Nina Lykke tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

 

 

 

 

 

Nina Lykke tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

 

 

 

I går ble det kjent at Riksmålsforbundets litteraturpris 2022 går til Nina Lykke for romanen Vi er ikke her for å ha det morsomt.

 

Publisert 28. oktober 2022

 


– Med treffsikre formuleringer tar Nina Lykke temperaturen på tidsånden. Vi er ikke her for å ha det morsomt er samtidssatire på et meget høyt nivå, sier juryleder Anne Gaathaug.


Riksmålsforbundets litteraturpris utdeles for fremragende bruk av riksmål/moderat bokmål. Prisen går til en forfatter av et skjønnlitterært eller faglitterært verk som utgis det aktuelle året. Prisen deles ut under Kimen litteraturfestival i Sandefjord bibliotek lørdag 12. november.

Mer om prisen her: Litteraturprisen - Riksmålsforbundet (riksmalsforbundet.no)

Vi er ikke her for å ha det morsomt er for øyeblikket landets mest solgte roman og ligger på førsteplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ble lansert fredag 14. oktober til strålende kritikker. 

Nina Lykkes bøker er trykket i over 200.000 eksemplarer og solgt for oversettelse til nitten land. Rettighetene til den nye romanen er allerede solgt til fem land: Danmark, Finland, Polen, Sverige og Tyskland.

"Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen … landets kanskje skarpeste og morsomste samtidskronikør "

 GABRIEL MICHAEL VOSSGRAFF MORO, VG
 

"Suksessforfatter med spiddende penn … Hennes evne til å avvæpne, til å skape fliker av sympati for de mest rotete bråkmakerne, gir satiren hennes en dimensjon utover beskheten"

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"Bildet av Knut er komplekst; det er en herlig energi i denne eleverte såpeoperaen som balanser fint mellom humor og ironi … De siste 50 sidene lukter det krutt av, gled dere lesere"

 STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

 

"Lykke befester sin posisjon som en mester i kunsten å avkle den øvre middelklassens forfengelighet"

REGINE STOKSTAD, DAGENS NÆRINGSLIV

 

"Fremtidige arkivarer som lurer på hvordan vår tid fortonet seg, vil få et rikt kilde­tilfang i denne romanen … en gave­pakke til alle som føler seg litt på siden av det konforme"

KNUT HOEM, NRK BOK

 

"Hvit, frustrert mann går bananas … I en utsøkt finale løfter hun romanen til et nivå der satiren får følge av stillferdig livsvisdom"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN


«Lykke lykkes igjen»
 METTE SOLBERG FJELDHEIM, BOK365

 

Om Vi er ikke her for å ha det morsomt:

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. 

            Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.

            

I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

 

https://oktober.no/vi-er-ikke-her-for-a-ha-det-morsomt-1

 

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. For Full spredning. En legeroman (2019) fikk Lykke Brageprisen. 

 

https://oktober.no/Nina_Lykke

 

Relevante utgivelser