Om søvn og mørke

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249521722
"Tormod Haugland held stillferdig og kjærleg fram med å skildra livet sitt som roman.... ingen eg har lese, heller med større finkjensle og godhug for dei folka han har vakse opp og levd med: Han har ingen økser å slipa, ingenting å hemna, ingen å henga ut, om det då ikkje er seg sjølv han vil koma under ver med same koss det kjennest. I prosessen tar han ikkje lett på seg sjølv, men forblir likevel heile vegen ein gild mann å bli stadig betre kjend med... ein oppvekst-, dannings- og kjærleiksroman av uvanlig kvalitet."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Lysende om livet. Hvis språk er makt, er Tormod Haugland en mektig mann. Han har språket i sin hule hånd"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Uttrykksfullt og undrende om søvngjengeri. Selvbiografisk og likefrem på overflaten, med en undertekst rik på assosiasjoner ... Romanen binder elementene sammen på en måte som skaper kryssende linjer og underlige forbindelser. Sildestimer på vei inn vågen, fulle menns øyne, god diktekunst, alt dette 'skinner' i romanen i form av gjenskinn, slik som månelys ... Boken får også frem hvor innholdsløst ordet «virkelighets­litteratur» i grunnen er. Litteratur blir skapt av språk, ikke virkelighet. Fantasi handler om å ha evnen til å skape gode setninger som får leseren til å se virkeligheten på nye måter. Det klarer Tormod Haugland"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Det er finurlig og springende, klokt, det er underfundig, vart, tøysete og innimellom rørende. Jeg har lært mye av Hauglands siste bøker … Natur og poetikk går sammen, og også i denne boken er det en fryd å være i Hauglands språk. Jeg overgir meg i full tillit om at det han har å fortelle er interessant … Virkeligheten kan bli en tvangstrøye også i litteraturen. Haugland lyver lett og fritt, han utfordrer en litterær normalitet som iblant er i overkant realistisk og navlestyrt ... Med Om livet på jorda bekrefter han at han er blant dagens viktigste litterære stemmer"
GRETHE FATIMA SYÉD, KLASSEKAMPEN
Tormod ligg i graset og lever seg inn i mauren sitt liv, dei som held seg i skjul under steinar og røter. Han drøymer seg bort frå livet på marka, frå slåtten og suta for jord og dyr. Tormod er fødd til å ta over garden han veks opp på, men ein stad på vegen endrar livet retning. Han tek kunstutdanning, sel garden og vert forfattar.

"Om søvn og mørke" går føre seg på ei øy i ytre Nordhordland og i Bergen frå 1960- til 1990-talet. Det er ein roman om eit barn som vil bli vaksen og ein mann som vil springe frå barndommen sin og stige ut av standen han har vakse inn i. Det handlar om draumar, ansvar og fridom, og om å bryte med tradisjonen for å bli kunstnar. Om søvn og mørke er ein roman som med stor kraft følgjer søvnen sine måtar å bevege seg på i tid og rom, på grensa mellom liv og død.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521722
Innbinding Ebok
Tittel Om søvn og mørke
Bokgruppe 852
I salg 29.07.2019
Emne Kunstnere Romaner Vestlandet Skjønnlitteratur 1960-1999 Bygder Barndom Biografisk litteratur
Tormod Haugland

Tormod Haugland

Tormod Haugland (f. 1962) debuterte med romanen Under i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. I 2017 vart Haugland nominert til P2-lytternes romanpris for Om dyr og syn.

Last ned Ole Robert Sundes etterord om Hauglands forfatterskap i Orm, ugla og and. Prosa Obskura

 
Utgitt på oktober:
 
 
Les mer