Bla i boken

Gut, jente, juni, juli

noveller

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523269
"Frode Grytten skriv usminka tekstar om mennesket, vatnet og det skøyre livet … Tekstane er tidt flytande i seg sjølv. Som flo og fjøre står avsnitt nokre gonger mot kvarandre, og Grytten kan ha små born, ungdommar, gutar, jenter, kvinner og menn i sentrum av handlinga, han veit korleis dei tenkjer, og lesaren trur nesten kvart einaste ord … korte møte, som i novella ‘Feit mann på stranda’, vert sitjande fast i minnet, ein kom nær noko, det tragiske, det underlege, eller, som i andre tekstar: det skøyre livet"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Hatten av for forteller Grytten som med like stor innsikt i hvordan en gutt betrakter jenta han er forelsket i, skildrer jentas opplevelse av å bli sett, uansett hvilket livsavsnitt de to befinner seg i … det han har på hjertet formidles med både vidd og omsorg. Opp av det fine språket - som altså er helt hans eget - skinner en stor kjærlighet til personene han skriver om. Og de angår oss, for de ligner på oss … For vi var der. Vi så det, følte det, kjente stemningen, og Frode Grytten husker det for oss"
FARTEIN HORGAR, ADRESSESAVISEN
"både det politiske budskapet og den personlige fortellinga beriker novellene. For den viser at Grytten vil noe mer enn å glede med det han skriver. Den lille skepsisen jeg må innrømme at jeg hadde til ei bok som så tydelig framstår som ei sommerbok, altså som lett og ledig strandlesing, har forsvunnet fullstendig når jeg lukker boka igjen. For Gryttens noveller rett og slett overbeviser"
ULLA SVALHEIM, VÅRT LAND
"Noko av det beste eg har lest på lenge … skriven på ein måte berre Frode Grytten kan skrive"
JANNICKE TOTLAND, FRAMTIDA
"12 korte historier som egner seg usedvanlig godt til lesning i sommerferien. Ikke bare fordi novellene er velskrevne og tankevekkende, som jo tekstene til Grytten som oftest er, men også fordi de fleste handler om sommer, sol og livet i sin alminnelighet … At forfatteren sjøl har et nært forhold til vannets gleder, er heller ikke vanskelig å få øye på. Mellom linjene. Uten at det blir verken kleint eller for nærgående og sjølbiografisk"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Frode Grytten viser igjen at han er blant landets fremste novellister"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Eg står heilt framme på stupebrettet, ser vassflata under meg, kan sjå botnen av bassenget. Trådar av lys vrir og vender på seg i vatnet. Eg kjenner meg svimmel og kortpusta. Kvar muskel er spent. Så kastar eg meg ut og forsvinn inn i denne eksplosjonen av lysande partiklar."

Stupe uti fjord og tjern. Hoppe frå kai og svaberg. Bombe uti naboens basseng. Falle baklengs inn i det blå. Vasse i Atlanterhavet. Svømme i Folkebadet. Bade i Bandak og Sitges og Las Palmas.

I desse tolv sommarnovellene kastar gutar og jenter, menn og kvinner, seg i vatnet for å kjøle seg ned, bare for å oppdage at hovudet framleis kokar avlyst og frykt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523269
Innbinding Innbundet
Tittel Gut, jente, juni, juli
Bokgruppe 412
I salg 27.05.2021
Emne Kjærlighet Noveller Sommer Skjønnlitteratur Svømming
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

2023
Brageprisen
2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober

2023 Den dagen Nils Vik døde. Roman
2021 Gut, jente, juni, juli. Noveller
2020
GarasjelandNoveller
2019 Landet bortanfor landet. Område 51Protestsongar
2017 Menn som ingen trengNoveller
2015 Sånne som oss. Skodespel
2013 Brenn huset ned. Roman
2011 Saganatt. Roman
Les mer

Nyheter

Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

Tre danske forlag var nylig med i budkamp om rettighetene til Frode Gryttens nye roman Den dagen Nils Vik døde. Til slutt gikk forlaget Turbine av med seieren. 
Les mer

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer