Bla i boken

Lykkefall

fortellinger

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249525706
"Bjelorusets fortellinger fra Ukraina gjør dypt inntrykk … dette er god litteratur … De belyser ikke konflikten i seg selv. Men hvordan folk lever med konflikten dokumenteres både med litterære og fotografiske bilder. Mer inntrengende enn gjennom løpende nyheter. Med innsyn, varme og humor. Det berører sterkt … Jeg tror vi kommer til å høre mer fra Bjelorusets. Hun gir assosiasjoner til flere spennende europeiske forfattere som i dag utfordrer måten å skrive på, som britiske Ali Smith og finsk-estiske Sofi Oksanen"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Jevhenija Bjelorusets vil mane frem hele den stoiske, resignerte, galgenhumoristiske og mytomane mentaliteten til en hardt prøvet ukrainsk befolkning … Bjelorusets’ lett absurdistiske, tragiske humor plasserer seg i tradisjonen etter russiske diktere som Nikolaj Gogol og Daniil Kharms, men kan også iblant minne om Franz Kafka og den unge Knut Hamsun … leseverdige skildringer av tilværelsen slik den arter seg når det, for å si det med Gunvor Hofmo, ikke fin-nes noen hverdag mer"
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADET
"Et uunnværlig dokument om vår seneste europeiske krig"
THE WASHINGTON POST
"som en krysning mellom Isaak Babel og Svetlana Aleksijevitsj"
CLAIRE MESSUD, HARPER’S MAGAZINE
"Disse fablene – fylt av magi og svart humor – om kvinner rammet av russisk aggresjon, har blitt foruroligende aktuelle"
MARCEL THEROUX, THE GUARDIAN
"Maskingevær avfyres og granater eksploderer i Jevhenija Bjelorusets’ Lykkefall, men bare i kulissene. Historiene hennes handler om anonyme kvinner som søker en ny tilværelse eller forsvinner i tåken og ruinene av en frosset konflikt"
JULIAN EVANS, TIMES LITERARY SUPPLEMENT
"Det er sjelden vi får vite detaljene om hva som skjedde med disse kvinnene i Donbas. Bjelorusets formidler på en raffinert måte usynliggjøringen av traumene deres, og hun gjør det ved å gjøre dem like usynlige for leseren"
JENNIFER WILSON, THE NEW YORK TIMES
"fanger det uvanlige livet vanlige ukrainske kvinner lever ... De korte møtene viser hvordan livet har blitt snudd opp ned av det politiske og militære kaoset de to siste tiårene … To av Bjelorusets’ fotoserier utfyller teksten, men ordene taler for seg. Kombinasjonen gjør dette til et imponerende verk"
PUBLISHERS WEEKLY
"Lykkefall" er en samling fortellinger fra Ukraina like før siste krig. Øst i landet pågår konflikten med Russland for fullt, men livet går sin vante gang i byen så vel som på landsbygda. Kvinnene vi møter, jobber i neglesalong, skravler på kafé, forbereder revolusjon. Iblant finner en skuddveksling sted, eller det hender at en slektning forsvinner, men ellers er alt tilsynelatende normalt. Samtidig øker presset på et samfunn som har akseptert unntakstilstand som normalitet.

Fortellingene i "Lykkefall" er viltre, vittige, vonde og varme. Med utgangspunkt i møter, samtaler og fotografiske øyeblikksbilder skriver Jevhenija Bjelorusets skarpt og smått absurd om hvordan ubearbeidede traumer endrer tilværelsen, og om overlevelse i et ødelagt land.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525706
Innbinding Innbundet
Tittel Lykkefall
Bokgruppe 422
Oversetter Dina Roll-Hansen
I salg 22.07.2022
Emne Krig 2010-2019 Hverdagsliv Sosial uro Ukraina Noveller Kvinner Skjønnlitteratur
Jevhenija Bjelorusets

Jevhenija Bjelorusets

JEVIIENIJA OJELORUSETS (født l980) er fotograf, kunstner og forfatter. Hun bor vekselsvis i Kiyv og Berlin. Bjelorusets har engasjert seg i en rekke kulturelle og politiske initiativ, og fotografiene hennes har vært utstilt på Venezia-biennalen. Lykkefall (2018) er Bjelorusets debut som forfatter. Den vant den tyske HKW lnternational Literature Award i 2019, og utkommer i flere land, bl.a. USA og Storbritannia.

Les mer