Bla i boken

Jente, 1983

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249521746
"Intensiteten i boka kommer av denne kvernende boringen i hukommelsestapet, et dypdykk med stadige tilbakevendinger, reorienteringer, gjentakelser, skjerpede fornemmelse"
TÉLÉRAMA, 4 av 4 T-er (Frankrike)
"En svimlende tekst … Det er i tradisjonen etter Virginia Woolf og Annie Ernaux forfatteren her gjør seg gjeldende, ved å skrive det som har skjedd henne for omsider å kunne gjennomleve erfaringen"
ELLE (Frankrike)
"På samme måte som den fabelaktige «De urolige» [..] er «Jente, 1983» en fragmentarisk fortelling. Og det er kraften i fortellingen som gir opphav til fragmenteringen av både tidsperioder og situasjoner"
LE FIGARO LITTÉRAIRE (Frankrike)
"Fortellingen rekonstruerer hendelsen prøvende, men like fullt etter et visst system. Den er ikke kaotisk, men presis og sindig"
LIBÉRATION (Frankrike)
"Skrevet i en stil som er i perfekt overenstemmelse med en briljant narrativ oppbygning"
LIRE (Frankrike)
"Forfatteren skriver med alt det hun ikke husker. Frykten, stillheten, riftene, skammen. Ordene hennes flyter på et hav av glemsel. Man ser dem på lang avstand, lik faner"
PARIS MATCH (Frankrike)
"Helt uten den angrepslysten som enkelte går fram med, tar Linn Ullmann for seg disse spørsmålene med en helt egen finfølelse"
SUD-OUEST (Frankrike)
"Formidabel roman av Linn Ullmann slår luften ut av leseren … Den norske forfatteren skriver fantastisk som alltid ... Så ja, i år må Nordisk råds litteraturpris gå til Linn Ullmann; det er rett og slett ingen vei utenom"
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (DANMARK)
"Linn Ullmann setter nye standarder for det litterære selvportrettet … Det kan ikke gjøres bedre"
MERETE REINHOLDT, BERLINGSKE TIDENDE (DANMARK)
"Ullmann skriver enestående"
LISE GARSDAL, POLITIKEN (DANMARK)
"et dirrende portrett av kunstneren som ung pike … hypnotiserende"
LOTTE KIRKEBY, KRISTELIGT DAGBLAD (DANMARK)
"Boken gir et overveldende godt bilde på tvetydigheten i signalene man gis som jente, som kan prege selvbildet i et langt liv. Årets sterkeste leseropplevelse!"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021
"«Jente, 1983» treffer hardt, den er ubehagelig, klaustrofobisk, marerittaktig, men samtidig så gripende, usentimental og oppslukende at jeg nok blir nødt til å vende tilbake til jenta med den røde luen i romjulen"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Ullmann skriver klokt og følsomt om sin egen erfaring fra tenårene"
AFTENPOSTEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Den er så interessant, så gripende og sterk at jeg kjenner på meg og vet jeg må lese den en gang til i juleferien"
TRINE SAUGESTAD HATLEN, VG, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE ROMAN 2021
"[Jente, 1983] forteller noe vesentlig om forholdet mellom glemsel og erindring"
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Hvordan virker det vi ikke lenger husker videre i oss? Er det mulig å skrive sant om noe som skjedde for snart 40 år siden? Ullmanns roman handler om en ung jentes opplevelse i Paris i 1983, og hvordan hendelsen senere dukker opp igjen i bevisstheten og svøper den samme jenta – nå kvinnen – i et stort mørke. Boken treffer som en knyttneve og runder av et rikt år for norsk skjønnlitteratur"
SARA JACOBSEN HØGESTØL, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Erindringsroman der en voksen jeg-person utforsker glemsel og fortrengning av et traumatisk forhold til en 44-årig fotograf, da hun selv var 16. Brutalt ærlig, usentimentalt og elegant gjennomført"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021
"Årets sterkeste leseropplevelse … Jente, 1983 gir et overveldende godt bilde på tvetydigheten i signalene man gis som jente, som kan prege selvbildet i et langt liv - og på maktstrukturer og våre minners rolle i dannelsen av selvet. Dette er årets så langt sterkeste leseropplevelse. Da jeg lukket siste side måtte jeg rett og slett, på vegne av min egen indre 16-åring, gråte boken ut"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG
"Linn Ullmanns beste … Denne fortellingen oppleves om mulig enda mer nødvendig – å skrive kanskje, men også å lese – enn De urolige … Det er en tidvis brutal beretning om maktmisbruk … Som kontrast, eller pusterom, skriver Ullmann frem et rørende mor/datter-portrett, enkelte scener er nesten ikke til å bære … Jente, 1983 er et besettende minnearbeid … en søkende, klaustrofobisk, marerittaktig og tvers igjennom oppslukende roman om de erfaringene som lever videre i oss, ikke som minner, men som glemsel"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Linn Ullmann borer dypt i kompliserte eksistensielle spørsmål, men med lett hånd. Klokt, originalt, spennende – verdt årene med ventetid "
DAGSAVISEN, ÅRETS 5 BESTE NORSKE BØKER
"Et rått og ømt minneskrift. I Linn Ullmanns nye roman åpner de selvbiografiske elementene et vidt og risikabelt rom for refleksjon … en bok om erindring av smertefulle minner … Gjennom den vekslende fortellerposisjonen illustreres klokelig om arbeidet i å la seg smelte inn i et smertefullt minne som trenger seg på … det er selve prosessen, i all sin mangel på forløsning, Ullmann skriver rått og ømt inn i tekstens form … Jente, 1983 har gitt en bevegende og poetisk form til innsikter vi bare så vidt har påbegynt samtalen om"
ANNA SERAFIMA SVENDSEN KVAM, STAVANGER AFTENBLAD
"Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som 'a piece of sex' … Det er lysende gode essayistiske partier, der hun blant annet utforsker forholdet mellom fiksjon og virkelighet … Dette er ingen offerroman. Ullmann er usentimental og utforskende, humoristisk, sødmefylt og spiddende - og med noen utrolig elegante tematiske overganger"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Den villfarne voksne forsøker å fange jenta hun en gang var. Det rokker, mildt men insisterende, ved det man tenker man vet om minner og sannhet og konsevens i Linn Ullmanns glitrende nye roman … Hun må fortelle. Og klarer det. Skriver. Endelig. Med nydelig resultat … ‘Mye kan forvandles til noe vakkert hvis det får tid på seg, gi det noen timer, eller dager, eller år’, skriver Ullmann. Med Jente, 1983 har hun gjort akkurat det. Ikke vakkert slik motefotografier er det, glossy perfekte og tilgjorte. Men vakkert slik livet er det, i all sitt rotete, forvirrede, usikre kaos av hullete glemsel, når bare et modig menneske går foran og viser vei med kloke tanker"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Følsomt og opprivende om overgrep. Linn Ullmanns sjangeroverskridende roman er et åpnet vindu inn til de sjelelige omkostningene en ung kvinne med slike erfaringer påføres"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"du glemmer ikke jenta som vandrer rundt i Paris på nattetid, forvirret og med rød lue. Hun som ‘rakner hver gang jeg tar i henne’, men som er sterk nok til å overleve de iherdigste forsøk på glemsel og til slutt gjorde krav på en hel roman"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Linn Ullmann er ein så dyktig forfattar at ho greier å få romanen til ikkje berre å balansere, men også vibrere … Ullmann går ikkje for dei enkle løysingane … I tillegg til at Ullmann handterer stoffet med stor presisjon, lenar ho seg til sterke tekstar frå andre skrivande kvinner"
MARTA NORHEIM, NRK
"Mange lesere vil nok kjenne på frustrasjonen over ikke å vite hvor man er på vei – og i dette ligger en av romanens absolutte kvaliteter. Jente, 1983 er en svimlende og utmattende roman, der leseren kjenner ubehaget på kroppen fra start til slutt, fordi formen langt på vei er innholdet. Om romanen ikke er subtil – få primalskrik er det – er den likevel uhyre effektiv og går dit hvor det gjør mest vondt. Den er, for å parafrasere De urolige, en roman leseren vil ha og bli kvitt på samme tid. Litterært sett er den også en sterkere, vondere og mer fokusert roman enn den rastløse forgjengeren var"
MARIUS EMANUELSEN, VINDUET.NO
"Linn Ullmann gir mørket en personlig form … en bok om depresjon, om angst, og om å prøve å finne tilbake til seg selv … Det som for meg er mest bemerkelsesverdig ved Jente, 1983 er hvordan Ullmann personifiserer angsten og fremmedgjørelsen som et speilbilde av Karin selv … Det er lenge siden jeg har sett noen bruke angst litterært på denne måten"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
"Ullmann skildrer ubehagelig godt hvordan den unge fortelleren ønsker å være objektet for den voksne mannens begjær … Ullmann følger skyggesøsterens råd og skildrer dagene i Paris i uhyggelig detalj … Ullmann demonstrerer hvordan overgrep og hensynsløs oppførsel kan sameksistere med et sammensatt ønske om overskridelse fra den utnyttedes side. Man kan ønske noe selv (eller tro at man ønsker det) og likevel bli dårlig behandlet. Asymmetrien ligger i at den godt voksne part burde vite bedre. Overskridelse kan ofte være noe helt annet i teori enn det er i praksis"
JOHANNE ELSTER HANSON, VAGANT 1/2022
«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

«Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249521746
Innbinding Ebok
Tittel Jente, 1983
Bokgruppe 852
I salg 18.11.2021
Emne Romaner Skjønnlitteratur Ungdomstid Oslo New York Paris 2020-2029 Forfattere Biografisk litteratur 1980-1989
Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Aschehougprisen 2022

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Av Linn Ulllmann:

2021

Jente, 1983

2015

De urolige

2011

Det dyrebare

2005

Et velsignet barn

2002

Nåde

2001

Når jeg er hos deg

1998

Før du sovner

Les mer

Nyheter

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år.
Les mer

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 til Tyskland, Sverige og Danmark

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 vekker også stor interesse internasjonalt og rettighetene er allerede solgt til Tyskland, Sverige og Danmark.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 rett til topps på bestselgerlista

Etter kun to salgsdager føk boken rett inn på 2. plass på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur. Jente, 1983 er nå den mestselgende romanen i både kategorien for norsk og oversatt skjønnlitteratur.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 fortsatt på 1. plass på bestselgerlistene

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 troner er fortsatt landets mest solgte roman. Også denne uken troner den på 1. plass på bestselgerlistene for skjønnlitteratur og e-bøker.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 på 1. plass på bestselgerlistene for tredje uke på rad

Linn Ullmanns kritikerroste Jente, 1983 er romanen som selger best i juleinnspurten. Boken gikk rett til topps på bestselgerlista da den utkom i slutten av november og ligger også denne uken på 1. plass ...
Les mer

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G
Les mer

Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

I dag ble det kjent at Linn Ullmann skal være årets festspilldikter under De litterære festspillene i Bergen 26.-30. mai. Under festspillene vil hun invitere med seg en rekke kunstnerkollegaer til samtaler om kunst og liv – og om den tiden vi lever i akkurat nå.
Les mer

Svenske kritikere jubler for Linn Ullmanns Jente, 1983

Linn Ullmanns Jente, 1983 blir i disse dager lansert i Sverige. Kritikerne jubler for Ullmanns bok. «Mästerlig», konkluderer Maria Schottenius i Dagens Nyheter. «En alldeles lysande roman av Linn Ullmann», skriver Aftonbladets Viktoria Jäderling.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer