Matias Faldbakken tildelt Oktoberprisen 2022

 

 

Matias Faldbakken tildelt Oktoberprisen 2022

 

 

 

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Oktoberprisen 2022. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse, der høstens bøker ble presentert. Oktoberprisen har som mål å bidra til å styrke og videreutvikle et betydelig, gjerne yngre, forfatterskap som i særlig grad er preget av litterært mot. Stipendet er på 100.000 kroner og deles ut av Oktoberstiftelsen, etter innstilling fra forlagets redaksjon

Publisert 24. august 2022


Fra forlagssjef Ingeri Engelstads tale til prisvinneren: 

«Faldbakken er en av de fremste forfatterne i sin generasjon, med et stort språklig og stilistisk register. Han skriver romaner som er dypt originale, og som går sine helt egne veier. Det fins en stor autoritet i alt han skriver, og en helt egen språklig glede …  Strømninger i samfunnet som vi ellers ikke får så lett øye på kommer til syne i hans romanunivers, og det fins også en dyp humanisme og omsorg for det sårbare og utsatte i dette forfatterskapet. «Det fins en menneskelighet som er både eldre, og dypere, enn humanismens ‘menneskelige verdighet’», står det gåtefullt i den nye romanen Stakkar. Denne viltre, egenartede romanen om utenforskap og dyp kjærlighet kunne ikke vært skrevet av noen andre, og med den befester Matias Faldbakken sin posisjon som en forfatter i litteraturens frontlinje».

 

Fredag 23. september utkommer Faldbakkens nye roman, Stakkar. 

https://oktober.no/stakkar

 

Matias Faldbakken, født 1973, debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen og IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Matias Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen 2019 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.