Vi er fem

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249521715
"En underlig vidunderlig roman … Faldbakken overrasker igjen med sin nye bok … Fortellerstemmen er ganske så suverent utført og skaper en hel del komikkk … Det høres jo grotesk ut, og det er grotesk. Det er tegneserie- eller dataaktig. Det er klamt og komisk, det er weird eller bare science fiction, det er en Frankenstein laget av leire, det er en slags bygderoman på speed. Det er med andre ord Faldbakken på sitt beste … ustyrtelig morsom og vidunderlig underlig"
MIKKEL KRAUSE FRANTZEN, POLITIKEN (Danmark)
"Overskridende, skummel, grotesk og morsom bok ... Det er en ganske herlig blanding av science fiction og heimstaddikting som Faldbakken her serverer oss. Språket er knapt, men presist, og tempoet er høyt og fortettet hele veien. Det er flust med rå humor, og totalt ubarmhjertige personskildringer ... Med sin blanding av skittenrealisme og det grotesk fabulerende går Faldbakken sin forfatterkollega, bygdedesperadoen Thure Erik Lund, en høy gang. Samtidig som han tangerer en annen kollega, Carl Frode Tiller, i sine skummelt underspilte skildringer av betente familierelasjoner og giftig nabolagssladder. Faldbakken bestyrker med denne boken sin høyst originale plass i norsk samtidslitteratur"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Inspirert røverhistorie fra Faldbakken ... for en fortelling det er blitt! Jeg tror jeg vil bruke ordet fantastisk allerede her. Helt fra starten merker man det språklige overskuddet, den taktile presisjonen i ordvalgene, hvordan verbalbruken hele tiden liksom er litt skakk og forfriskende. Dette er en roman som fremstår som helt sin egen og, ja, krisp ... en vill og begivenhetsrik fest å lese ... På mesterlig vis får Faldbakken brukt sin solide håndverksmessige kunnen innen formgivning til å skape en morsom, forfriskende skarp og kanskje også samtidsrelevant moralsk fabel"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN
"Sugande historie om klumpen frå helvete ... Forfattaren er ein meister i å byggje sakte opp til ting ... Vi er fem kan lesast rett fram, som ei underhaldande, ekkel og etter kvart uhyggeleg historie. Det går også an å reflektere over kor skjør normaliteten er, og kor kort vegen er frå ein kvardag som let seg handtere og over til det komplett ustyrlege. Den analytiske kan finne glede i å studere kor saumlaust og elegant forfattaren manøvrerer frå bygderealisme og attkjenneleg norsk familiedynamikk og over i heilt andre sjangrar. Historia fungerer så det susar uansett korleis ein vel å gå inn i ho"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Faldbakken har funnet et uimotståelig stilnivå fullt av folkelige uttrykk og vendinger, som på samme tid gjør teksten usedvanlig underholdende og fungerer som en kjærlig hilsen til den norske bygda"
KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN
"Faldbakkens nye roman er en helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten ... Her er det god plass til både lun humor, karikerte bygdeoriginaler, til det mørke og til tider temmelig groteske. Faldbakken tyner språket, vrir på det velkjente – selv klisjeene får nytt liv ... Det er lenge siden undertegnede har humret, knegget og gispet seg gjennom en bok på denne måten ... den virker lett og henslengt i tonen, samtidig som den er fullstendig gjennomtenkt og dypt urovekkende. Og akkurat som The Hills, er det en bok du ikke blir helt klok på, men som du kribler etter å fortelle alle du kjenner om – før du begynner forfra igjen. Noen ganger er nemlig klisjeene sanne"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Å lese Matias Faldbakken kan minne litt om å lese Dag Solstads romaner om Bjørn Hansen ... stort sett skaper uhyggen i handlingsutviklingen en spenning som fremfor alt er preget av litterært og fantasifullt overskudd"
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Med leirkladden som en kontinuerlig og ustyrbar uro har Matias Faldbakken skapt et univers som stadig unndrar seg både definisjon og kontroll. Desto flere muligheter for tolkning åpner det seg. For kladden fra eltemaskina kan gi liv til så mangt. Og den kan fortelle atskillig om menneskene i møtet med det mystiske, ubeskrivelige. Slik er det uroen og uvissheten som driver lesningen framover, og gjør Vi er fem til en både mystisk og foruroligende historie ... Til et visst punkt er det en roman med rom for både humor og undring. Men bare til et visst punkt. Det er der det avgjørende skjer. Det er da Matias Faldbakken viser sin styrke, og demonstrerer intensiteten i stoffet. Det er også da det blir faretruende for alvor"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"For første gang i forfatterskapet skinner Faldbakkens tilknytning til Hamar-traktene igjennom i språket hans, og det er så vellykket som det kan få blitt. For her skriver han med et kjøttfullt driv og originalitet … Helt fra starten merker man det språklige overskuddet, og sjeldent har en ny norsk bok lykkes så godt med lekent å mane frem et univers fylt av komikk, alvor og eventyrlighet"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019
"Kunstig liv har en dobbeltbetydning. Og det er uklart om Faldbakkens vittige roman beskriver inautentiske liv, eller hvordan nytt liv oppstår i den hjemmebrente leiresatsen til snekker Tormod. Det som er klart er at Golem-legenden kler bygde-Norge"
AAGE BORCHREVINK, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
"Eg blir ikkje heilt klok på dette møtet mellom moralfabel og bygderealisme, men spørsmåla eg sitt att med er interessante spørsmål"
MARIA HORVEI, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2019
"Skriver Matias Faldbakken sympatisk om usympatiske mennesker, eller usympatisk om mennesker vi likevel kan kjenne en viss ømhet for? Jeg vet ikke, men resultatet er uimotståelig fornøyelig … en uforutsigbar og i beste forstand merkelig bok som tar deg i en jafs"
LIVE LUNDH, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"Denne romanen starter bra og blir bare bedre og bedre … Det er sjeldent jeg leser norske samtidsromaner med en tone som er så egen og vanlig på samme tid. Og den er hysterisk morsom"
ARNE BORGE, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"romanen hadde ikke vært blant årets mest oppsiktsvekkende hvis den var bare var et vilt spinn av påfunn og bygdesatire. At romanpersonene i Vi er fem framstår usedvanlig levende, handler ikke bare om at de går hånd i hånd med en leirklump som skulle vært død, men om forfatterens fortellerglede ... en sjeldent nær og energisk opplevelse. Faldbakken tillater seg å være både vittig og rørende i sin blanding av livsnær realisme, luskende uro og sprelsk fantasi"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Bygderoman møter thriller møter Mary Shelleys Frankenstein. Og med et sjokkerende godt resultat. Et virkelig originalt stykke litteratur"
JO NESBØ
"Bygderoman på speed. Matias Faldbakken har gitt den klassiske bygderomanen en make-over med grøss ... Det hele holdt i en nøktern, lavmælt stil, med forfatterens sans for treffsikre karakteristikker og sylskarpt ordvalg ... Nifst blir det, men her er også situasjoner og innslag som kaller på mye latter ... Den observerende fortelleren, den mørke humoren og de overraskende vendepunktene i historien er til stede også i Vi er fem ... Portrettet av Tormod Blystad må være et av de ømmeste mannsportretter denne leseren har sett i en norsk roman på ganske lenge. Fylla og dopet til tross ... Det hele skarpt og humoristisk formidlet av en forfatter med stålkontroll på språket"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Faldbakken har skrevet en intelligent roman som bearbeider en rekke klassiske motiver i en form som er tilforlatelig, jovial og morsom. Den stilmessige og sjangermessige enkelheten og neddempede tonen nærmer seg normalvirkeligheten slik mange av oss kjenner den. Nettopp denne tilbakeholdne formen gjør romanen til en slags leire i seg selv – en narrativ leire – når så sterke ideer som Faust, kunstnermyten, negasjonsproblematikk i modernisme og Frankenstein-figuren hele tiden virker på, knar, beretningen. For dette er en roman hvor nettopp normaliteten paradoksalt nok blir en kanal for å tenke gjennom ideer som bryter med normaliteten. Det slår meg, noen dager etter endt lesning, at denne måten å diskutere kreativitet på, ikke bare er dypt original, men også skaper en standard for hvordan 'store' spørsmål kan diskuteres ved å ikke henfalle til klisjeen"
KJETIL RØED, BLA 10/19
"romanen gjør nærmest narr av alle mulige helhetlige og seriøse tolkningsforsøk. Man blir nødt til å gi det opp, og det føles befriende. Det er en roman forfatteren må ha hatt stor glede av å skrive. Språket til Faldbakken er like tøyelig, seigt og deigete som klumpen han skriver fram"
TORGEIR HOLLJEN THON, VÅRT LAND
"Det er litt av en røverroman dette. Og slett ikke uten magiske og grøsseraktige elementer. I tillegg rommer den også mye humor. Og bærer preg av stor skriveglede"
JAN ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
«Det er tegneserie- eller dataspillaktig. Det er klamt og komisk, det er weird eller bare science fiction, det er Frankenstein laget av leire, det er en slags bygderoman på speed ... Det er med andre ord Faldbakken når han er best ... ustyrtelig morsom og vidunderlig underlig»
MIKKEL KRAUSE FRANTZEN, POLITIKEN (DANMARK)
«Der nede i mørket glir det ordinære sammen med det ekstraordinære, og grensen oppheves mellom det menneskelige og det umenneskelige ... Faldbakken lar uanstrengt hverdagens alminneligheter gli sammen med en virkelighet som er ut over det vanlige, og mest vesentlig: han minner oss om, at sivilisasjonen faktisk bare er neglelakk på beistets klør»
ANNE SOPHIA HERMANSEN, BERLINGSKE TIDENDE (DANMARK)
«Vi er fem er rett og slett en litterær fryd. Som leser er man fullstendig grepet fra de første setninger, man liksom suges fram mot noe man slett ikke vet hva er enda ... En virkelig god bok, altså, fra en av Skandinavias mest interessante forfatterskap ... Vi er fem tar den litterære tidsånden på kornet, den gir den et ordentlig smellkyss midt på munnen»
TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION (DANMARK)
«En eminent studie i stram, grotesk absurdisme ... man aner aldri hvilken retning historien vil ta. Jeg kan bare love, at lesningen er mer enn turen verdt»
KATRINE SOMMER BOYSEN, JYLLANDS-POSTEN (DANMARK)
«Vi er fem er en underlig, underholdende og utfordrende hybridroman ... Ut av romanen kommer det en voldsom og grotesk røverhistorie, som med arrogant ironi kombinerer hverdagen og det unheimliche»
KLAUS ROTHSTEIN, WEEKENDAVISEN
"Faldbakkens Vi er fem er en av de sjeldne romanene man ikke burde si noe om på forhånd – folk bør rett og slett åpne boka og lese … Vi er fem er et drama om dop og manndom, en satire på provins og ekteskap, en håndverksmessig nesten uforskammet nøye meislet, tragisk fortelling som spinner mot et ekte høydepunkt – og midt oppi det hele er det et overraskelsesmoment som forvandler den først påfallende vanlige romanen til et sci-fi-horror-kunsteventyr … Og så sitter vi der og måper, med en bok som brått fikk et teknologikritisk islett. Det er akkurat sånn det kommer til å gå"
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
"Med stor fortellerteknisk dyktighet bygger Faldbakken opp en spenning som vi vet vil ende med katastrofe"
SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (Tyskland)
"storslått fortellerteknikk – dystert, foruroligende, underholdende og groteskt. Mot slutten av Matias Faldbakkens seneste roman Vi er fem, snapper leseren etter været og lar lektyren langsomt synke inn. Innholdet forbløffer, sjokkerer, morer, forvirrer og skremmer. Nordmannen har klart å skape en like storslått som original blanding av familiedrama, skrekk-phantasy og sosialstudie, innholdsmessig så vel som fortellerteknisk"
APA (Tyskland)
"like mye skrudd og sjokkerende, morsomt og forbløffende. Thriller, fantasy og fiction – alt på én gang"
REIN ZEITUNG (Tyskland)
"En av årets heftigste bøker"
FREIES WORT SONNEBERG (Tyskland)
"Vi oppdager også at provinsfarse og sci-fi, tragedie og Frankenstein kan finne sammen til noe ytterst underholdene. Romanen (…) har fortjent mer enn bare den norske Kritikerprisen 2019. Leve sjangerblandingen!"
STERN (Tyskland)
"Språklig upåklagelig og svært modig gjort - forfatteren har et solid grep om sine karakterer og blåser liv i en leirklump"
VORARLBERGER NACHRICHTEN (Tyskland)
Matias Faldbakkens femte roman er en bygdefortelling helt utenom det vanlige. På Råset, tre timer nord for hovedstaden, bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Huset på den karrige tomta har han bygget selv. Etter noen utsvevende ungdomsår har Tormod blitt en trygg og pålitelig familiemann. Men i alle familier finnes det tomrom som må fylles. Slik kommer hunden Snusken til huset på Råset. Og slik går det til at Tormod en kveld går på verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen - og dermed utfordrer krefter han ikke aner rekkevidden av.

"Vi er fem" er en skarp, humoristisk og særpreget roman, som blander eventyr, horror, mytologi og science fiction med rå realisme.

VINNER AV P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2019
NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2020
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS 2020

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521715
Innbinding Ebok
Tittel Vi er fem
Bokgruppe 852
I salg 21.10.2019
Emne Romaner Østlandet Skjønnlitteratur Familie Bygder
Matias Faldbakken

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2 (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble The Hills nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem, til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris 2019, Kritikerprisen 2019, og ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Faldbakkens seneste roman, Stakkar, ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og Bokhandlerprisen i 2022. Bøkene hans er oversatt til 18 språk.

 

Litterære priser:

Oktoberprisen 2022

Kritikerprisen 2019

P2-lytternes romanpris 2019

 

Utgitt på Oktober:

2022 Stakkar
2019 Vi er fem
2017 The Hills

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem.
Les mer

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike

The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det franske forlaget Fayard til gode kritikker og store oppslag i Le Bonde, L’Express og Le Figaro.
Les mer

Dansk ros til Matias Faldbakken – «Et av Skandinavias mest interessante forfatterskap»

Matias Faldbakkens prisbelønte roman Vi er fem er nå ute i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg og boken vekker stor begeistring hos danske anmeldere. 
Les mer

Strålende kritikker til Matias Faldbakkens Vi er fem i Tyskland

Matias Faldbakkens prisbelønte roman Vi er fem er nylig utkommet i Tyskland, og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Matias Faldbakken tildelt Oktoberprisen 2022

Matias Faldbakken ble i dag tildelt Oktoberprisen 2022. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse, der høstens bøker ble presentert.
Les mer

Matias Faldbakkens nye roman rett inn på bestselgerlista

Etter kun få dager i salg inntar Matias Faldbakkens nye roman Stakkar denne uken fjerdeplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. 
Les mer

Matias Faldbakkens Stakkar på 3. plass på bestselgerlista

Matias Faldbakkens nye roman Stakkar rykker denne uken opp fra 4. til 3. plass på bestselgerlista. Stakkar er med dette landets mest solgte roman for øyeblikket, med unntak av krim.
Les mer

Matias Faldbakken nominert til Brageprisen 2022 

I dag ble nominasjonene til Brageprisen 2022 offentliggjort. I kategorien for skjønnlitteratur er Matias Faldbakken nominert for den kritikerroste romanen Stakkar. 
Les mer

Matias Faldbakken nominert til Kritikerprisen 2022

Matias Faldbakken ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2022 for romanen Stakkar. De fire nominerte i denne kategorien er også nominert til Ungdommens kritikerpris. 
Les mer