Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

 

 

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

 

 

 

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.

Publisert 23. februar 2023


Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Det er ikke ofte man kommer i berøring med en litteratur som så skarpt og utilslørt avviser tilgivelse og benådning som etisk og juridisk bestemmelse … Med imponerende litterær kontroll og med klokskap snarere enn skånsomhet, med vrede snarere enn selvransakende forbehold, skriver Nedrejord frem sitt anklageskrift … Forbryter og straff er en rik roman som klarer å være tidsmessig og aktuell samtidig som den vekker til live en forbindelse f.eks. med Nathaniel Hawthornes hjerteskjærende The Scarlet Letter

 

Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et av de nordiske språkene. Det kan være en roman, et drama, en diktsamling, en novellesamling eller en essaysamling, som oppfyller høye litterære og kunstneriske krav. Vinneren velges av Bedømmingskomiteen for Nordisk råds litteraturpris.

 

Forbryter og straff er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

Fra mottakelsen av Forbryter og straff:

 

"[Nedrejord] pløyer dypt i våre holdninger til offer og overgriper i ny roman om voldtektens langvarige traumer … beundringsverdig gjennomført"

 INGRID BENTZRUD, DAGBLADET

 

"Nedrejord skriver sterkt og solid om den indre splittelsen som finner sted etter et livsendrende traume … Enkelte linjer rommer så mye smerte at en rett og slett blir svimeslått"

THULA KOPREITAN, NRK

"Nedrejords indre konflikt og polemiske penn har ført til et selvmotsigende og fascinerende verk"

KENNETH MOE, AFTENPOSTEN

 

 STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD 

 

"hun tar ordet på vegne av alle ofre for overfallsvoldtekter og gir dem et ansikt og en fortelling … en selvbevisst kraftsalve … Forbryter og straff setter offerets versjon på dagsorden og argumenterer samtidig mot ethvert forsøk på å relativisere voldtekt"

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

 

"en av årets hittil beste norske romaner"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

 

"Forbryter og straff gir innsikt i en fare som har fulgt kvinnelivet siden tidenes morgen. Som vitnesbyrd har romanen en udiskutabel verdi"

ELISE WINTERTHUN, KLASSEKAMPEN

 

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er en norsk og samisk forfatter, dramatiker og scenekunstner. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen, og fra 2018 til 2020 var hun husdramatiker ved Nationaltheatret. Nedrejord har også skrevet fem barne- og ungdomsromaner, blant annet Slepp meg (2018), Det Sara skjuler (2019) og Lappjævel! (2020).