Lengter knuser slår

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249521074
"Desperat bok om en fortapt generasjon. Helt siden debutromanen Alt skal vekk i 2005, har Bård Torgersen utforsket forholdet mellom selvdestruksjon og overlevelse. Torgersens litterære arsenal er som et kruttlager. Det skal bare en kreativ episk gnist til for å få det hele til å eksplodere ... Boka er skrevet i et fartsfylt, tett og intenst språk, i arven etter Axel Jensen og Ola Bauer, eller nyere forfattere som Marianne Røise Kielland (Kjøttsøvn) og Maria Kjos Fonn (KinderWhore). Den er som et hogg fra øksa Einar pleier å ha gjemt i armen på dongerijakka. Midt i planeten"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Intenst og overbevisende portrett av en tid, et samfunn, et miljø og en oppvekst... Torgersen skildrer frustrert og såret ungdom som er uønsket og kanskje uelsket, og der ingen voksne omsorgspersoner eller offentlige autoriteter griper korrigerende inn for å sette grenser og justere retningen som livene deres tar. Vi får ellers vite lite om familieforhold og oppvekstkår, men resultatet er uansett katastrofalt, og sammenfattet i romantittelen: Lengter knuser slår... Årets roman føyer seg således fint inn i dette solide, stilsikre og spennende forfatterskapet."
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Synsvinkelen ligger noen ganger hos Einar, en mer empatisk utgave enn Daniel, men ellers tar forfatteren selv over som kuskende referent. Det trivielle, det tragiske, det triste og utsiktsløsheten ligger og dunker under romanen som slagene fra hjulene til et løpsk tog. Helt fra begynnelsen av boken er Einar på flukt, alvorlig skadd i armen etter å ha fått massivt vindusglass over seg. Det er som en parallellhistorie med thrillerkraft, som leseren først får en avsløring av på de siste sidene. Det er blitt et mektig stykke prosa i et språk som er brennende briljant, gjentagende og stakkato som en raplåt. Anbefales!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Bård Torgersens nye roman, Lengter knuser slår, er blitt et heftig portrett av en sinna unggutt fra drabantbyen Rykkinn ... En forfatter med erfaring fra flere arenaer. Nå har han skrevet en av sine beste bøker. Lengter knuser slår er på under 200 sider, og er blitt et komplekst, nært, rørende og skremmende bilde av et menneske som i barndom og ungdom må ha vært overlatt til seg selv ... En ganske mørk fortelling er det blitt, skrevet fram med mye innsikt og omtanke, fint balansert mot sinnet og stridbarheten i Einars uforsonlige stemme"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Bård Torgersens Lengter knuser slår er for åttitallet det Lars Saabye Christensens Beatles var for sekstitallet … Torgersen er mesterlig i sine beskrivelser av hva det er som kan trekke en mot vold, opptøyer og ødeleggelse, gleden ved å skrelle av alt, så det står makt mot makt … Lengter knuser slår er en roman som handler om å stå sammen mens alt rundt en faller fra hverandre, om kameratskap, rus og svik. Den vekker minner om hvor frie vi tror vi er, i noen intense og ganske tøffe år, før verden ubønnhørlig lukker seg igjen"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN
"Bård Torgersen skriver ikke 'koselitteratur', han verken idylliserer eller pynter på virkeligheten. Han skriver virkelighetsnært ... Torgersen har et vakkert og ujålete språk. Han er flink til å skape bilder fra et miljø de færreste av oss – et såkalt dannet og lesende publikum – antagelig er lommekjent i. Lengter knuser slår er en sterk eksistensiell roman om et kameratskap på liv og død, om utenforskap og kjærlighet. Og den er nesten like øm og vond som kjærlighetssorg"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Bård Torgersen slår til med sin mest tilgjengelige roman til nå. Leseren får en dose av det meste: klokskap, forfall, vold, skitt og møkk og vanvidd ... Det er adrenalin i tekstene, men like fullt skrevet med empati og refleksjon ... Tidvis skriver Torgersen svimlende godt ... Torgersen skriver i flere lag. Han problematiserer frihet, den menneskelige autonomi, men uten å være pretensiøs ... Lengter Knuser Slår er igjen en imponerende liten roman fra Torgersen. Les den som du ønsker. Ingenting er meislet i stein i Torgersens bøker"
BÅRD LARSEN, MINERVA
"Sterk oppvekstroman fra Rykkinn i Bærum - som får deg til å lese nyhetene med et annet blikk... føles dønn ekte... Med et direkte, enkelt språk lar Torgersen oss komme helt innpå Einar... Det funker utrolig bra når Torgersen kanaliserer all energien sin inn i de unge hovedpersonene, det er friskt, rått og ekte. Hvem vet, neste gang du leser om en 'øksemann' som går amok i mediene, så klarer du kanskje å se den lille gutten han en gang var, og være interessert i hans historie
MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN
«Huset på den andre siden av veien virket så fredfullt. Men det var et bedrag. Snart kom de til å komme. Armen hans verket. Han ville reise seg, men han kunne ikke. Han skulle ikke gi seg, de skulle ikke klare å ta ham. De trodde de kunne skalte og valte med folk. Ta seg til rette. At de kunne fare fram som de ville. Var ikke vant til at folk tok igjen. Men han var ikke som andre. Han kom ikke til å underkaste seg. Det var de, strafferne, som skulle straffes, ikke ham.»
Einar vokser opp i drabantbyen Rykkinn i Bærum, bruker tiden på å reke rundt med en øks, gjøre innbrudd, stikke av hjemmefra. Men mest av alt vil Einar være med Daniel. For det er ingen som kan stoppe Daniel. De to raser sammen ut av barndommen, forsøker å skape seg en plass i verden, nekter å bøye av for noen. En dag gjør Einar noe som setter i gang kjedereaksjoner som fullstendig endrer og velter liv.
I «Lengter knuser slår» skriver Bård Torgersen fram miljøer og mennesker som i liten grad har blitt beskrevet i norsk litteratur. Einar er en del av de motkulturelle undergrunnsbevegelsene som skapte store forandringer i Norge på sytti og åttitallet. Men han er ikke en av de som vil ha en posisjon, bli beundret og stikke seg fram. Han er en av de mange som vil ødelegge, sette Oslo på hodet natt til 1. mai, gjøre byen til sin, som heller angriper enn å vende det andre kinnet til.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521074
Innbinding Ebok
Tittel Lengter knuser slår
Bokgruppe 852
I salg 26.02.2019
Emne Outsidere Romaner Bærum Skjønnlitteratur Drabantbyer Oslo Ungdom 1970-1979 1980-1989
Bård Torgersen

Bård Torgersen

Bård Torgersen (f. 1967) er musiker, poet og forfatter. På 1980-tallet var Torgersen en sentral skikkelse i den norske musikk-undergrunnen som frontfigur i postpunkbandet Nemlig Hemlig. På 1990-tallet var han aktiv med elektronikapionerene Superskill. I 2005 debuterte han som romanforfatter med Alt skal vekk og etablerte seg raskt som en markant litterær stemme. Fortellingene hans har ofte kretset rundt forholdet mellom det forklarlige og uforklarlige, og han har vist stor nysgjerrighet for en prosa hvor realismen slår sprekker.  

Som skrivende har Torgersen arbeidet i et bredt spenn av sjangre og utrykk, fra utgivelser hvor grensene mellom musikk og litteratur krysses - til dikt og prosa. Han har opptrådt i Norge, rundt i Europa og i Japan, og han er publisert i Norge, USA og England. 

For forfatterskapet sitt har Torgersen høstet strålende kritikker. 

Ete jord er hans tiende roman. 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Ete jord (Roman)
2022 Vær stille (Roman)
2019 Lengter knuser slår (Roman)
2016 Loki (Roman)
2015 Vi skal ikke dø. En gang til 
2014 Vær så snill (Roman)
2012 Voksne og barn (Roman)
2011 Nøytral (Roman)
2009 Maskinens uerstattelige deler (Roman)
2007 Det siste dyret (Roman)
2005 Alt skal vekk (Roman)

 

Les mer

Nyheter

Bård Torgersen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bård Torgersen
Les mer