Den dagen Nils Vik døde

roman

Velg format

kr 429
Kommer for salg
10.10.2023
ISBN
9788249527472
"portrettet av romanens hovedperson er romanens triumf. Grytten får meg rett og slett til å tro på Nils Vik, på alt han føler, sier og gjør … Det er ikke ofte man møter så helstøpte romanpersoner i norsk samtidslitteratur"
ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER
"Gryttens styrke er en kombinasjon av en journalistisk evne til å komprimere historier til færrest mulig ord, kombinert med en poetisk evne til å finne de akkurat rette ordene som gir himmel, lukt og liv. Med enkle setninger skapes språklig energi som fanger og holder oss, helt fra første anslag … Det er en slags sentimentalitet uten klisjeer, men med skarp skjærekant. Med den gjør den skarpe kirurgiske snitt inn til kjernen av menneskene ved fjorden … Et sterkt portrett og en stor leseopplevelse i en kort roman om reisen mot døden"
ANDREAS WIESE, DAGBLADET
"Romanen reflekterer fint over arbeidet, godt sjømannskap, beherskelse av naturkreftene – til og med i nydelig språklig lek med kråkers kauking … holder godt Grytten-nivå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"en bok verdt å vente på. Med forfatterens fineste merkelapper: Nydelig, presis prosa ispedd tørr humor og den salte smaken av barskhet og ømhet … en rørende, grenseløs fortelling ... Det er denne fine sammensmeltingen av stedets, miljøets, menneskets og språkets enhet i romanen som gjør den til en så enestående vakker, trist og livsklok fortelling. Alt faller så nydelig på plass, som brikker i et puslespill … «Den dagen Nils Vik døde» er blitt en kjærlighetserklæring til et landskap og en levemåte som vi knapt forstår verdien av før en forfatter som Frode Grytten viser det fram i all sin beskjedne storslagenhet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"det beste jeg har lest i år, ja kanskje på flere år … En nydelig kjærlighetshistorie – fantastisk godt skrevet"
CAMILLA TVEDT, NORLI
"Fortellingen om Nils Viks siste dag på jorda er et nydelig kammerspill og en av høstens store leseropplevelser. Skildringene av livet som fergelos, menneskeskjebnene underveis og ikke minst den livslange kjærligheten er så vakre og godt beskrevet at romanen sitter igjen lenge etter at siste side er ferdig"
BERIT RØDSTØL, ARK
"Eg elskar boka, Nils og Martha og alle dei andre karakterene – det er noe av det beste han har skrevet på lenge. Et helt liv! … Var helt satt ut i går når eg hadde lest ferdig"
SYLVIA GJERVIK, NORLI STRANDGATEN
"Over fjorden går han. Over fjorden utan å nøle. Over fjorden som så mange gongar før. Seint og tidlig. Morgon og kveld. I storm og stille. Mot aust og mot vest. Bare måsane følger han, dei mumlar og klagar, verkar unaturlig kvite der dei heng over båten. Nils Vik snur seg. Huset glir straks ut av syne. Neste gong han snur seg, vil han ikkje kunne sjå det."

I hjartet av Norge legg ein båt frå land. Vi følger Nils Vik på hans siste reise. Han er ein enkel mann med ein enkel jobb. Han skal få folk over fjorden med båten sin, han skal få dei heim igjen. Men det som ser enkelt ut, viser seg gjerne å vere meir komplisert.

"Den dagen Nils Vik døde" er som ein dødsmeditasjon over eit liv og eit landskap. Det er ein roman om ein mann som berre har elska ei kvinne, og som elsker henne framleis, og som nå legg ut på si siste reise.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527472
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Den dagen Nils Vik døde
Bokgruppe 882
Emne Romaner Døden Skjønnlitteratur Bygder
Lest av Lasse Lindtner
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober

2023 Den dagen Nils Vik døde. Roman
2021 Gut, jente, juni, juli. Noveller
2020
GarasjelandNoveller
2019 Landet bortanfor landet. Område 51Protestsongar
2017 Menn som ingen trengNoveller
2015 Sånne som oss. Skodespel
2013 Brenn huset ned. Roman
2011 Saganatt. Roman
Les mer