Bla i boken

Knivtid

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249525560
"En skjerpende, oppkvikkende leseopplevelse full av overraskelser"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Hei, bli med på Kims lek! … en blandet godtepose av merkelige, fantasifulle og underholdende tekster … hvilken herlig geysir av fantastiske historier det har blitt! Den argentinske litteraturkjempen Jorge Luis Borges kalte sine forvandlende fortellinger fiksjoner og det er rene lissepasninger i ånden til Hiorthøys absurde, vakre, groteske og eventyraktige historier. … det er så lekent gjort, som om det er en triumf å være til! … de korte, fyndige fortellingene er som skapt for bussturer, i badekaret, høytlesning i sengen, på blåbærtur. Ja, til hva som helst egentlig"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Undring, uhygge og lek er kjernen i Kim Hiorthøys finurlige fortellinger og illustrasjoner … Det skjer ting i disse fortellingene. Rare ting, skremmende ting, fæle ting … Små doser av underlig uhygge, servert i en tone og et språklig register som antyder at alt dette er det naturligste i verden. Hverdagsrealisme fra en parallell virkelighet. En nysgjerrig lek med fortellingen som fortelling binder tekstene sammen … Litt David Lynch, litt Jorge Louis Borges, litt Vladimir Nabokov, men likevel noe helt annet enn alle tre. Resultatet er en tankens tumleplass, et friområde for fantasien – rett og slett har helt uforskammet mye litteratur fått plass på bokens luftige sider"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV D2
"Innertiar frå Hiorthøy. Det er det smarte og originale som pregar det meste av det Kim Hiorthøy leverer … Tekstane er gjerne bygde opp som samtalar mellom to eller fleire i forteljingar som går i alle retningar, utan avsnitt eller lesepausar, styrte av fantasien, det absurde, det surrealistiske og det tilfeldige, leikent gjort, oppfinnsamt, poengtert, ironisk, og ikkje minst utruleg morosamt … eit djupt originalt og underhaldande verk som leiker med språk og komposisjon på ein måte vi sjeldan ser i norsk litteratur. Ei lesaroppleving, rett og slett"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Man kunne skrevet en historie om norsk kultur siden midten av nittitallet, bare basert på ting som Kim Hiorthøy (f. 1973) har hatt fingrene i … Han har alltid hatt en forbløffende evne til å lage ting som på samme tid er vidt forskjellige og umiskjennelig hiorthøyske … Dessuten er Hiorthøy i Knivtid tidvis skikkelig morsom …. Hiorthøys personer er bedre til å drømme enn til å handle. De vil helst at noen andre skal bestemme for dem. Likevel er den uoppholdelig produktive Hiorthøy helt klart på deres side"
ESPEN HAUGLID, MORGENBLADET
"Befriende lek i fortellingens grenseland. Kim Hiorthøy transporterer oss mesterlig fra grunnleggende tanker om fortellingens vesen til spørsmål om hva som skjer om vi ikke plukker opp sjokoladen vi mister på gulvet … en bok som vil glede alle dem som de siste årene har trykket hans underfundige, absurde og likevel tilforlatelige univers til sitt bryst … Er det noe Hiorthøy kan, så er det nettopp dette: Å skrive fortellinger som ikke ønsker å spille på de store strengene, men som går tett inn på enkeltmennesker og situasjoner – og lar de minste ting gi store ringvirkninger i den gitte hverdagen … Det er noe veldig liketil i disse små fortellingene, som nettopp derfor klarer å stille grunnleggende spørsmål ved det vi omgir oss med, det vi arbeider med"
HANNA MALENE LINDBERG, BLA 9/22
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Men hva hvis det er motsatt? sa jeg. Hvordan motsatt, sa August. At du ikke forstår, sa jeg. At du helt mangler innsikt. At ingen spørsmål vokser i deg, og at alt i stedet bare føles - helt greit, egentlig. Kan du skrive en fortelling av det òg? August så på meg. Jeg kan ikke det, sa han. Men måten du spør på, gir meg en følelse av at kanskje du kan. Ja, sa jeg. Jeg har faktisk tenkt på en sånn fortelling. Den handler om noen som går på kafé. Og så, fordi det skjer en slags misforståelse, får de seg et gratis ostesmørbrød. August nikket langsomt. Han smilte ikke. Og så er det ostesmørbrødet bare kjempegodt, sa jeg. Og etterpå går de hjem til seg selv og sitter litt. August var stille i et par øyeblikk, og så sa han: Litteratur kan være så mye. Det var det jeg tenkte først, sa jeg. Men så ble jeg plutselig usikker."

En mann tar med seg noen venner ned i en labyrint han har bygget i kjelleren. En kvinne som har blitt orakel reiser fra bygård til bygård for å svare på spørsmål fra de som bor der. En kvinne sykler ut av byen om natten for å være sammen med en grop. En gutt hjelper et løgnaktig esel med å rømme. En mann med veldig mye dårlig samvittighet betaler noen for å gi ham juling.

"Knivtid" består av 50 korte fortellinger. De fleste handler om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem. Det starter ofte enkelt og tilforlatelig, for etter hvert å ende i ville og noen ganger hallusinatoriske reiser ned i tilværelsens mørke hjørner og avlukker.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525560
Innbinding Innbundet
Tittel Knivtid
Bokgruppe 412
Illustratør Kim Hiorthøy
I salg 24.08.2022
Emne Noveller Skjønnlitteratur
Kim Hiorthøy

Kim Hiorthøy

Kim Hiorthøy (f. 1973) er norsk tegner, illustratør, fotograf, musiker og filmskaper. Han er utdannet billedkunstner, og har lang fartstid som grafisk designer og illustratør. Han har illustrert mye for Erlen Loe, blant annet den ikoniske Kurt blir grusom. I filmverdenen har han vært fotograf, laget musikkvideoer og i 2017 kom The rules of everything ut, hvor han selv hadde regi og manus. Han debuterte i 2002 med boken Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig, som siden har kommet i en rekke nye opplag og er elsket av mange. I likhet med den første boken er også Knivtid utstyrt med Hiorthøys egne illustrasjoner.

 

Utgitt på Oktober:

2022 Knivtid (Noveller)
2015 Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig (Noveller)
Les mer