi vekselsvis avviser og omfavner sider i oss selv og andre.
       Både brutalitet og miskunn er uforutsigbare krefter i Stakkar. Faldbakken utforsker hvordanslike krefter fortsatt beveger måten vi fungerer på, som enkeltmennesker og samfunn.»

 

Det er medlemmene i Seksjon for litteratur som kårer prisvinneren gjennom uravstemning. Vinneren blir offentliggjort torsdag 2. mars.

 

Les mer om litteraturkritikerprisene her: https://kritikerlaget.no/saker/nominasjoner-til-litteraturkritikerprisene-2022

 

Stakkar utkom i september 2022 til strålende anmeldelser. Rettighetene er så langt solgt til sju land. 

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2022

THULA KOPREITAN, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2022

ODA FAREMO LINDHOLM, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2022

AFTENPOSTENS BOKREDAKSJON, ÅRETS BESTE BØKER 2022

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2022

TURID LARSEN, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022

KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022

MIA BULL GUNDERSEN, BOK 365, ÅRETS BESTE BØKER 2022

ADRESSEAVISENS KRITIKERE, ÅRETS BESTE BØKER 2022

MARI GRYDELAND, COSTUME, ÅRETS BESTE BØKER 2022

 

"Grøssende grusomt og vanvittig morsomt ... noe av det sterkeste jeg har lest i nyere norsk skjønnlitteratur ... høstens desidert mest spennende og særegne leseropplevelse" 

 SINDRE HOVDENAKK, VG 


"Faldbakken trollbinder ... en fryd å følge med på ferden" 

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET 

 

"Matias Faldbakken overraskar i storarta roman om traume" 

ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND 

 

«Matias Faldbakken skriver skarpt, morsomt, kløktig, kult, rått, originalt, burlesk, anti-urbant. Og vakkert»

 MIA BULL-GUNDERSEN, BOK365  

 

"Årets mest elleville roman. En herlig og crazy fortelling om et kjærlighetsforhold mellom to bortkomne mennesker … Ingen skriver som Faldbakken"

 STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«En lysende mørk fortelling … høstens mest originale roman»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN 

«nydelig kjærlighetshistorie om skadede ungdommer»

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"ei original og godt fortalt historie, med dryge spenningskurver og ei handling det er uråd å gjette seg til ... Dette er direkte rørande"

MARTA NORHEIM, NRK 

 

"De uvante språk- og sjangerkombinasjonene gjør Matias Faldbakkens nye roman både gøyal og gledesfylt … Stakkar står på utenforskapets side"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
 

Matias Faldbakken, født 1973, debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen og IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Matias Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen 2019 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.

 

 

Aktuelt