Voksne og barn

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249510849
"Bård Torgersen har levert flere oppsiktsvekkende bøker; og er her på sitt aller beste. En historie som i all sin enkelhet har både dybde og sprengkraft i seg. Voksne og barn - en tilsynelatende enkel historie om en mislykket ferietur, men som også risser opp en fortelling om eksistensielle valgsituasjoner - om flukt eller aksept, eller å «omfavne det umulige», som det heter. For romanen bryter med realismen og innfører en slags tredje løsning, som bidrar til å gjøre dette til et originalt og svært spennende litterært prosjekt"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Bård Torgersens siste roman starter i solid norsk samtidslitteraturtradisjon. Og beveger seg ut i komplett vanvidd ... Det mildt abnorme ved familien er nettopp det som gjør dem troverdige. Torgersen er mesterlig i å skildre omverdenens reaksjoner på gutten ... Torgersen har en unik observasjonsevne, men har som forfatter valgt å ikke hvile på dette alene. ... Det finnes en egen genre av romaner som er krevende fordi de er dårlige. Voksne og barn er ikke blant dem. Man legger den ikke fra seg uten å spørre seg selv hva i alle dager man har vært med på"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Voksne og barn er strippet ned til det aller mest nødvendige, en knapp roman hvor alt overflødig er skyflet bort, slik at hovedbildet får stå frem desto klarere: Mor, (ste)far, barn og et forsøk på å lappe og plastre oppå et problem som blir liggende og verke og som får utarte, som ikke kan takles innenfor rammene av det «normale» og dagligdagse. Torgersen er en forfatter med et sterkt og stødig romanteknisk grep. Da kan man klare seg utmerket med et såpass begrenset sett av brikker og såpass få sider. Voksne og barn er nok et bevis på det"
LASSE MIDTTUN, MORGENBLADET
"Boka kan leses som en diagnose over det vestlige menneskets fatigue, den indre følelsen av kjedsomhet og meningsløshet som så vanskelig lar seg fordrive. Romanen kontrasterer dette i en scene hvor Rune passivt passerer en leir av afrikanske båtflyktninger - uten mulighet eller vilje til å agere. Han er gjennomsnittsnordmannen som bare Bård Torgersens originale og grensesprengende prosa kan redde"
SILJE MARIE STAVRUM NOREVIK, DAGBLADET
"Sterkt og ubekvemt fra Bård Torgersen om en liten families oppløsning på Gran Canaria ... som alltid når det gjelder bøkene til Torgersen, er det ikke idyllen som skal skildres ... det er sterk, til tider opprørende lesning"
DAG OTTER JOHANSEN, BUDSTIKKA
"Nerven i denne romanen er ikke avhengig av det som skjer underveis ... Det viktigste i teksten er dermed det som er, som er til stede hele tiden. Slik makter Bård Torgersen å gjøre handlingen vedvarende spennende, uten å bygge opp høydepunkter. Tekstens høydepunkt er allestedsnærværende ... Vi er igjen ved en halvt utvisket natt ... men alt i Torgersens roman trekkes likevel mot en realistisk forståelse, ved den enkle språket, det naturlige, menneskets dagligdagse småspråk, uten jåleri eller aforistiske ambisjoner. Slik vedkommer Voksne og barn leseren direkte, ved at forfatteren stoler på teksten, ikke gjør seg gjeldende og aldri kommer i veien for fiksjonen."
ODD W. SURÈN, VAGANT #3/2012
"en knivskarp roman og en overbevisende studie i engstelse og flukt ... Forfatteren mestrer på en autoritativ måte å ikle et språk til et ungt menneske med begrenset og vridd adgang til verden, og folks reaksjon på denne ... Det er foruroligende og imponerende gjort, komposisjonen av denne korte romanen er som et musikkstykke som øker i takt og volum. Det ligger i tekstens trykk at en katastrofe kan inntre. Jeg sier ikke mer. Lykke til!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISA
"språket og innholdet det formidler er så insisterende uspektakulært at man fort lar seg distrahere til å tenke på andre ting. Dette ville vært et ankepunkt om det ikke var for å skape effekten av omkalfatrende svimmelhet som oppstår når personene rives ut av den hvite støyen som utgjør deres innarbeidede rutiner ... I Torgersens verden fremstilles bruddet med en rutinepreget hverdag som noe monumentalt"
AKSEL KIELLAND, KLASSEKAMPEN
"Alt er riktig, men likevel feil i Torgersens paradis ... Den lille, dysfunksjonelle familien ønsker så mye godt, men evner ikke å sette det ut i live ... Først mot slutten ser jeg hvor gjennomarbeidet denne romanen er. Da må jeg til gjengjeld gå tilbake, lete etter punktet der den første revnen i virkeligheten oppsto, og den andre, og den tredje. For som vanlig planter Torgersen et enerverende frø i hodet, og det klør bare mer og mer"
KJELL-RICHARD LANDAASEN, VÅRT LAND
"et vart og brutalt familieportrett ... Forfatteren evner å gi det kjente og banale, en uhyggelig og ofte brutal undertone ... Språket til Torgersen er reinkuttet og elegant, replikkene er spesielt gode og naturlige i formen. Han skildrer vare, skjøre, og skeive mellommenneskelige relasjoner, som trues av brutale dyriske krefter på den ene siden, og det glatte umenneskelige serviceapparatet på den andre siden. Universet er klaustrofobisk, kjent og fremmed på samme tid. Med surrealistiske bilder maner Torgersen fram fine psykologiske portretter."
LIV MOSSIGE, DAGSAVISEN
"Lettlest og tilforlatelig, truende og utflippet - Bård Torgersen er her igjen ...det realistiske og tilforlatelige som er utgangspunktet for Voksne og barn, slår etter hvert sprekker og ender i en sluttscene som må være en av norsk litteraturs aller mest fantastiske - i enhver betydning av ordet ... Etter en rekke utgivelser som innbefatter romaner, korttekster og dikt, har Bård Torgersen ord på seg for å være en original forfatter med et særegent prosjekt. Voksne og barn gjør ingenting for å ødelegge det ryktet"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Ytre sett er dette en enkel, liketil og lett gjenkjennelig fortelling om en Syden-ferie som ikke svarte til forventningene. Men Torgersen er en antydningenes mester. Under det hele murrer det av noe uavklart, og gjennom romanen vokser det fram en uhygge i det trivielle og en faretruende stemning i det hverdagslige"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Har du noen gang sittet på et vulgært kjøpesenter og spist middag mens horroraktige figurer, gjerne en ape-politimann fra en barne-tv-serie opptrer og overdøver din indre tankestrøm? Dette kunne vært en scene fra Bård Torgersens litterære Gran Canaria-reise hvor et par med et autistisk barn treffer noe helt annen katalogidyllen «Syden». Torgersens prosa går sine egne veier i denne fabelen om en postmoderne kjernefamilie"
SILJE STAVRUM, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
Mor, stefar og et barn drar til Gran Canaria. Iver som er "litt vanskelig", skal være i Bamseklubben. Endelig skal Rune og Evelyn få tid for seg selv. Men Iver nektes plass i klubben, og alt begynner å rakne. I Voksne og barn er ferien et ønske om flukt. Fortellingen er enkel og gjenkjennelig, men sprenger seg ut av egne rammer for å omfavne det umulige. Bård Torgersen (f. 1967) debuterte med Alt skal vekk i 2005. Han har siden gitt ut en diktsamling og flere romaner, hvorav den siste, Nøytral, kom i 2011 og høstet strålende kritikker. Torgersen har blitt løftet fram som en dypt original forfatterstemme.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510849
Innbinding Ebok
Tittel Voksne og barn
Bokgruppe 852
I salg 07.08.2012
Design Johanne Hjorthol
Emne Romaner Skjønnlitteratur Familie Gran Canaria Ferie
Bård Torgersen

Bård Torgersen

Bård Torgersen (f. 1967) er musiker, poet og forfatter. På 1980-tallet var Torgersen en sentral skikkelse i den norske musikk-undergrunnen som frontfigur i postpunkbandet Nemlig Hemlig. På 1990-tallet var han aktiv med elektronikapionerene Superskill. I 2005 debuterte han som romanforfatter med Alt skal vekk og etablerte seg raskt som en markant litterær stemme. Fortellingene hans har ofte kretset rundt forholdet mellom det forklarlige og uforklarlige, og han har vist stor nysgjerrighet for en prosa hvor realismen slår sprekker.  

Som skrivende har Torgersen arbeidet i et bredt spenn av sjangre og utrykk, fra utgivelser hvor grensene mellom musikk og litteratur krysses - til dikt og prosa. Han har opptrådt i Norge, rundt i Europa og i Japan, og han er publisert i Norge, USA og England. 

For forfatterskapet sitt har Torgersen høstet strålende kritikker. 

Ete jord er hans tiende roman. 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Ete jord (Roman)
2022 Vær stille (Roman)
2019 Lengter knuser slår (Roman)
2016 Loki (Roman)
2015 Vi skal ikke dø. En gang til 
2014 Vær så snill (Roman)
2012 Voksne og barn (Roman)
2011 Nøytral (Roman)
2009 Maskinens uerstattelige deler (Roman)
2007 Det siste dyret (Roman)
2005 Alt skal vekk (Roman)

 

Les mer

Nyheter

Bård Torgersen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bård Torgersen
Les mer