Forvandlinga

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249520060
"Møtet med helsemyndighetene og det byråkratiske rettssystemet både i Frankrike og Norge utgjør en tråd i romanen, men det viktigste er K.s kamp med seg selv og sitt kontrollbehov. Hun forsøker å finne et språk for overgrepets konsekvenser, vil nødig forsvinne i den fastlagte fortellingen 'Systemet' gir henne, vil ikke reduseres til et offer ... Det interessante i Nedrejords roman er blant annet hvordan språket speiler K.s opplevelse, hvordan språket blir like matt som hovedpersonen føler seg, hvordan setningene ser ut til å kjempe seg frem: 'Og hun lever dette vesle livet. Og hun er sliten. De sier at det er vanlig. Det er prosesseringen.' ... Forvandlingas verdi ligger nettopp i den fenomenologiske undersøkelsen av K.s psyke. Offerstatusen blir tredd over hodet hennes som en plastpose, og først kjemper hun imot, ilter over ikke lenger å ha kontroll over sin historie. Overgrepets konsekvenser manifesterer seg imidlertid fysisk, hun må gi etter, hun må erkjenne at ordet offer betegner en tilstand, ikke en rolle. Romanens skildringer av det å slingre mellom ustyrlig sinne og sår selvforakt i systemer like tungrodde som tykk julesaus, kan bidra til å sile svakhetstanken ut av historiene om voldtektsofre. K. fremstilles hverken som en helt eller en stakkar; Nedrejord skriver nyanserikt om et menneske som blir ugjenkjennelig for seg selv. Offeret har ikke ett ansikt, men mange"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Intenst, røft og sårbart om det å overleve som voldtektsoffer ... Forvandlinga – utforma på et radikalt, muntlig bokmål – er blitt en knallsterk roman som med voldsomt retorisk trøkk, panisk pulserende mellom det råe og det ømme, dyptborende, kvernende tanker og stramme sceniske opptrinn, griper fatt i ei unge kvinne som lærer leksa si: 'Det gjør vondt å fortelle, men enda vondere er det å tie.' ... les Forvandlinga, den fortjener det"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Klokt og klart om behovet for å være et individ med språk og integritet også om man er og kategoriseres som voldtektsoffer ... Forvandlinga handler om å være et offer, men likevel kjempe hardt imot merkelappen 'offer'. Fordi den er for smal, for begrensende. Om å miste språket før man kan finne det igjen, og hvor vondt språkløsheten gjør for en som har fortelling som levebrød ... Om skrivinga av romanen har kurert forfatteren selv for traumer, vites ikke. Men det er i hvert fall klart at Forvandlinga er blitt en god roman, som gir klok innsikt i sammenhenger og forbindelser rundt språk og selvbilde, trauma og byråkrati, tid og terapi. Selv om den åpenbart er skrevet fra et sted der språket og formidlingsevnen er tilbake, gir den innblikk i offerets følelse av matt ordløshet. Hennes fremmedgjorthet ... Det er en sterk fortelling, men ikke uten håp. 'Gamle K' kommer ikke tilbake. Men 'Nye K' er også et kompetent menneske. I en tid der retteprogrammer tvinger så godt som all tekst inn i en vassen midt-på-treet-standard, er det dessuten deilig å lese en tekst i gjennomført radikal bokmålsdrakt. Mer av det!"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Dette er en hjerteskjærende og nærværende fortelling av noe som alle nå vet at mange kvinner erfarer. Nedrejord makter på en overbevisende måte å sette ord på et kaos av desperasjon og forvirring, sinne og fortvilelse, men skildrer også til slutt en besluttsomhet som peker på veien tilbake til et normalt liv"
TURID BARTH PETTERSEN, VÅRT LAND, Kritikernes favoritter 2018
"Denne såre, intense, godt avstemte romanen om K. – en norsk forfatter med samisk bakgrunn – som vinteren 2017 ble utsatt for en overfallsvoldtekt i Paris, er enda et eksempel på såkalt virkelighetsdiktning. Den kanskje viktigste lærdommen til K. er at det gjør vondere å tie enn å fortelle. Uten å stå fram som hysterisk eller hevngjerrig offer, på et radikalt, muntlig bokmål, skildrer hun møtet med fransk rettsvesen og hvordan voldtektstraumet gjør kroppen hennes til et åsted"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2018
«Hva er det hun ikke orker.
Å snakke. Å bruke ord. Å være menneske.
Å være voldtatt.»

«Forvandlinga» er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet tilbringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt.

K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke.

På en rå og inntrengende måte forteller «Forvandlinga» om en rystende erfaring, samtidig som den trekker opp overraskende forbindelseslinjer til byråkrati, språk og diktning. Det er en formfullendt roman, skrevet med klokskap og varme.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520060
Innbinding Ebok
Tittel Forvandlinga
Bokgruppe 852
I salg 24.08.2018
Emne Romaner Skjønnlitteratur Voldtekt Oslo Paris
Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden 2011. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen. Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret. Hun har også skrevet fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for romanen Forbryter og straff (2022).

«Det er ikke ofte man kommer i berøring med en litteratur som så skarpt og utilslørt avviser tilgivelse og benådning som etisk og juridisk bestemmelse … Med imponerende litterær kontroll og med klokskap snarere enn skånsomhet, med vrede snarere enn selvransakende forbehold, skriver Nedrejord frem sitt anklageskrift … Forbryter og straff er en rik roman som klarer å være tidsmessig og aktuell samtidig som den vekker til live en forbindelse f.eks. med Nathaniel Hawthornes hjerteskjærende The Scarlet Letter
Fra juryens begrunnelse for nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris 2023.

 

Litterære priser:

2022 Havmannprisen

 

Utgitt på Oktober:

2022 Forbryter og straff (Roman)
2018 Forvandlinga (Roman)
2014 Trengsel (Roman)
2010 Transitt (Roman)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Kathrine Nedrejord - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Kathrine Nedrejord
Les mer

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​
Les mer