Full spredning

en legeroman

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249521517

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521517
Innbinding Innbundet
Tittel Full spredning
Bokgruppe 411
I salg 25.10.2019
Design Exil Design
Emne Leger Skjønnlitteratur Romaner Utroskap
"Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege. Jeg har vært gjennom alt sammen, glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt; annenhver overskrift i avisene og på nettet får friske mennesker til å tro at hvis de bare slutter å spise brød eller ost, vil alt falle på plass. De middelaldrende forstår ikke hvorfor de er så trette hele tiden. Det er fordi du begynner å bli gammel, forteller jeg dem, men de tror at dette med aldring ikke gjelder dem, slik de tror at dette med døden ikke gjelder dem. At det kommer til å gjøres et unntak i deres tilfelle".

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

"Full spredning" er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.
 
"Skarpt, sanselig og svært underholdende om fastlegen Elins utroskap og de opprørende hendelsene i kjølvannet av det. I tillegg er romanen ubetalelig morsom ... Lykke skriver usedvanlig friskt, uten filter, med glidende overganger mellom før og nå. Hennes samtidsdiagnose er røntgenskarp og hudløs; om velstanden, selvgodheten og grådigheten, om narraktigheter og utilpassheter som ved den minste bekymring, hos de innbilt syke, invaderer legekontorene ... Det er blitt en herlig leseopplevelse, men er det ingenting jeg har å klage over? Jo, at romanen kunne vært lengre enn sine 288 sider!"
 
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
 
"Nina Lykkes utroskapsroman burde skrives ut på blå resept. Sylskarpt og fornøyelig om det forbudte ... en av våre skarpeste observatører på ekteskap og samliv ... Årets bok går rett til kjernen, og er hennes beste til nå, fordi den er hennes modigste: Hun tør å krafse i det aller tarveligste, så leseren kjenner det i magen, enten som en boblende latter fra dypet eller som en klump av ubehag ... Med beksvart humor og en god dose empati beskriver hun alt det ubegripelige vi driver med, i et forsøk på å komme i vater. Alle som har levd litt, hatt en relasjon med et annet menneske, vil finne noen setninger å streke under her"
 
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
 
"Lykkes enda bedre! Få lykkes bedre med å harselere med oss bortskjemte nordmenn enn Nina Lykke ... I Full Spredning er det rett og slett blitt mer plass til samfunnssatire, som Lykke behersker så godt. Det er flaut og gjenkjennelig, morsomt og mørkt. Ingen beskriver den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Nina Lykke. Etter suksessen med Nei og atter nei i 2016 fikk Nina Lykke mange fans. De kommer ikke til å bli skuffet"
 
TRINE SAUGESTAD HATLEN, VG
 
"Nina Lykkes nye roman dissekerer sidespranget og stiller diagnosen på det velfødde middelklasselivet ... Humoren er raust til stede også i legeromanen, og Lykke bruker både stetoskop og terapeutblikk til å stille diagnoser på moderne bymennesker elendige forfatning .... gjennom skisser av pasientportretter - de omtales bare med fødselsår - får Nina Lykke sagt grunnleggende ting om vår velstand, vår overflod og vår evigvarende higen etter opphør av alt ubehag ... Lykke skriver med en suveren blanding av erkjennelse og humor. I slik forstand kan hun minne om både Vigdis Hjorth og Agnes Ravatn ... Igjen er det en lykke å lese Lykke".
 
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
 
"Grøssande fryd. Nina Lykkes roman syner kor gale det kan gå når vi ikkje set pris på det vi har, medan vi har det ... Mot slutten av romanen får vi ei lita soge i soga om Elin og mor hennar ...  Framstillinga her forankrar Elin som karakter. Ho blir eit levande menneske og ikkje berre ein type, noko som elles lett kan skje i satiriske tekstar. Full spredning har liknande tematikk og stil som Lykkes førre bok, Nei og atter nei. Satiren er skarp og ramsalt, båe romanane er ein grøssande fryd å lese. Med eit sikkert grep om forteljing og språk syner forfattaren oss dårskapen i tida vi lever i - og at nokpunktet for lengst er overskride"
 
HILDE VESAAS, DAG OG TID
 
"Lykke har et sylskarpt blikk for hva som rører seg i tiden ... Nina Lykke er en av norsk litteraturs mest begavede satirikere ... De presist avleverte sarkasmene om alt fra voksne, hjemmeboende barn til vår tids grenseløse individualisme, virker på den ene siden som tikkende latterbomber, på den andre som kilde til dyp depresjon ... Om målet på god litteratur er at den får deg til å endre livsinnstilling, scorer Full spredning, i likhet med Nei og atter nei, høyt ... Som en moderne Jane Austen har Nina Lykke en vidunderlig evne til å gjennomskue og ironisere over typisk allmennmenneskelig dårskap. Hvem kan vel motstå noe slikt?"
 
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
 
"Den infernalske humoren er den fremste kvaliteten i Full spredning. Lykke tek ting på kornet ... Lykke-lesaren kjenner seg rett og slett råka i sjølvinnsikta si. Måten Elin gradvis gir opp alle ambisjonar om å ha eit sosialt liv, er smerteleg vittig skildra ... Forteljarens sjarmerande svartsyn ber uansett romanen åleine. Det er ikkje berre pasienttypane på legekontoret som gir meg ei kjensle av å bli blottstilt: Romanen er breiddfull av småleg sneversyn, usympatiske uvanar og ekle karaktertrekk som det er vekselvis frydefullt og forferdeleg å kjenne seg sjølv og andre att i. Det halve kunne vore nok. Det heile gir Full spredning fullt trøkk, full kraft"
 
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
 
"Nina Lykke stiller helt rett diagnose i legeromanen Full spredning. En flink lege gidder plutselig ikke å være flink likevel i Nina Lykkes smått geniale disseksjon av felles folkesjel, kronglete tosomhet og individuell ensomhet ... Elin, i praksis forfatter Nina Lykke, er god på treffsikre oppsummeringer. Faktisk rågod. Full spredning er ekstremt god satire, morsom og skarp. Her får det velfødde og oljesmurte norske folk anno 2019 sitt pass påskrevet, sitt indre framvist ... Det er så gjenkjennelig at det nesten gjør vondt ... Full spredning er en morsom roman. Men også rørende. Og klok ... Sånn er det, tenker jeg. Men nettopp derfor er det fint at smarte folk som Nina Lykke skriver bøker. Så ser vi hverandre litt likevel, gjennom latteren og fasaden"
 
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
 
"Lykke blir ofte nevnt i sammenheng med forfattere som Agnes Ravatn og Marit Eikemo, som også skriver satirisk om hverdagslivets håp og illusjoner. Men romanene hennes fremstår hakket mer litterære; de befinner seg et sted mellom urolig eksistensgrublen og enkel underholdning. Lykke kan like gjerne sammenlignes med Vigdis Hjorth, Dag Solstad eller Kristine Næss … Stilen til Lykke er effektiv, ren og ofte full av ironi. Hun skriver med enkel eleganse, og Elins refleksjoner rommer mye skrudd klokskap"
 
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
 
"Nina Lykke får fram de fleste dilemmaer, det er medrivende. Aller mest fordi hun aldri faller ned i medlidenheten. Det er mye sarkasme her som i forrige roman, men det er samtidig klart innenfor realismens rammer ... gjennom disse tankene får forfatteren sagt svært mye om den moderniteten som hun tematiserer med så stort vidd og kritisk blikk ... Forfatterens evne til å skrive ut dette i passelige doser, og med et finstemt blikk, gjør at det treffer deg og meg på en måte som verken er sårende eller diskriminerende ... Nina Lykke har et språk som sitter godt. Det er konkret, vittig og gjenkjennende"
 
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
 
"Bragepris-nominerte Nina Lykke er nærmest sin egen sjanger for tiden. Underholdende romaner som ikke kan avskrives som kun det ... Vi kjenner typen/typene, uten at disse er forsøkt karikert eller vist frem som dårlige personer. Nina Lykke har litt til alle, og hun har virkelig driv over romanhåndverket"
 
VIDAR KVALSHAUG, BOK 365E
 
"Nina Lykke vant Norges mest kjente litteraturpris, Brageprisen, for dette satiriske lykketreffet av en roman. Boken handler om den middelaldrende fastlegen Elin, som erfarer at en uskyldig Facebook-flørt utvikler seg til en intens utroskapsaffære. Da vi møter henne, er livet hennes i ferd med å rakne fullstendig, og hun har flyttet inn på kontoret.»
 
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019
 
"Nina Lykke skriver satirisk og svært morsomt om gjenkjennelige mellommenneskelige fenomener ... Men med årets roman har hun også etablert seg som en virkelig kritikerfavoritt"
 
ADRESSEAVISEN, Årets beste norske roman 2019
 
"Knall-anmeldelser og Bragepris, Nina Lykkes nye bok må med. Ingen beskriver vel den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Lykke. Etter suksessen med «Nei og atter nei» i 2016 fikk Nina Lykke mange fans. De kommer ikke til å bli skuffet"
 
TRINE SAUGESTAD HATLEN, VG, Årets beste bøker 2019
 
"Lykkes kunststykke er at man får lyst å lese videre likevel, enda så flaut og usmigrende truffet man kjenner seg av hennes harselas med den norske middelklassen … Smart og skarp og morsom, men med nok varme og kjærlighet i bunnen til at det ikke føles slemt. Bare godt. Slik er vi, men vi gjør nå så godt vi kan, sier Lykke, og det er jammen ikke så verst julebudskap, bare det"
 
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2019
 
"Lykke har en av de aller morsomste pennene i norsk samtidslitteratur. Her vrenger hun alle legeromanens konvensjoner og stiller saftige diagnoser på moderne bymenneskers elendige forfatning. Dødelig satire!"
 
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
 
"Romanen er i berøring med dagsaktuelle temaer, her med fastlegen ('allrounderen som vet litt om alt') og pasienter med urimelige og urealistiske forventninger … Dette er en god farseroman … Personene fremstår som stereotyper, men jeg, som lesende fastlege, finner ofte beskrivelsene av dem mer betimelige enn karikerte, og svært så underholdende"
 
GURI AARSETH, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING 1/2020
Nina Lykke

Nina Lykke

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser(2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. Full spredning. En legeroman er Nina Lykkes fjerde bok og for den vant hun Brageprisen 2019.

 

Bøker utgitt på Oktober

2019

Full spredning

2016

Nei og atter nei

2013

Oppløsningstendenser

2010

Orgien, og andre fortellinger

 

Litterære priser 

Brageprisen 2019

Ungdommens kritikerpris 2017

Bokhandelens forfatterstipend 2014

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista

Les mer

Nina Lykkes "Full spredning" nominert til Årets bok i Sverige

Nina Lykkes bestselgende roman Full spredning. En legeroman (svensk tittel: Nästa!) er blant finalistene til Årets bok i Sverige.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning tilbake på førsteplass på bestselgerlista

Nina Lykkes prisbelønte og kritikerroste Full spredning. En legeroman gjenerobrer denne uka førsteplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Nina Lykkes Full spredning solgt til USA

Rettighetene til Nina Lykkes Full spredning. En legeroman er nå solgt til USA. Det er forlaget Open Letter skal utgi den kritikerroste boken (eng. tittel: Natural Causes).
Les mer

Nina Lykkes Full spredning til topps på pocketlista

Nina Lykkes Full spredning. En legeroman utkom i pocket i slutten av mai. Nå topper den prisbelønte og kritikerroste romanen Bokhandlerforeningens bestselgerliste for billigbøker.
Les mer