Matias Faldbakken nominert til Brageprisen 2022 

 

 

 

Matias Faldbakken nominert til Brageprisen 2022 

 

 

 

I dag ble nominasjonene til Brageprisen 2022 offentliggjort. I kategorien for skjønnlitteratur er Matias Faldbakken nominert for den kritikerroste romanen Stakkar. 

 

Publisert 27.oktober 2022


«Med romanen Stakkar tilfører Faldbakken flere farger enn de som finnes til den norske litterære paletten, og beriker den med stor energi og en sikker litterær teft», heter det blant annet i juryens begrunnelse. 
 

Brageprisen blir delt ut torsdag 24. november 2022 på Dansens hus i Oslo. Les mer om nominasjonene her: https://brageprisen.no/brageprisen/2022/

Juryens begrunnelse: 

«Med romanen Stakkar fortsetter Matias Faldbakken sitt litterære prosjekt, som i de siste bøkene har handlet om å utfordre vår tids dominerende standardrealisme og utforske i hvilke retninger den kan gå, ved blant annet å hente element fra folketro og myter. Denne gangen handler det om «guten» Oskar og «ungen» som blir funnet og fanget i skogen og som etter hvert viser seg å bære det poetiske navnet Utskilde.
       Fra dette møtet springer en eventyrlig historie. Det ville og fremmede barnet som har vokst opp utenfor kulturens disiplinerende regelsett og koder er et kjent litterært motiv – her får det sin helt egen vri og tar retninger det er umulig å forutse, noe som gjør boken til en fest å lese. 
       At romanen er original, er altså hevet over tvil. Den er i tillegg elegant og morsomt skrevet, spruter av overskudd og fortellerglede, har en rekke treffende bilder og kostelige, i ordets rette betydning enestående, situasjoner. Overskuddspreget henter den fritt og freidig elementer fra en eldre litterær tradisjon, som den vever sammen i et miljø av gjenkjennelige østlandselementer, lagt til en absurd crossover ingen-tid. Den tøyer språkets grenser til det absolutt ytterste, samtidig som fortellingen følger sin sære logikk med stor trofasthet og faktisk til tider også er temmelig skjør og sår. 
       Med romanen Stakkar tilfører Faldbakken flere farger enn de som finnes til den norske litterære paletten, og beriker den med stor energi og en sikker litterær teft.»

Stakkar ble lansert 23. september til strålende anmeldelser. I VG fikk boken terningkast seks og ble utropt til «høstens desidert mest spennende og særegne leseropplevelse».

"Grøssende grusomt og vanvittig morsomt ... noe av det sterkeste jeg har lest i nyere norsk skjønnlitteratur ... "

 SINDRE HOVDENAKK, VG 


"Faldbakken trollbinder ... en fryd å følge med på ferden" 

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET 

 

"Matias Faldbakken overraskar i storarta roman om traume" 

ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND 

 

«Matias Faldbakken skriver skarpt, morsomt, kløktig, kult, rått, originalt, burlesk, anti-urbant. Og vakkert»

 MIA BULL-GUNDERSEN, BOK365  

 

"Årets mest elleville roman. En herlig og crazy fortelling om et kjærlighetsforhold mellom to bortkomne mennesker … Ingen skriver som Faldbakken"

 STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«En lysende mørk fortelling … høstens mest originale roman»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN 

«nydelig kjærlighetshistorie om skadede ungdommer»

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"ei original og godt fortalt historie, med dryge spenningskurver og ei handling det er uråd å gjette seg til ... Dette er direkte rørande"

MARTA NORHEIM, NRK 

 

"De uvante språk- og sjangerkombinasjonene gjør Matias Faldbakkens nye roman både gøyal og gledesfylt … Stakkar står på utenforskapets side"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
 

Matias Faldbakken, født 1973, debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen og IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Matias Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen 2019 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.

Aktuelle bøker