Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem. Den kritikerroste boken ble i forrige uke tildelt P2-lytternes romanpris og er også nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris.


De øvrige nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok var Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad og Jon Fosse

Utdrag fra juryens begrunnelse:


«Faldbakken har kokt i hop en bok som ikke ligner noe annet. Årets vinner har fra første bok utmerket seg som en særdeles kompromissløs og uforutsigbar forfatter som på et unikt vis evner å speile vår samtid. Hans utforskning av hvordan overskridelse henger nøye sammen med skaperkraft og identitet går igjen i hele forfatterskapet … Med sin suverene sans for popkulturelle og litteraturhistoriske referanser har Faldbakken skapt en roman som uavbrutt omskaper seg selv; fra kjøkkenrealisme og eventyrblanding, til Frankensteins, nei unnskyld, til Blystads monster. Faldbakken skildrer karakterene og hverdagslivets tragikomikk like presist som Carl Frode Tiller, og fortellingen har et driv som går enhver krimroman en høy gang, i et vitalt og kroppsnært språk … fjorårets store leseropplevelse»
 

Prisvinneren kåres av medlemmene i Seksjon for litteratur gjennom uravstemning. Mer om Kritikerprisen her: https://kritikerlaget.no/litteratur/priser


Vi er fem utkom høsten 2019 til strålende anmeldelser. En rekke aviser utpekte Vi er fem til en av fjorårets beste romaner, blant dem Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land og Dagbladet. Rettighetene er så langt solgt til seks land.

 

Anmelderne om Vi er fem:

«Faldbakken på sitt beste …  ustyrtelig morsom og vidunderlig underlig»
MIKKEL KRAUSE FRANTZEN, POLITIKEN, 5 av 6 hjerter (Danmark)

«Overskridende, skummel, grotesk og morsom bok ... Faldbakken bestyrker med denne boken sin høyst originale plass i norsk samtidslitteratur»
SINDRE HOVDENAKK, VG , Terningkast 5

«en helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten»
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

«for en fortelling det er blitt! … Sjelden har jeg lest en ny norsk bok som så til de grader lykkes med lekent å mane frem et univers fylt av komikk, alvor og eventyrlighet»
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019

«blant årets mest oppsiktsvekkende ... en sjeldent nær og energisk opplevelse»
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

«en uforutsigbar og i beste forstand merkelig bok som tar deg i en jafs»
LIVE LUNDH, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019

«Denne romanen starter bra og blir bare bedre og bedre … Og den er hysterisk morsom»
ARNE BORGE, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019

«Eg blir ikkje heilt klok på dette møtet mellom moralfabel og bygderealisme, men spørsmåla eg sitt att med er interessante spørsmål»
MARIA HORVEI, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2019

«preget av litterært og fantasifullt overskudd»
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN, Terningkast 5

«Sugande historie om klumpen frå helvete ... Forfattaren er ein meister i å byggje sakte opp til ting … Historia fungerer så det susar uansett korleis ein vel å gå inn i ho»
MARTA NORHEIM, NRK P2

«en både mystisk og foruroligende historie»
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD, Terningkast 5

«Portrettet av Tormod Blystad må være et av de ømmeste mannsportretter denne leseren har sett i en norsk roman på ganske lenge ... Det hele skarpt og humoristisk formidlet av en forfatter med stålkontroll på språket»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«en intelligent roman som bearbeider en rekke klassiske motiver i en form som er tilforlatelig, jovial og morsom»
KJETIL RØED, BLA 10/19

 

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2 (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble The Hills nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.

Foto: Ivar Kvaal