Bla i boken

Forbryter og straff

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249524822

Hør Akkurat dette, akkurat nå med Kathrine Nedrejord om Forbryter og straff:

 

"pløyer dypt i våre holdninger til offer og overgriper i ny roman om voldtektens langvarige traumer … beundringsverdig gjennomført"
INGRID BENTZRUD, DAGBLADET
"Nedrejord skriver sterkt og solid om den indre splittelsen som finner sted etter et livsendrende traume … Enkelte linjer rommer så mye smerte at en rett og slett blir svimeslått … Og rammen er tydelig: Katrine venter på rettssaken som skal få overgriperen hennes dømt. Som lesere venter vi spent med henne"
THULA KOPREITAN, NRK
"Ved å vri på en Dostojevskij-tittel og kalle sin fjerde roman «Forbryter og straff» signaliserer Kathrine Nedrejord umiddelbart at hun er ute i et dypt moralsk ærend … Avslutningssetningen i romanen virker ikke bare tenksom. Den er overrumplende"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Nedrejords indre konflikt og polemiske penn har ført til et selvmotsigende og fascinerende verk"
KENNETH MOE, AFTENPOSTEN
"Ved å vri på en av litteraturhistoriens kanoniserte titler tar Kathrine Nedrejords roman form som en rasende monolog om å ha blitt utsatt for vold … I en helt annen tid enn Raskolnikovs, avviser fortelleren enhver idé om tilgivelse … hun tar ordet på vegne av alle ofre for overfallsvoldtekter og gir dem et ansikt og en fortelling … Målet med teksten er å utforske forbryteren, men det faller fullstendig i fisk … Denne mislykketheten blir egentlig tekstens store styrke. Romanen vitner om at hun som skriver både bærer traumet i seg og at hun er låst fast i det … en selvbevisst kraftsalve som ettertrykkelig plasserer definisjonsmakten hos offeret. «Forbryter og straff» setter offerets versjon på dagsorden og argumenterer samtidig mot ethvert forsøk på å relativisere voldtekt"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Forsvaret for den brutale uforsonligheten i Forbryter og straff er fremført med klokskap, med visshet om at den forurettedes perspektiv må få gjelde, men likevel ikke bli enegyldig … en av årets hittil beste norske romaner"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"«Forbryter og straff» gir innsikt i en fare som har fulgt kvinnelivet siden tidenes morgen. Som vitnesbyrd har romanen en udiskutabel verdi. Den gir innsikt i den lammende angsten som legger seg som et lokk over offerets liv, og synliggjør hvordan man holdes i et årelangt limbo av venting og rettsprosesser, før man kanskje, bare kanskje, får en slags oppreisning"
ELISE WINTERTHUN, KLASSEKAMPEN
NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2023

"Forbryter og straff" åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes - egentlig vil hun det ikke selv heller.

Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

"Forbryter og straff" er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524822
Innbinding Innbundet
Tittel Forbryter og straff
Bokgruppe 411
I salg 26.04.2022
Design Exil Design
Emne Paris Romaner Traumer Voldtekt Skjønnlitteratur
Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden 2011. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen. Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret. Hun har også skrevet fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for romanen Forbryter og straff (2022).

«Det er ikke ofte man kommer i berøring med en litteratur som så skarpt og utilslørt avviser tilgivelse og benådning som etisk og juridisk bestemmelse … Med imponerende litterær kontroll og med klokskap snarere enn skånsomhet, med vrede snarere enn selvransakende forbehold, skriver Nedrejord frem sitt anklageskrift … Forbryter og straff er en rik roman som klarer å være tidsmessig og aktuell samtidig som den vekker til live en forbindelse f.eks. med Nathaniel Hawthornes hjerteskjærende The Scarlet Letter
Fra juryens begrunnelse for nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris 2023.

 

Litterære priser:

2022 Havmannprisen

 

Utgitt på Oktober:

2022 Forbryter og straff (Roman)
2018 Forvandlinga (Roman)
2014 Trengsel (Roman)
2010 Transitt (Roman)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Kathrine Nedrejord - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Kathrine Nedrejord
Les mer

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​
Les mer