Her finner du bøker som beriker diskusjonene rundt middagsbordet. Klikk på bøkene for å lese mer om dem. 

 

 

 

Jeg skulle si storm

Boka om Ways of Seeing

Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban (red.)

 

Ingen teaterforestilling i nyere tid har skapt så mye debatt og offentlig ordskifte, og ført til så store politiske konsekvenser som Ways of Seeing. I denne boka er en rekke ulike aktører innen juss, kunst, internasjonal politikk og rettighetskamp invitert til å reflektere videre over denne spektakulære historiske hendelsen.

Les mer

 

 

 

Lykkefall

Jevhenija Bjelorusets

 

Lykkefall er en samling fortellinger fra Ukraina like før siste krig. Øst i landet pågår konflikten med Russland for fullt, men livet går sin vante gang i byen så vel som på landsbygda. Med utgangspunkt i møter, samtaler og fotografiske øyeblikksbilder skriver Jevhenija Bjelorusets skarpt og smått absurd om hvordan ubearbeidede traumer endrer tilværelsen, og om overlevelse i et ødelagt land.

Les mer

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Nina Lykke

 

I Vi er ikke her for å ha det morsomt møter vi Knut, en middeladrende forfatter som aldri helt har klart å leve opp til sin første suksess. Med sin unike kombinasjon av kynisme og empati forteller Nina Lykke historien om Knuts reise til litteraturfestivalen på Lillehammer, der han kanskje vil få en slags ny sjanse. 

I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov - hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

Les mer

 

 

 

Forbryter og straff

Kathrine Nedrejord

 

Forbryter og straff er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

Les mer

Nordens elefanter og andre fortellinger

Tove Nilsen

 

Tove Nilsen tar dyrenes parti og skriver brennende engasjert om møter med dyr og vårt vanskelige forhold til dem. "Nordens elefanter og andre fortellinger" er en, rørende og opprørende bok man får lyst til å dele og fortelle fra til de rundt seg.

Les mer

 

 

 

Samtykket

Vanessa Springora

 

Samtykket av Vanessa Springora (oversatt av Agnete Øye) slo ned som en bombe i fransk kultur- og samfunnsliv da den utkom på fransk i 2020, og som for alvor fikk metoo på agendaen i Frankrike. Boka er et sterkt personlig vitnesbyrd fortalt av en forfatter med stor språklig kontroll. Den forteller om seksuelle overgrep utført av den profilerte franske forfatteren Gabriel Matzneff mot Springora, fra hun bare var 14 år. Samtykket er et sobert og kraftfullt forsøk på å ta tilbake sitt eget liv og historie. Vanessa Springora konfronterer en kultur som i tiår etter tiår har lukket øynene for overgrep mot barn.

Les mer

Feminin gange

Molly Øxnevad

 

Tor og Liam skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling.

Møtet på Rikshospitalet går langt ifra som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor.

"Feminin gange" er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, hvor tungt det kan være å være normbrytende.

Les mer