Lykkefall

fortellinger

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249525706
"Bjelorusets fortellinger fra Ukraina gjør dypt inntrykk … dette er god litteratur … De belyser ikke konflikten i seg selv. Men hvordan folk lever med konflikten dokumenteres både med litterære og fotografiske bilder. Mer inntrengende enn gjennom løpende nyheter. Med innsyn, varme og humor. Det berører sterkt … Jeg tror vi kommer til å høre mer fra Bjelorusets. Hun gir assosiasjoner til flere spennende europeiske forfattere som i dag utfordrer måten å skrive på, som britiske Ali Smith og finsk-estiske Sofi Oksanen"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Et uunnværlig dokument om vår seneste europeiske krig"
THE WASHINGTON POST
"som en krysning mellom Isaak Babel og Svetlana Aleksijevitsj"
CLAIRE MESSUD, HARPER’S MAGAZINE
"Disse fablene – fylt av magi og svart humor – om kvinner rammet av russisk aggresjon, har blitt foruroligende aktuelle"
MARCEL THEROUX, THE GUARDIAN
"Maskingevær avfyres og granater eksploderer i Jevhenija Bjelorusets’ Lykkefall, men bare i kulissene. Historiene hennes handler om anonyme kvinner som søker en ny tilværelse eller forsvinner i tåken og ruinene av en frosset konflikt"
JULIAN EVANS, TIMES LITERARY SUPPLEMENT
"Det er sjelden vi får vite detaljene om hva som skjedde med disse kvinnene i Donbas. Bjelorusets formidler på en raffinert måte usynliggjøringen av traumene deres, og hun gjør det ved å gjøre dem like usynlige for leseren"
JENNIFER WILSON, THE NEW YORK TIMES
"fanger det uvanlige livet vanlige ukrainske kvinner lever ... De korte møtene viser hvordan livet har blitt snudd opp ned av det politiske og militære kaoset de to siste tiårene … To av Bjelorusets’ fotoserier utfyller teksten, men ordene taler for seg. Kombinasjonen gjør dette til et imponerende verk"
PUBLISHERS WEEKLY
Lykkefall er en samling fortellinger fra Ukraina like før siste krig. Øst i landet pågår konflikten med Russland for fullt, men livet går sin naturlige gang i byen så vel som på landsbygda. Kvinnene vi møter jobber i neglesalong, skravler på kafé, forbereder revolusjon. Iblant finner en skuddveksling sted, eller det hender at et familiemedlem forsvinner, men ellers er alt tilsynelatende normalt. Samtidig øker presset på et samfunn som har akseptert unntakstilstand som normalitet: en kvinne forsøker forgjeves å forlate sin ødelagte paraply, som om den var en skjør slektning; en annen fortviler over at hun aldri blir syk lenger, og ber en bønn om å få slippe den sterke helsen; på den internasjonale kvinnedagen må en tredje sette seg på en benk, hun orker ikke stå oppreist lenger. Og dypt nede i en kjeller, i ly for bomberegnet, lar naboer horoskopet i lokalavisen avgjøre når de kan gå ut i gatene igjen.

Fortellingene i Lykkefall er viltre, vittige, vonde og varme. Med utgangspunkt i møter, samtaler og fotografiske øyeblikksbilder skriver Jevhenija Bjelorusets skarpt og smått absurd om hvordan ubearbeidede traumer endrer tilværelsen, og om overlevelse i et ødelagt land.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525706
Innbinding Innbundet
Tittel Lykkefall
Bokgruppe 422
Oversetter Dina Roll-Hansen
I salg 22.07.2022
Emne Ukraina Krig Skjønnlitteratur Noveller 2010-2019 Sosial uro Kvinner Hverdagsliv
Jevhenija Bjelorusets

Jevhenija Bjelorusets

JEVIIENIJA OJELORUSETS (født l980) er fotograf, kunstner og forfatter. Hun bor vekselsvis i Kiyv og Berlin. Bjelorusets har engasjert seg i en rekke kulturelle og politiske initiativ, og fotografiene hennes har vært utstilt på Venezia-biennalen. Lykkefall (2018) er Bjelorusets debut som forfatter. Den vant den tyske HKW lnternational Literature Award i 2019, og utkommer i flere land, bl.a. USA og Storbritannia.

Les mer