Bla i boken

Orgien, og andre fortellinger

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249519026

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249519026
Innbinding Pocket
Tittel Orgien, og andre fortellinger
Bokgruppe 502
I salg 31.08.2017
Design Exil Design
Emne Kvinner Ekteskap og parforhold Noveller Vennskap Skjønnlitteratur
«Hun lyttet til de korte, mumlende mannestemmene, en kontrast til hennes egen oppskrudde, skingrende stemme. Så mye lettere det er å være mann, tenkte hun, men innså i neste sekund, da hun lente seg litt nærmere og hørte hva de snakket om - snøfresere - at hun ikke ville holdt ut å være mann heller. Ikke et eneste sekund. Kanskje det fantes et tredje kjønn. Kanskje det fantes noen mennesker som gikk rundt og var i pakt med seg selv og slapp alle disse klovneriene.»

Nina Lykke skriver i sin debutbok om vennskap mellom kvinner, og om døtre, søstre og ektefeller som, midtveis i livet, sitter fast i mønstre og roller som de ikke kommer seg ut av.

Les et utdrag fra boka her: "Pang du er død"

«Orgien, og andre fortellinger» er nominert til Ungdommens Kritikerpris 2010. Juryens begrunnelse: "Debutant Nina Lykke har et øye for hverdagens komikk og tragedie. Alle de skarpt tegnede personene i denne novellesamlingen er fanget i sine vante mønstre og relasjoner. Mens noen bryter ut eller bryter sammen, blir andre værende i sine fengsel. Det handler om hvordan vi alltid lengter et annet sted enn der vi er, etter noe annet enn det vi har, og om hvorfor dette både er totalt meningsløst og like fullt uunngåelig. Novellene har et forfriskende, skjevt og humoristisk blikk på sin deprimerende og drepende kjedelige virkelighet. Lykkes ubehøvlede stil minner ikke så rent lite om Nordisk Råd-vinnende Naja Marie Aidt og forholder seg dermed rebellaktig til novellen som sjanger. En modig og engasjerende debut."
"poengtert og humoristisk om kvinner, menn og par som er fanget både av hverdagen og drømmene sine … i framstillingen av kjønnsspill, vennespill og familiespill, har Nina Lykke et uvanlig godt grep om virkemidlene"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Nina Lykkes debutfortellinger er en pekefinger til alle oss som ikke lever livene våre fullt ut ... et solid debutarbeid ... Nina Lykke har noe å fortelle"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"dette er en slik samling som virkelig bør leses ... Nina Lykke etablerer først relativt realistiske hverdagssituasjoner, før hun lar et blodsvart, potensielt altoppslukende mørke sive inn i sprekker i fortellingen, og true med å sluke tekstuniverset. De tilsynelatende bitter-humoristiske, ironiserende fortellerne går i sine egne ironiserende feller, det normale viser seg å være unormalt. Og det syke viser seg å være sant."
LINDA KASPERSEN, ADRESSEAVISEN
"«Smilet brer seg utover ansiktet helt av seg selv, som en fuktskade», skriver Lykke. Det er et herlig bilde, og setningen viser den rå blandingen av sårhet og kynisme som er styrken i Lykkes språk, med inngående beskrivelser av det mest keitete og flaue mellom mennesker ... Hun har en stilsikker, fandenivoldsk tone og et vidunderlig, dystert skråblikk på hverdagslivets tragikomikk ... Det var uansett en liten fryd å lese denne samlinga. Det kan jeg ikke si så ofte om noe som helst"
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN
"Karakterene får ofte en brå og plutselig innsikt i å være inne i noe uutholdelig, en tilstand Lykke fremstiller på en svært overbevisende måte. Replikkene er gode, karakterene reflekterte, med en dose selvinnsikt som gjør dem sympatiske til tross for sarkasmene de lirer av seg. Lykke har i det hele tatt et skarpt blikk for gjenkjennelige situasjoner ... på alle måter en vellykket debutsamling, med spenstig språk, solid komposisjon, som avdekker det grufulle i hverdagen"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Smart og morsom debut om damer og de ulike mønstre de kan sette seg fast i"
ANNETTE ORRE, DAGSAVISENS BOKTIPS
"Nina Lykkes språk er klart og enkelt, i sine beste tekster klarer hun kunsten å skrive fram komplekse følelser og troverdige karakterer i løpet av noen få setninger. Lykkes noveller dreier seg altså om nære relasjoner, om par, venner og familiemedlemmer som ikke finner helt ut av det med hverandre. Det kan høres hverdagslig ut, og det er det også, og nettopp derfor, fordi disse historiene handler om hverdagen slik den leves av de aller fleste av oss, er boka til Lykke uhyre interessant ... for i sine beste tekster gir Lykke oss virkelig fin litteratur"
SIGRUN HODNE, STAVANGER AFTENBLAD
"Knalltøff novelledebut om små og store gjenkjenneligheter i den norske hverdag. Min favoritt er den om femtiåringen som har flyttet sammen med sin unge elskerinne, og tasser kvapset, ubekvem og malplassert rundt i joggedress på Grünerløkka"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, Årets beste bøker 2010
"Nina Lykke har et godt øye for hverdagens komikk og tragedie … Novellene er humoristiske og modige fordi Lykke forholder seg rebellaktig til sjangeren."
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE, Årets beste bøker 2010
"Au, det fungerer. Nina Lykke karikerer hverdagene våre på en skarp, treffende og rebelsk måte"
KARIANNE TORBJØRNSEN, TELEMARKSAVISA
Nina Lykke

Nina Lykke

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019. Rettighetene er så langt solgt til 17 land.

 

Bøker utgitt på Oktober

2019

Full spredning

2016

Nei og atter nei

2013

Oppløsningstendenser

2010

Orgien, og andre fortellinger

 

Litterære priser 

Brageprisen 2019

Ungdommens kritikerpris 2017

Bokhandelens forfatterstipend 2014

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista

Les mer

Nina Lykkes "Full spredning" nominert til Årets bok i Sverige

Nina Lykkes bestselgende roman Full spredning. En legeroman (svensk tittel: Nästa!) er blant finalistene til Årets bok i Sverige.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning tilbake på førsteplass på bestselgerlista

Nina Lykkes prisbelønte og kritikerroste Full spredning. En legeroman gjenerobrer denne uka førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning solgt til USA

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman er nå solgt til USA. Det er forlaget Open Letter skal utgi den kritikerroste boken (eng. tittel: Natural Causes).
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til topps på pocketlista

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman utkom i pocket i slutten av mai. Nå topper den prisbelønte og kritikerroste romanen Bokhandlerforeningens bestselgerliste for billigbøker.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Polen – nå 15 land

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman ble nylig solgt til det polske forlaget Pauza. Den prisbelønte og kritikerroste boken er med dette solgt til hele 15 land.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til Italia

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman skal nå utkomme i Italia. Etter en auksjon ble til boken solgt til det velrennomerte forlaget Giunti. Med dette skal Lykkes roman utkomme i hele 17 land.
Les mer

Spansk suksess for Nina Lykke

Nina Lykkes prisvinnende roman Full spredning gjør det svært godt i Spania, og forlaget Gatapardo trykker nå et fjerde opplag av boken.
Les mer