Bla i boken

Den dagen Nils Vik døde

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249527472
"en varm og vemodig kjærlighetserklæring til en tid som er forbi. I en mannsalder har hovedpersonen vært skysskar og fraktet folk og fe over fjorden. En betagende roman om liv, død og et livslangt kjærlighetsforhold"
AFTENPOSTENS ANMELDERE, ÅRETS 10 BESTE ROMANER 2023
"Et tiår etter Clash-romanen «Brenn huset ned» er Grytten endelig tilbake i LP-format, med noe av det beste han noensinne har skrevet"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE ROMANER 2023
"Dette er Frode Grytten på sitt beste. Han som måler ut ord og setninger skreddersydd for fortellingen han skal formidle … Grytten forsyner den trivielle hverdagen med en høy himmel"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Litterært gull! … Når jeg leser denne strålende boken om Nils Vik, skjønner jeg at jeg har savnet romanforfatteren Frode Grytten"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"En svært velskrevet og, svært vakker, roman om vennskap, kjærlighet og død … et nytt løft i forfatterskapet"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"ein roman om den lange, langsame, kvardagslege kjærleiken. Den som ikkje er utan vêrharde dagar. Men som står stormen av. Det er rørande. Fullt av håp"
GERD ELIN STAVA SANDVE, NRK
"en strålende god roman ... Frode Grytten har fortsatt mye på hjertet, mye som er verdt å både høre og lese. Det beviser han, til de grader, med historien om Nils Vik"
OVE MELLINGEN, TELEMARKSAVISA
"Lysende om det alminnelige. Frode Grytten skriver betagende om liv og død i en dobbelt prisnominert roman … Hos Frode Grytten er fergemann-motivet perfekt balansert mellom det metaforiske og det konkrete … en varm og vemodig kjærlighetserklæring til en tid som er forbi … Lengselen etter ektefellen er motoren i en roman som løfter frem det helt vanlige livet på en ualminnelig betagende måte … en nydelig roman om en helt vanlig mann"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"portrettet av romanens hovedperson er romanens triumf. Grytten får meg rett og slett til å tro på Nils Vik, på alt han føler, sier og gjør … Det er ikke ofte man møter så helstøpte romanpersoner i norsk samtidslitteratur"
ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER
"Gryttens styrke er en kombinasjon av en journalistisk evne til å komprimere historier til færrest mulig ord, kombinert med en poetisk evne til å finne de akkurat rette ordene som gir himmel, lukt og liv. Med enkle setninger skapes språklig energi som fanger og holder oss, helt fra første anslag … Det er en slags sentimentalitet uten klisjeer, men med skarp skjærekant. Med den gjør den skarpe kirurgiske snitt inn til kjernen av menneskene ved fjorden … Et sterkt portrett og en stor leseopplevelse i en kort roman om reisen mot døden"
ANDREAS WIESE, DAGBLADET
"et vemodig og troverdig portrett av gamle Nils Vik … dette er også en gripende kjærlighetshistorie .. Det er bare å gå om bord i båten til Nils Vik, lene seg tilbake og bli med fergemannen og hans døde passasjerer på en vakkert avstemt, poetisk og reflektert siste reise"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Romanen reflekterer fint over arbeidet, godt sjømannskap, beherskelse av naturkreftene – til og med i nydelig språklig lek med kråkers kauking … holder godt Grytten-nivå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"en bok verdt å vente på. Med forfatterens fineste merkelapper: Nydelig, presis prosa ispedd tørr humor og den salte smaken av barskhet og ømhet … en rørende, grenseløs fortelling ... Det er denne fine sammensmeltingen av stedets, miljøets, menneskets og språkets enhet i romanen som gjør den til en så enestående vakker, trist og livsklok fortelling. Alt faller så nydelig på plass, som brikker i et puslespill … «Den dagen Nils Vik døde» er blitt en kjærlighetserklæring til et landskap og en levemåte som vi knapt forstår verdien av før en forfatter som Frode Grytten viser det fram i all sin beskjedne storslagenhet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en hyllest til et liv nær naturen, de enkle tingene, til mennesker du møter på din vei … han løfter fram de små hendelser i livet sånn at de skinner som perler … Grytten gjør alt dette i et fortettet språk, uten noen trang til fikfakserier eller metaforer … da Nils Vik lukker øynene, og den siste dagen i livet hans er over, kunne også denne romanen vært forbi. Men det er den ikke, dette er nemlig en tekst som blir med leserne videre"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Dette er ei reise gjennom minnet, assistert av loggboka der Nils Vik har notert kort, men godt om stort og smått, og det høver for den durkdrivne novellisten Grytten, av di forteljingar frå utsida av livet til hovudpersonen høyrer heilt naturleg til i tekstmassen"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"det beste jeg har lest i år, ja kanskje på flere år … En nydelig kjærlighetshistorie – fantastisk godt skrevet"
CAMILLA TVEDT, NORLI
"Fortellingen om Nils Viks siste dag på jorda er et nydelig kammerspill og en av høstens store leseropplevelser. Skildringene av livet som fergelos, menneskeskjebnene underveis og ikke minst den livslange kjærligheten er så vakre og godt beskrevet at romanen sitter igjen lenge etter at siste side er ferdig"
BERIT RØDSTØL, ARK
"Eg elskar boka, Nils og Martha og alle dei andre karakterene – det er noe av det beste han har skrevet på lenge. Et helt liv! … Var helt satt ut i går når eg hadde lest ferdig"
SYLVIA GJERVIK, NORLI STRANDGATEN
"Over fjorden går han. Over fjorden utan å nøle. Over fjorden som så mange gongar før. Seint og tidlig. Morgon og kveld. I storm og stille. Mot aust og mot vest. Bare måsane følger han, dei mumlar og klagar, verkar unaturlig kvite der dei heng over båten. Nils Vik snur seg. Huset glir straks ut av syne. Neste gong han snur seg, vil han ikkje kunne sjå det."

I hjartet av Norge legg ein båt frå land. Vi følger Nils Vik på hans siste reise. Han er ein enkel mann med ein enkel jobb. Han skal få folk over fjorden med båten sin, han skal få dei heim igjen. Men det som ser enkelt ut, viser seg gjerne å vere meir komplisert.

"Den dagen Nils Vik døde" er som ein dødsmeditasjon over eit liv og eit landskap. Det er ein roman om ein mann som berre har elska ei kvinne, og som elsker henne framleis, og som nå legg ut på si siste reise.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527472
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Den dagen Nils Vik døde
Bokgruppe 882
I salg 11.10.2023
Emne Eldre Vestlandet Skjønnlitteratur Bygder Døden Romaner
Lest av Lasse Lindtner
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

2023
Brageprisen
2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Den dagen Nils Vik døde (Roman)
2021 Gut, jente, juni, juli (Noveller)
2020
Garasjeland (Noveller)
2019 Landet bortanfor landet. Område 51 (Protestsongar)
2017 Menn som ingen treng (Noveller)
2015 Sånne som oss (Skodespel)
2014 I morgon er det måndag (Roman)
2013 Brenn huset ned (Roman)
2012 Saganatt (Roman)
2011 Saganatt (Roman)
Les mer

Nyheter

Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

Tre danske forlag var nylig med i budkamp om rettighetene til Frode Gryttens nye roman Den dagen Nils Vik døde. Til slutt gikk forlaget Turbine av med seieren. 
Les mer

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer