Full spredning

en legeroman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249521739
"Å betrakte Elin som en ren stereotype av det norske velferdssamfunnet, ville være å redusere denne rikt nyanserte karakteren som leseren kan glede seg over. Hennes reaksjoner og konflikter vil være kjent for mange lesere; vi trenger ikke gå lenger enn til vanen hennes med å fråtse i TV-serier med et alltid fullt glass vin i hånden. Er det slik av Nord-Europa ikke er så forskjellig fra den sørlige del?"
MERCEDES CEBRIÁN, EL PAIS (SPANIA)
"Årets bok i Norge: et slag mot den nordiske lykken. Intelligent satire, med et sylskarpt kjønnsperspektiv … Denne boken er skrevet med kirurgisk presisjon … forbløffende og avhengighetsskapende … Full spredning vil gi deg en følelsesmessig bakrus. Men jeg klarte ikke slutte å lese dette virkelighetsnære mesterstykket av Nina Lykke"
ANA ABELENDA, LA VOZ DE GALICIA (SPANIA)
"en nådeløs og svært god satire om det som bor i lengselen og nostalgien … Forfatteren er kvikk, enkel og sylskarp i stilen når hun graver i utilfredsheten til de stakkars ulykkelige, som har alt og likevel klager uten stopp … Boka beskriver nådeløst og satirisk det samfunnet vi lever i"
ÁNGEL SILVELO GABRIEL, TODOLALITTERATURA.ES
"hva går gjennom hodet til en fastlege, som dag etter dag møter den samme type pasient som snakker om gluten, spenning, laktose, sykdommen han har lest om på internett og den innbilte uvelheten han søker en kjapp løsning på? Nina Lykke går inn i en av disse fastlegenes liv"
BEGOÑA ALONSO, ELLE (SPANIA), ANBEFALTE BØKER
"Tragisk, tankevekkende og velskrevet"
BERTA GÓMEZ, RADIO PRIMAVERA SOUND (SPANIA)
"Full spredning løfter sløret for de alltid så perfekte nordiske landene og stiller spørsmål ved om ikke dette kravet om å være lykkelig gjør oss til svært triste mennesker"
EVA CONSCULLUELA, HERALDO DE ARAGÓN
"En fest av en samfunnssatire .. Full spredning er en avhengighetsdannende, underholdende, fartsfylt og ofte dialogbåret roman … Det er en fryd å lese"
KRISTIN VEGO, INFORMATION (DANMARK)
"Klinisk og satirisk utredning av en midtveiskrise og et ødelagt ekteskap, suverent dissekert av den mest strålende hovedperson i legefrakk. Nina Lykke har begått en fremragende "legeroman", som på en direkte måte dykker ned i ekteskapets tomhet, skilsmisse og midtlivskrise … Sjelden har jeg hatt glede av å være i så godt selskap som med den ærlige og sarkastiske Elin"
LINE HOFFGAARD, LITTERATURSIDEN.DK (DANMARK)
"elegant og morsomt om det privilegerte livs mange utfordringer … en forrykende roman som fester seg som et bilde på tilværelsens avsindige absurditet"
KATRINE SOMMER BOYSEN, JYLLANDS-POSTEN (DANMARK)
"Nina Lykke [viser] seg både fra en skarp galgenhumoristisk og dissekerende side. Sjelden er en litterær midtlivskrise blitt beskrevet så misantropisk og morsomt som i Full spredning"
LINE RASMUSSEN, BØRSEN (DANMARK)
"Oversetter Lotta Eklund har bevart den språklige skarpheten og den raljerende selvforakten på en utmerket måte ... en smart og skarp roman ... galgenhumoristisk underholdning"
AASE BERG, DAGENS NYHETER (SVERIGE)
"Treffsikker og morsom, en kvass samfunnsatire som gransker livsløgnene og de bildene vi har av oss selv … Det er enestående lesning med stort gjenkjennelsespotensiale"
INGALILL MOSANDER, AFTONBLADET (Sverige)
"Forfriskende usympatiske romankarakterer, en håpefull slutt og framfor alt en overflod av skarpe iakttagelser"
JENNY LINDH, MAGASINET M (SVERIGE)
”Lykkes legeroman er, vil jeg påstå, svært effektiv medisin - mot det meste”
FEMINA, 5 AV 5 STJERNER (SVERIGE)
”Hysterisk morsomt om middelklassens lille liv … Sist jeg ble glad på akkurat denne måten av en bok, var da jeg for et drøyt år siden leste Nei og atter nei … jeg liker alt med denne romanen … Fremfor alt er Lykke helt utrolig som ser alt dette, alt det latterlige, smålige og falske, samtidig som hun beholder empatien. Hun gjennomskuer mennesker uten å slakte, avslører dem uten å forakte. Takk så mye, Nina Lykke”
REBECKA ÅHLUND, KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)
"Skarpt, sanselig og svært underholdende om fastlegen Elins utroskap og de opprørende hendelsene i kjølvannet av det. I tillegg er romanen ubetalelig morsom ... Det er blitt en herlig leseopplevelse, men er det ingenting jeg har å klage over? Jo, at romanen kunne vært lengre enn sine 288 sider!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Nina Lykkes utroskapsroman burde skrives ut på blå resept. Sylskarpt og fornøyelig om det forbudte ... en av våre skarpeste observatører på ekteskap og samliv ... Årets bok går rett til kjernen, og er hennes beste til nå, fordi den er hennes modigste … Alle som har levd litt, hatt en relasjon med et annet menneske, vil finne noen setninger å streke under her"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Lykkes enda bedre! Få lykkes bedre med å harselere med oss bortskjemte nordmenn enn Nina Lykke ... Ingen beskriver den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Nina Lykke. Etter suksessen med Nei og atter nei i 2016 fikk Nina Lykke mange fans. De kommer ikke til å bli skuffet"
TRINE SAUGESTAD HATLEN, VG
"Nina Lykkes nye roman dissekerer sidespranget og stiller diagnosen på det velfødde middelklasselivet ... gjennom skisser av pasientportretter - de omtales bare med fødselsår - får Nina Lykke sagt grunnleggende ting om vår velstand, vår overflod og vår evigvarende higen etter opphør av alt ubehag ... Lykke skriver med en suveren blanding av erkjennelse og humor ... Igjen er det en lykke å lese Lykke"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Grøssande fryd. Nina Lykkes roman syner kor gale det kan gå når vi ikkje set pris på det vi har, medan vi har det ... Satiren er skarp og ramsalt, båe romanane er ein grøssande fryd å lese. Med eit sikkert grep om forteljing og språk syner forfattaren oss dårskapen i tida vi lever i - og at nokpunktet for lengst er overskride"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"Lykke har et sylskarpt blikk for hva som rører seg i tiden ... Nina Lykke er en av norsk litteraturs mest begavede satirikere ... Om målet på god litteratur er at den får deg til å endre livsinnstilling, scorer Full spredning, i likhet med Nei og atter nei, høyt ... Som en moderne Jane Austen har Nina Lykke en vidunderlig evne til å gjennomskue og ironisere over typisk allmennmenneskelig dårskap. Hvem kan vel motstå noe slikt?"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Den infernalske humoren er den fremste kvaliteten i Full spredning. Lykke tek ting på kornet ... Romanen er breiddfull av småleg sneversyn, usympatiske uvanar og ekle karaktertrekk som det er vekselvis frydefullt og forferdeleg å kjenne seg sjølv og andre att i. Det halve kunne vore nok. Det heile gir Full spredning fullt trøkk, full kraft"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Nina Lykke stiller helt rett diagnose i legeromanen Full spredning ... Elin, i praksis forfatter Nina Lykke, er god på treffsikre oppsummeringer. Faktisk rågod. Full spredning er ekstremt god satire, morsom og skarp ... Det er så gjenkjennelig at det nesten gjør vondt ... Full spredning er en morsom roman. Men også rørende. Og klok"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Lykke blir ofte nevnt i sammenheng med forfattere som Agnes Ravatn og Marit Eikemo, som også skriver satirisk om hverdagslivets håp og illusjoner. Men romanene hennes fremstår hakket mer litterære; de befinner seg et sted mellom urolig eksistensgrublen og enkel underholdning. Lykke kan like gjerne sammenlignes med Vigdis Hjorth, Dag Solstad eller Kristine Næss … Stilen til Lykke er effektiv, ren og ofte full av ironi. Hun skriver med enkel eleganse, og Elins refleksjoner rommer mye skrudd klokskap"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Nina Lykke får fram de fleste dilemmaer, det er medrivende. Aller mest fordi hun aldri faller ned i medlidenheten ... gjennom disse tankene får forfatteren sagt svært mye om den moderniteten som hun tematiserer med så stort vidd og kritisk blikk ... Det er konkret, vittig og gjenkjennende"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Bragepris-nominerte Nina Lykke er nærmest sin egen sjanger for tiden. Underholdende romaner som ikke kan avskrives som kun det ... Vi kjenner typen/typene, uten at disse er forsøkt karikert eller vist frem som dårlige personer. Nina Lykke har litt til alle, og hun har virkelig driv over romanhåndverket"
VIDAR KVALSHAUG, BOK 365E
"Nina Lykke vant Norges mest kjente litteraturpris, Brageprisen, for dette satiriske lykketreffet av en roman. Boken handler om den middelaldrende fastlegen Elin, som erfarer at en uskyldig Facebook-flørt utvikler seg til en intens utroskapsaffære. Da vi møter henne, er livet hennes i ferd med å rakne fullstendig, og hun har flyttet inn på kontoret.»
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019
"Nina Lykke skriver satirisk og svært morsomt om gjenkjennelige mellommenneskelige fenomener ... Men med årets roman har hun også etablert seg som en virkelig kritikerfavoritt"
ADRESSEAVISEN, Årets beste norske roman 2019
"Knall-anmeldelser og Bragepris, Nina Lykkes nye bok må med. Ingen beskriver vel den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Lykke. Etter suksessen med «Nei og atter nei» i 2016 fikk Nina Lykke mange fans. De kommer ikke til å bli skuffet"
TRINE SAUGESTAD HATLEN, VG, Årets beste bøker 2019
"Lykkes kunststykke er at man får lyst å lese videre likevel, enda så flaut og usmigrende truffet man kjenner seg av hennes harselas med den norske middelklassen … Smart og skarp og morsom, men med nok varme og kjærlighet i bunnen til at det ikke føles slemt. Bare godt. Slik er vi, men vi gjør nå så godt vi kan, sier Lykke, og det er jammen ikke så verst julebudskap, bare det"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2019
"Lykke har en av de aller morsomste pennene i norsk samtidslitteratur. Her vrenger hun alle legeromanens konvensjoner og stiller saftige diagnoser på moderne bymenneskers elendige forfatning. Dødelig satire!"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
"Romanen er i berøring med dagsaktuelle temaer, her med fastlegen ('allrounderen som vet litt om alt') og pasienter med urimelige og urealistiske forventninger … Dette er en god farseroman … Personene fremstår som stereotyper, men jeg, som lesende fastlege, finner ofte beskrivelsene av dem mer betimelige enn karikerte, og svært så underholdende"
GURI AARSETH, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING 1/2020
"Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege. Jeg har vært gjennom alt sammen, glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt; annenhver overskrift i avisene og på nettet får friske mennesker til å tro at hvis de bare slutter å spise brød eller ost, vil alt falle på plass. De middelaldrende forstår ikke hvorfor de er så trette hele tiden. Det er fordi du begynner å bli gammel, forteller jeg dem, men de tror at dette med aldring ikke gjelder dem, slik de tror at dette med døden ikke gjelder dem. At det kommer til å gjøres et unntak i deres tilfelle".

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

"Full spredning" er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521739
Innbinding Ebok
Tittel Full spredning
Bokgruppe 852
I salg 28.10.2019
Design Exil Design
Emne Utroskap Leger Skjønnlitteratur Romaner
Nina Lykke

Nina Lykke

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019. I 2022 utkom Lykkes femte bok, Vi er ikke her for å ha det morsomt. Bøkene hennes er oversatt til 19 språk.

 

Bøker utgitt på Oktober 

2022 Vi er ikke her for å ha det morsomt
2019
Full spredning
2016
Nei og atter nei
2013 Oppløsningstendenser
2010 Orgien, og andre fortellinger

 

Litterære priser 

Brageprisen 2019

Ungdommens kritikerpris 2017

Bokhandelens forfatterstipend 2014

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista

Les mer

Nina Lykkes "Full spredning" nominert til Årets bok i Sverige

Nina Lykkes bestselgende roman Full spredning. En legeroman (svensk tittel: Nästa!) er blant finalistene til Årets bok i Sverige.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning tilbake på førsteplass på bestselgerlista

Nina Lykkes prisbelønte og kritikerroste Full spredning. En legeroman gjenerobrer denne uka førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning solgt til USA

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman er nå solgt til USA. Det er forlaget Open Letter skal utgi den kritikerroste boken (eng. tittel: Natural Causes).
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til topps på pocketlista

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman utkom i pocket i slutten av mai. Nå topper den prisbelønte og kritikerroste romanen Bokhandlerforeningens bestselgerliste for billigbøker.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Polen – nå 15 land

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman ble nylig solgt til det polske forlaget Pauza. Den prisbelønte og kritikerroste boken er med dette solgt til hele 15 land.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Italia

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman skal nå utkomme i Italia. Etter en auksjon ble til boken solgt til det velrennomerte forlaget Giunti. Med dette skal Lykkes roman utkomme i hele 17 land.
Les mer

Spansk suksess for Nina Lykke

Nina Lykkes prisvinnende roman Full spredning gjør det svært godt i Spania, og forlaget Gatapardo trykker nå et fjerde opplag av boken.
Les mer

Nina Lykkes nye roman til Danmark, Polen og Sverige

Nina Lykkes roman Vi er ikke her for å ha det morsomt lanseres fredag 14. oktober. Allerede før utgivelsen i Norge er rettigheten solgt til tre land.
Les mer

Nina Lykkes nye roman rett inn på 4. plass på bestselgerlista 

Nina Lykkes nye roman Vi er ikke her for å ha det morsomt utkom fredag i forrige uke til strålende kritikker. Nå går boken rett inn på 4. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.
Les mer

Nina Lykkes nye roman rett til topps på bestselgerlista 

Nina Lykkes nye roman Vi er ikke her for å ha det morsomt inntar denne uken førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ble lansert fredag 14. oktober til strålende kritikker. 
Les mer

Nina Lykke tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

I går ble det kjent at Riksmålsforbundets litteraturpris 2022 går til Nina Lykke for romanen Vi er ikke her for å ha det morsomt.
Les mer

Elling, Faldbakken og Lykke nominert til Bokhandlerprisen 2022

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2022 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Lars Ellings Fyrstene fra Finntjern, Matias Faldbakkens Stakkar og Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt.
Les mer