Bla i boken

Vær stille

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249525805
"Godt og medrivende om taushet, indre og ytre virkelighet, og meningen med livet … Det er noe eventyraktig og anakronistisk ved deler av fremstillingen, som om det 21. århundret kolliderer med middelalderen og glir over i det absurde … her er mange praktfulle setninger, scener og sekvenser. Forfatteren skriver godt, setter tankene i sving hos leseren og krydrer fremstillingen med klokskap, undring og underholdende aforismer. Og alle disse bruddstykker, anekdoter og fragmenter settes sammen til en tankevekkende helhet"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Her kjem stadig nye element til, og små, men gode forteljingar, mellom anna om Bach og Fredrik den store av Preussen, og Torgersen flettar alt fint saman i ein heilskap som mellom anna handlar om skilnaden på det ytre og det indre livet, der lesaren grip seg i å tenkja at sjølv om det ytre livet femner om alle dei indre, får alt det ytre også plass, og kverv, i det indre, eller, som Hamlet seier det: «I could be bounded in a nutshell, and count myself a king of infinite space … Det verket som etter å ha øydelagd alt anna ikkje endar med å øydeleggja seg sjølv, har irritert oss til fånyttes. «Vær stille» er likevel ikkje det minste irriterande, men derimot ein roman både om og til ettertanke"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Bård Torgersen skriver om klassisk filosofisk hodebry; om hva vi legger i språket, om vi egentlig kan gripe virkeligheten og om det finnes en egentlig mening med tilværelsen. Men han er hverken jålete eller vanskelig … I lange drag bærer Vær stille preg av nysgjerrig og interessant bevissthetsstrøm, med hyppige innfall av fornøyelige anekdoter fra (filosofi)historien. Innimellom dukker den mer råe Torgersen opp, med små drypp (bokstavelig talt) av komisk hedonisme og grenseløs uansvarlighet. Bokas fremste kvalitet er likevel at den springer mellom det flyktige og det jordnære. Om lengsel som veksler mellom de to. Torgersen balanserer mellom det kuriøse og det «dannede», ofte med øye for det merkelige, det komiske … Vær stille er preget av tvisyn og filosofisk selvironi … fortellingen er aldeles strålende"
BÅRD LARSEN, MINERVA
"Jeg ville så gjerne bli religiøs. Hele jeg ville det. Trengte det. Jeg visste ikke hva religiøs innebar. Men jeg visste at jeg ville bli det. Det var like sikkert som at jeg ville puste, eller pisse, eller pule, som jeg ikke ville like sterkt lenger. Men jeg ville bli religiøs. Det ville jeg. Og jeg sier ikke det nå fordi jeg har funnet ut at det var feil. Tvert imot. Dette handler ikke om at jeg var en som ville tro, og som begynte å tro, og så angret, innså at jeg hadde gått meg bort, og angret. Jeg angrer ikke. Men jeg gikk meg bort, inn i en labyrint jeg ikke ville ut av."

Hovedpersonen i "Vær stille" er lærer, har en kone og tre barn som han er glad i, men en dag våkner han brått midt på natta. Veggene og gulvet på soverommet er forsvunnet. Et halvt liv har gått, og den uroen og tomheten som fylte ham da han var 14, er kommet tilbake, sammen med en sterk religiøs lengsel. Det får store konsekvenser for mannen, som bestemmer seg for å forlate alt han har for å lete etter gud. Etter å ha bedt studentene sine
om å holde kjeft og følgelig blitt avskjediget som underviser, flytter han inn i en campingvogn i et stort skogsområde. Målet er å leve et kontemplativt liv i taushet, og så, steg for steg, la den verdenen han kjenner, forsvinne.

Med "Vær stille" har Bård Torgersen skrevet en forunderlig og eventyrlig roman om å tørre å sette alt på spill og å følge sin intuisjon helt inn i det ukjente.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525805
Innbinding Ebok
Tittel Vær stille
Bokgruppe 852
I salg 09.09.2022
Emne Romaner Ensomhet Identitet Skjønnlitteratur
Bård Torgersen

Bård Torgersen

Bård Torgersen (f. 1967) er musiker, poet og forfatter. På 1980-tallet var Torgersen en sentral skikkelse i den norske musikk-undergrunnen som frontfigur i postpunkbandet Nemlig Hemlig. På 1990-tallet var han aktiv med elektronikapionerene Superskill.  Senere har Torgersen stått bak flere prosjekter i grenselandet mellom musikk og litteratur og har opptrådt i Norge, Europa og Japan.  I 2005 debuterte han med romanen Alt skal vekk og etablerte seg som en markant litterær stemme. Han har gitt ut åtte diktsamlinger, blitt publisert i Spania, Holland og England, og hans forrige roman, Lengter knuser slår, utkom til stor jubel fra anmelderne i 2019. Vær stille er Bård Torgersens niende roman.

 

Utgitt på Oktober:

2022 Vær stille
2019 Lengter knuser slår
2016 Loki
2015 Vi skal ikke dø. En gang til
2014 Vær så snill
2012 Voksne og barn
2011 Nøytral
2009 Maskinens uerstattelige deler
2007 Det siste dyret
2005 Alt skal vekk

 

Les mer

Nyheter

Bård Torgersen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bård Torgersen
Les mer