Nei og atter nei

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249517404
"en rå og fint beskrevet kamp for livet – for Ingrid, mannen hennes og den yngre kvinnen han har forelsket seg i ... I glimt ser samtidens overflod og dekadanse ut som romanens angrepsmål ... Sterkest slår likevel disse scenene fra oppløsningen av et ekteskap, når mer tidløse størrelser som kjærlighet, svik og frihetslengsel spiller de sentrale rollene. At fortellingen slutter altfor brått, velger jeg å tolke som et løfterikt hint om at vi kanskje får møte Ingrid igjen i en seinere roman"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"det er lenge mellom vi leser en bok med et innhold som kan gjelde ditt eget liv eller noen du kjenner. På en usminket og troverdig måte skriver forfatteren om en familie i oppbrudd, og om hvordan det påvirker livene til de som er involvert. Romanen er også en bekreftelse på det forslitte uttrykket om at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden"
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA, Årets beste bøker 2016
”Denne historien om en familie i sakte oppløsning er fortalt med rasende vidd ... I Nina Lykkes familiedrama rives alt ned … Det er den slemme humoren, det totale bekmørket, som skiller denne historien fra tusenvis av andre lignende bøker. Nei og atter nei er ingen trøstende dameroman som man kan kose seg med. Det er en fantastisk bok for alle som kan akseptere at litteratur også kan være smertefull. Nøkkelord: speil”
FREIE PRESSE (Tyskland)
“En herlig skarp roman … Alt i alt er dette midtlivskrisedramaet veldig fornøyelig lesning, og Nina Lykke er en skarp, nådeløs observatør … en lysende roman med mørk humor”
DER SPIEGEL (Tyskland)
”I Nei og atter nei tar Nina Lykke en velkjent historie og følger den på en ny – og skarpsindig – måte til sin ytterste konsekvens … Dette er utvilsomt en bok som bør bli lest. For dette er hverken et anklageskrift eller en tåredryppende kvinneroman. Nei, i dette litterære, svært spennende dilemmaet om livet og kjærligheten havner alle de tre hovedpersonene i trøbbel, og når vi kommer til slutten er det uklart hvem av dem som egentlig kan påberope seg en lykkelig slutt … Lykke er streng (og noen ganger herlig ondskapsfull) mot sine karakterer, men behandler dem også med stor godhet.”
DONNA MAGAZIN (Tyskland)
“… en svært fornøyelig roman. Selv om Ingrids tanker er negative, er de treffende uttrykk for en knivskarp observasjonsevne, og i tillegg er de ofte svært morsomme. Lykkes bok er filippisk tale til babyboomerne, paradoksalt nok like rebelsk som den er trøstende.”
DEUTSCHLANDFUNK (Tyskland)
"Hun har saumfart en bortskjemt voksenverden med laserstråle og resultatet har blitt en lysende satire – treffsikker og morsom"
INGALILL MOSANDER, AFTONBLADET (Sverige)
"Nina Lykke skriver morsomt, betraktningene er skarpe og underholdende"
JUDITH KIROS, DAGENS NYHETER (Sverige)
"humor, varme og en usvikelig teft for talende detaljer … Nei og atter nei kunne ha blitt skikkelig plagsom lesning hadde det ikke vært for Lykkes halsbrekkende, biske humor og varmt tilgivende blikk på sine karakterers tilkortkommenhet. Nå kan leseren i stedet le av de tragikomiske vendingene i dette skilsmissedramaet. Paradoksalt nok gjør det at det underliggende alvoret i fortellingen blir værende lenge etter avsluttet lesning"
YUKIKO DUKE, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
"Åh, det er lenge siden jeg har lest noe så herlig skarpt som Nina Lykkes Nei og atter nei … Jeg både ler hemningsløst og vrir meg i angst … Lykke faller ikke i fellen å gjøre Ingrid, Jan og Hanne til karikaturer … Jeg forstår dem, jeg lider med dem. Det er derfor det blir så troverdig og bra"
ANNIKA KOLDENIUS, BORÅS TIDNING (Sverige)
"en sylskarp, briljant og tankevekkende roman"
KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)
"Drastisk, hvass og skarp, men egentlig ikke på sine karakterers bekostning … Det er en strålende bok, at det skrives slike inngir et visst håp … enestående underholdende"
DAN SJÖGREN, DALA-DEMOKRATEN (Sverige)
"Hva er meningen med allting? Det er på en måte grunnspørsmålet i Nina Lykkes veldig morsomme og svarte roman som – ikke uten varme – skildrer det privilegerte middelklassemenneskets iblant dumdristige jakt etter kjærlighet, selvrealisering og nervøse fiksering på å passe inn"
CECILIA EKEBJÄR, GEFLE DAGBLAD (Sverige)
"underholdende, morsomt og skarpt"
MARIE MAGNUSSON, SMÅLANDSPOSTEN (Sverige)
"Nina Lykke leverer nådeløs satire over våre liv. Velstanden har tatt strupetak på oss i Nina Lykkes roman. Og hun klemmer til litt ekstra der det gjør vondt ... det er en situasjon som skriker etter satire, og Lykke leverer. Skjønt hennes ambisjon strekker seg lenger enn til vennlig humor. Hun er nådeløs i sine beskrivelser av nynarsissismen, vår selvopptatte tilværelse der vi poserer for hverandre, enten via Facebook eller i levende live ... Ubønnhørlig avdekker hun de ritualene vi holder oss med i den småborgerlige velstandsorgien"
RUNE HALLHEIM, AFTENPOSTEN
"Nå er hun her, det kvinnelige motstykket til Dag Solstads gymnaslektor Elias Rukla. Hun heter Ingrid og holder på å gå på veggene på Oslos aller beste østkant ... Nina Lykke skriver kjapt, treffende og gjenkjennelig. Desperasjonen virker ektefølt. Kanskje er hun den skarpeste satirikeren i norsk litteratur i dag. Det er det grunn til å rope hurra for"
KNUT HOEM, NRK P2
"Ja og atter ja! Misantropisk roman med snert og vidd som tar tidsånden på kornet ... Nina Lykke lykkes utrolig godt med sin nye bok om ulykkelige mennesker fra middelklassen ... Også denne gang består Lykkes mesterskap i at hun evner å kombinere psykologisk troverdighet og språklig overskudd, med en rasende festlig analyse av middelklassens dekadente selvtilfredshet. På umiskjennelig vis får Lykke karakterene sine til å si noe dypere om tendenser i samtiden, der selvrealisering og egen lykke ofte går på bekostning av andre ... Resultatet er tragikomisk lesning av beste merke ... Jeg gleder meg allerede til mer ulykkelighet fra Lykke"
GABRIEL M.V. MORO, VG
"Nina Lykke er skikkelig morsom. Latteren som «Nei og atter nei» stadig frambringer, er av den mørkere sorten, den har et lite grøss i seg ... Lykke nailer en tidsånd av mistilpassethet i det målstyrte, nyliberalistiske velferdssamfunnet hvor putene folk har fått sydd under armene utgjør reell kvelningsfare ... «Nei og atter nei» er fornøyelig å lese, den grøssende latteren er god, man håper på et annet liv for seg selv, bedre valg, et sunnere sjeleliv ... Lykkes eksistensielle utforsking oppleves som sannferdig: Når frustrasjon og mistilpassethet siger inn, i hvor stor grad kan man la følelsene ta overhånd, i hvor stor grad er disse følelsene formet av et samfunn som setter fornying, ungdommelighet og evig tant og fjas høyest?"
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN
"Ved å ta samtiden på kornet, gjennom humoristiske og skarpt tegnede personer løfter hun frem middelklassens misnøye og særegenheter ... Lykke viser gang på gang at hun har en egen evne til å sette ord på en moderne livsfølelse. Romanen kan leses som en kritikk av kulturen, men fungerer samtidig som en mer eksistensiell refleksjon over nåtidens livsvilkår ... Det er både morsomt, sårt og eksistensielt gjenkjennelig å seg selv gjennom Lykkes intelligente samtidssatire"
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Knivskarpt, dyptborende og intenst trekantdrama som opptrer som en sidevender ... denne romanen kryper under huden på leseren med sitt energiske og realistiske språk som i perioder dirrer av følelser i vold ... Anbefales!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Lykke skriver skarpt og avslørende om konvensjonelle liv ... Lykke viser med stor kløkt hvordan vi alle står i fare for å bli - om vi ikke allerede er - simple pappfigurer, sløve spissborgere som bare lar oss drive med i strømmen av flekkfjerner, om vi ikke bare er bremsespor mot hvitt bomullsstoff, i bunnen av en haug med rå og svett klesvask ... negasjonen ledsages av varme og nyanserte karakterbeskrivelser. Hatet synes derfor heller å være rettet mot konvensjonene og ikke karakterene, og springer kanskje ut av en kjærlighet til ekte mennesker - mennesker som strever med å holde tritt med et levesett som for lengst har blitt motbydelig"
OLAV LØKKKEN REISOP, DAGBLADET
"Hylende morsomt, smertefullt treffende om middelklassens indiskrete sjarm - og angst ... Den privilegerte øvre middelklasses fremmedgjorte frustrasjon er ikke noe nytt tema i norsk skjønnlitteratur. Men sjelden har skildringene av det knugende forventningspresset vært morsommere eller mer treffende enn her ... Det er en kunst, å overdrive akkurat passe. Nok til å få fram poenget, uten at det hele mister relevans. Nina Lykke behersker kunsten ... Boka er velskrevet og underholdende, og tegner et overbevisende bilde av 'de store forventningers misnøye'. Oppfølger, ja takk!"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Framfor alt er det kombinasjonen av de ulike elementene - skarpheten, humoren og kritikken, som imponerer. Nina Lykke har funnet en form som fungerer uten å overdrive verken avsløringene eller humoren. I tillegg er det rett og slett en medrivende spennende historie om et ekteskap som går i lås"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Det er alt saman så smerteleg attkjenneleg ... Forfattaren har fabelaktig innsikt i kjærleikens vekst og fall. Ho har dessutan ei fantastisk evne til å gjera midtlivskrisa til stor underhaldning, utan at den tragiske dimensjonen glipp ... Det hadde vore så enkelt å latterleggjera dei involverte i dette vesle dramaet. Og Nina Lykke utleverer dei verkeleg til gapskratten. Samstundes lukkast ho med å presentera denne ekteskaplege katastrofen med så stor kjærleik og empati for dei involverte, at det gjer vondt å lesa ... Jenny Offill er det nye litterære stjerneskotet. Nina Lykke går ho ein høg gang."
FARTEIN HORGAR, DAG OG TID
"Misantropisk trekanthistorie med snert og vidd som tar tidsånden på kornet. En roman som får deg til å le og riste oppgitt på hodet på samme tid"
GABRIEL MORO, VG, Årets beste bøker 2016
"I den grad det finnes noe sånt som en morsom roman om kjernefamiliens trivielle hverdager, er det denne. Så gjenkjennelig at man ler og sparker om hverandre"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, Årets beste bøker 2016
"Morsomt, men med klar samfunnssatirisk brodd om den øvre, kulturelt og økonomisk bemidlede middelklassens rike – og likevel tomme – liv ... Det er kunst å overdrive akkurat passe, her utøves den kunsten perfekt."
DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2016
"Indre monologer hos herr og fru middelaldrende gjennomsnittsnordmann, i en verden der konflikter er blitt internaliserte i stedet for å utspille seg mellom generasjonene. Herlig observert, presis tidskapsel fra 2016"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV, Årets beste bøker 2016
"en usedvanlig velskrevet, morsom og rå bok. Til tider pinlig gjenkjennelig"
HELENE URI, VG, Årets beste bøker 2016
Ingrid og Jan har vært gift i et kvart århundre og bor med to sønner i en villa på Nordstrand. Guttene er store nok til å regnes som voksne, men oppfører seg som hotellgjester. For Ingrid har både familielivet og læreryrket mistet glansen. Jan, derimot, får opprykk til avdelingsdirektør i departementet og blir overmannet av en ny og energisk giv. Og av den langt yngre rådgiveren Hanne, som er i ferd med å bli akterutseilt på familiefronten. Det er på tide å ta grep.

«Nei og atter nei» er en skarp, morsom og ubehagelig roman om kjernefamiliens kår i et samfunn hvor øyeblikkets lyst er den edleste ledestjerne og ingenting er så drøyt at det ikke kan forsvares med individets trang til frihet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517404
Innbinding Ebok
Tittel Nei og atter nei
Bokgruppe 852
I salg 29.08.2016
Emne Ekteskap og parforhold Romaner Skjønnlitteratur Familie Oslo
Nina Lykke

Nina Lykke

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019. I 2022 utkom Lykkes femte bok, Vi er ikke her for å ha det morsomt. Bøkene hennes er oversatt til 19 språk.

 

Bøker utgitt på Oktober 

2022 Vi er ikke her for å ha det morsomt
2019
Full spredning
2016
Nei og atter nei
2013 Oppløsningstendenser
2010 Orgien, og andre fortellinger

 

Litterære priser 

Brageprisen 2019

Ungdommens kritikerpris 2017

Bokhandelens forfatterstipend 2014

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista

Les mer

Nina Lykkes "Full spredning" nominert til Årets bok i Sverige

Nina Lykkes bestselgende roman Full spredning. En legeroman (svensk tittel: Nästa!) er blant finalistene til Årets bok i Sverige.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning tilbake på førsteplass på bestselgerlista

Nina Lykkes prisbelønte og kritikerroste Full spredning. En legeroman gjenerobrer denne uka førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning solgt til USA

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman er nå solgt til USA. Det er forlaget Open Letter skal utgi den kritikerroste boken (eng. tittel: Natural Causes).
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til topps på pocketlista

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman utkom i pocket i slutten av mai. Nå topper den prisbelønte og kritikerroste romanen Bokhandlerforeningens bestselgerliste for billigbøker.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Polen – nå 15 land

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman ble nylig solgt til det polske forlaget Pauza. Den prisbelønte og kritikerroste boken er med dette solgt til hele 15 land.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Italia

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman skal nå utkomme i Italia. Etter en auksjon ble til boken solgt til det velrennomerte forlaget Giunti. Med dette skal Lykkes roman utkomme i hele 17 land.
Les mer

Spansk suksess for Nina Lykke

Nina Lykkes prisvinnende roman Full spredning gjør det svært godt i Spania, og forlaget Gatapardo trykker nå et fjerde opplag av boken.
Les mer

Nina Lykkes nye roman til Danmark, Polen og Sverige

Nina Lykkes roman Vi er ikke her for å ha det morsomt lanseres fredag 14. oktober. Allerede før utgivelsen i Norge er rettigheten solgt til tre land.
Les mer

Nina Lykkes nye roman rett inn på 4. plass på bestselgerlista 

Nina Lykkes nye roman Vi er ikke her for å ha det morsomt utkom fredag i forrige uke til strålende kritikker. Nå går boken rett inn på 4. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.
Les mer

Nina Lykkes nye roman rett til topps på bestselgerlista 

Nina Lykkes nye roman Vi er ikke her for å ha det morsomt inntar denne uken førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ble lansert fredag 14. oktober til strålende kritikker. 
Les mer

Nina Lykke tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

I går ble det kjent at Riksmålsforbundets litteraturpris 2022 går til Nina Lykke for romanen Vi er ikke her for å ha det morsomt.
Les mer

Elling, Faldbakken og Lykke nominert til Bokhandlerprisen 2022

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2022 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Lars Ellings Fyrstene fra Finntjern, Matias Faldbakkens Stakkar og Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt.
Les mer