Elling, Faldbakken og Lykke nominert til Bokhandlerprisen 2022

 

 

 

 

 

Elling, Faldbakken og Lykke nominert til Bokhandlerprisen 2022

 

 

 

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2022 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Lars Ellings Fyrstene fra Finntjern, Matias Faldbakkens Stakkar og Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt.

 

Publisert 7. november 2022

 


Se listen over de nominerte her: https://bokhandlerforeningen.no/bokhandelens-favoritter-er-klare-her-er-de-nominerte-til-bokhandlerprisen%e2%80%af-2022/

 

Bokhandlerprisen deles ut 22. november på Litteraturhuset i Oslo.  

Lars Elling har hatt stor suksess med debutromanen Fyrstene av Finntjern som utkom i begynnelsen av mars. Boken lå på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur hele 17 uker i strekk og var vårens mest solgte norske roman, sett bort fra krimbøker. Rettighetene er solgt til Danmark, Frankrike og Nederland. 

 

«Det er en fest å lese Lars Ellings strålende, eventyraktige og dypt originale roman!»

 SINDRE HOVDENAKK, VG

 

«Eventyrlig

 ATLE NIELSEN, BOK365

 

«en sann svir å lese»

 TOR HAMMERØ, NETTAVISEN

 

«Magisk debut … et stykke historiefortelling av sjeldent kaliber, formidlet i et språk like frodig og rikt som skogen selv»

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV (Vårens beste bøker 2022)

 

Lars Elling (f. 1966) er billedkunstner, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han stiller ut i New York, Berlin og Oslo og er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet og Kulturrådet. Som bokillustratør har han vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis, Kulturdepartementets barnebokpris og gull i Årets vakreste bøker.

 

https://oktober.no/fyrstene-av-finntjern
https://oktober.no/Lars_Elling


Matias Faldbakkens Stakkar ble lansert 23. september til strålende anmeldelser. I VG fikk boken terningkast seks og ble utropt til «høstens desidert mest spennende og særegne leseropplevelse». For Stakkar ble Faldbakken nylig nominert til Brageprisen 2022. Rettighetene er så langt solgt til Danmark, Nederland og Tyskland. 

"Faldbakken trollbinder ... en fryd å følge med på ferden" 

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET 

 

"noe av det sterkeste jeg har lest i nyere norsk skjønnlitteratur" 

 SINDRE HOVDENAKK, VG 

 MIA BULL-GUNDERSEN, BOK365  

 

"Årets mest elleville roman"

 STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

Matias Faldbakken (f. 1973) debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi. For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen og IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom romanen Vi er fem til strålende kritikker. For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen 2019 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.

 

https://oktober.no/stakkar

https://oktober.no/Matias_Faldbakken

"Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen … landets kanskje skarpeste og morsomste samtidskronikør "

 GABRIEL MICHAEL VOSSGRAFF MORO, VG
 

"Suksessforfatter med spiddende penn … Hennes evne til å avvæpne, til å skape fliker av sympati for de mest rotete bråkmakerne, gir satiren hennes en dimensjon utover beskheten"

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"Bildet av Knut er komplekst; det er en herlig energi i denne eleverte såpeoperaen som balanser fint mellom humor og ironi … De siste 50 sidene lukter det krutt av, gled dere lesere"

 STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

 

"Lykke befester sin posisjon som en mester i kunsten å avkle den øvre middelklassens forfengelighet"

REGINE STOKSTAD, DAGENS NÆRINGSLIV

 

"Fremtidige arkivarer som lurer på hvordan vår tid fortonet seg, vil få et rikt kilde­tilfang i denne romanen … en gave­pakke til alle som føler seg litt på siden av det konforme"

KNUT HOEM, NRK BOK

 

"Hvit, frustrert mann går bananas … I en utsøkt finale løfter hun romanen til et nivå der satiren får følge av stillferdig livsvisdom"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN


«Lykke lykkes igjen»
 METTE SOLBERG FJELDHEIM, BOK365

 

Om Vi er ikke her for å ha det morsomt:

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. 

            Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.

            

I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

 

https://oktober.no/vi-er-ikke-her-for-a-ha-det-morsomt-1

 

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. For Full spredning. En legeroman (2019) fikk Lykke Brageprisen. 

 

https://oktober.no/Nina_Lykke