Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike

Matias Faldbakkens roman The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det veletablerte franske forlaget Fayard. De gode kritikkene lot ikke vente på seg, og den prisbelønte forfatteren har allerede fått store oppslag i blant annet Le Monde, L’Express og Le Figaro. Det er første gang en av Faldbakkens bøker oversettes til fransk.

Faldbakken ble nominert til Brageprisen for årets beste skjønnlitterære roman da The Hills utkom i Norge i 2017. Høsten 2018 utkom den i Tyskland til strålende kritikker. I 2019 ble den nominert til den høythengende IMPAC-prisen i Storbritannia.

«Det grenser til anarki. Faldbakkens penn blir en stadig skarpere skapell. The Hills mister glansen, og litteraturen vinner en talentfull provokatør»
L’EXPRESS, Fire av fem stjerner

«Det dreier seg ikke lenger om å erobre verden, eller å få et overblikk over samfunnet. I stedet rettes søkelyset mot hovepersonen, som føler seg ubekvem med seg selv, revet som han er mellom ønsket om å være en observatør og behovet for at noe skal skje, og dømt til ensomhet. Det er et solipsistisk syn – både urovekkende og stimulerende – på den menneskelige tilværelsen»

LE MONDE DES LIVRES

«Observasjonene skjerpes med smertelig presisjon og lattervekkende følsomhet. Bildet på det gamle, livstrette Europa er fortryllende helt fram til avec-en»

TRIBUNE DE GENÈVE

«I denne korte, intense romanen, den første av forfatterens som oversettes til fransk (av Marie-Pierre Fiquet) er den dobbelte kvaliteten følbar. Mannen som fører pennen er også en skarp portrettør, og gir oss et helt galleri av bemerkelsesverdige personligheter i et avgrenset rom, i dette tilfellet den alderstegne, elegante restauranten The Hills …Humoren er der hele tiden, dempet. Og melankolien»

LA DÉPÊCHE DU MIDI
«Denne norske romanens største sjarm er at den fenger oss samtidig som den ikke fører noen vei … Nostalgien er ikke som den en gang var, men den kan fortsatt bevege oss og få oss til å smile»
PHILIPPE CHEVILLEY, LES ECHOS

«I denne perfekt gjennomførte romanen, i en litt skjærende satirisk tone, er det servitøren som fører ordet. Den er oppbygd som en serie små sketsjer og illustrasjonsbilder som tar form av ‘sosiale miniatyrer’, og presenterer et helt galleri av forskjellige personer, noen overdrevent konvensjonelle, andre eksentriske eller selsomme».

LE FIGARO LITTÉRAIRE

«Et univers styrt av strenge begynner å sprekke opp – og ikke nødvendigvis til det verre, kanskje er det til det bedre – på grunn av ørsmå sandkorn med ødeleggende virkning»

LE SOIR

Matias Faldbakken er aktuell her hjemme med romanen Vi er fem, som han nylig mottok Kritikerprisen for. Han ble også tildelt P2-lytternes romanpris og er nominert til Nordisk råds litteraturpris.

 

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 medThe Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2(2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble The Hills nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.

 

Foto: Ivar Kvaal