Bla i boken

Med stor og stum k

dikt

Velg format

kr 329
På lager
ISBN
9788249525652
"Hold det ekte og hold tilbake, sier Thomas Stene-Johansen med sin bok med stor og stum k. Dette er det som skiller hans diktsamling om død og sorg fra de fleste andres: frekkheten til å la være å lesse på eller sverme bort. Det er hva det er og sånn er det bare, heter det heller hos ham … Finstemte scener fra tidlige ungdomsår dukker opp som markjordbær på et strå … Stene-Johansen vasser uti en tematikk som uunngåelig kaster opp spørsmål om hukommelse og forgjengelighet, men hele tiden uten å tviholde på alvoret. Det er ikke inderliggjorte strøtanker, det er sorg i all sin enkelhet og i all sin utenkelighet ... Livet er uransakelig og kunsten er å holde igjen. Det har Stene-Johansen skjønt"
THULA KOPREITAN, NRK BOK
"en bok verdt å få med seg … Stene-Johansen har debutert med en sjarmerende og innimellom også vakker diktsamling … diktene har en sterk vilje, og skrives ut ifra en opphøyd og ungdommelig forestilling om kjærligheten. I tillegg åpner formen for en suggererende rytme under lesningen, noe som enkelt lar leseren gli inn i det nostalgiske universet Stene-Johansen skriver fram … aksepterer man først det enkle og noe tilforlatelige språket, oppdager man at det ikke er langt mellom de lyriske toppene … en vakker og sår bok"
OSCAR GRIMSTAD, UNIVERSITAS
"Det er mye å si om Stene-Johansen språk og formbevissthet, for boka fremstår som gjennomtenkt og velkomponert … I det hele tatt serverer forfattertalentet Thomas Stene-Johansen en rekke gode formuleringer, og når fortelleren styrer barndommen inn i en uviss fremtid, skjer det med håpefull ambivalens som bygger opptakten til en moderat sirkelkomposisjon.
      Litterære institusjoner jobber målrettet for å få gutta til å lese bøker. med stor og stum k er ung litteratur som jeg tror mange vil like å lese og la seg berøre av, innbefattet avlagte mødre og fedre"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND
"Fiffig, uimotståeleg, blendande. Dikta rykkar ofte attende til eit før, til det som er gått tapt, og samstundes rører dei seg – eller insisterer på – eit framover. … Stene-Johansens dikt verkar, om det er mogleg, å fortette gjennom å fortynne. Det som er avgjerande, er kor ein intensiverer. Ikkje berre språkbilete eig biletpotensiale, det biletmessige veks også fram frå dei lydlege og rytmiske ressursane diktet aktiverer. Ein intensitet utfaldar seg i tida, i den poetiske tida. Nærlytt!"
SINDRE EKRHEIM, KRABBEN POESIKRITIKK
"Stene-Johansen går heldigvis klar av klisjeen om at gutta bare må «snakke mer om følelser» i en ny diktsamling om vennskap og sorg … Ved siden av undersøkelsen av sorg og tid, er med stor og stum k […] også en diktsamling om unge menn(esker)s vansker med å finne et språk for det som befinner seg i kroppens og sinnets innerste kamre. Ikke bare byr utsigelsessituasjonen – sorgen – på utfordringer med å finne gode ord … Likevel er ikke med stor og stum k en bok som forherliger den grenseløse åpenheten som fremelskes i vår stadig mer intimitetsorienterte offentlighet. Og godt er det. Stene-Johansen forteller heller indirekte om hvor smertefullt det kan være å ugjenkallelig tape muligheten til å åpne en kommunikasjonskanal til ett annet menneske … en påminnelse om at viktigste kanskje er å kunne bli værende i samværet, også når stillhet, kroppsspråk og gråt erstatter ordene."
Anna Serafima S. Kvam, bokvennen litterær avis
man har ikke
man har
man har ikke igjen

alltid er det sånn
med alt
det er sånn alltid
med alle

og noe bare er
og noe bare er ikke
og noe bare er ikke mer
og sånn er det bare

Diktene i "med stor og stum k" handler om en nær venns død og et jegs sorgprosess og erindring som følge av dødsfallet. Tekstene kretser rundt barndommen og ungdomstiden til to gutter: jeg-ets og vennens delte stunder, deres vennskap og kjærlighet for hverandre. Det er et ungt og slentrende univers, som samtidig rommer en sår bearbeidelse av tap. "med stor og stum k" er et lyrisk verk med narrativt driv og raskt tempo, skrevet i et muntlig, rytmisk, stilsikkert og gripende språk.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525652
Innbinding Pocket
Tittel Med stor og stum k
Bokgruppe 413
I salg 24.08.2022
Design Bokdesign: Exil Design | Forsideillustrasjon: Helena Tusvik Rosenlund
Emne Sorg Skjønnlitteratur Lyrikk Oppvekst Vennskap Døden
Thomas Stene-Johansen

Thomas Stene-Johansen

Thomas Stene-Johansen, født 1997, debuterer som forfatter med med stor og stum k.

Les mer

Nyheter

Thomas Stene-Johansen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Thomas Stene-Johansen
Les mer