Om dyr og syn

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249519316
"Vakkert om helt vanlig oppvekst utenom det vanlige. Sjangeroverskridende roman om å vokse opp til å bli bonde, for så, uten dramatikk, å bli kunstner i stedet ... Til å begynne med ser vi en tilsynelatende helt vanlig gutt vokse inn i rollen som odelsgutt, for så, når trangen til byliv og driften mot det kunstneriske – som ser ut til å ha noe med hverandre å gjøre – ikke lar seg undertrykke lenger, å vokse ut av den, fordi han var ein som skreiv. Ein som skreiv om kyr - ikke en som melket dem hver dag i grålysningen. Dette er fint, gjenkjennelig, til tider vakkert på sitt upretensiøse vis"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Tormod Haugland viser leseren en rekke snapshots av kunstneren som ung odelsgutt … Det er et nesten perfekt sammenfall mellom romanens form og det blikket på verden som boka ønsker å uttrykke, og Hauglands litterære prosjekt må derfor sies å være svært vellykket"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
”Om dyr og syn er en rik og konsis selvbiografi som viser at det fortsatt er håp for virkelighetslitteraturen … I de episodiske, tilsynelatende hverdagslige oppvekstskildringene av den daglige tralten på gården, klarer Haugland å skape spenninger som legger seg i underteksten ... Forfatteren behersker kunsten i å få egne minner til å bety noe også for leseren ... Virkeligheten er råmateriale i Om dyr og syn, men det er Hauglands forestillingsevne, språklige finfølelse og evne til å skape assosiative forbindelser, som gjør dette til en god roman, rik på betydningslag.”
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
”Lesarvennleg og komplekst frå Haugland. Om dyr og syn er eit portrett av kunstnaren som ung mann, eit samansett og fascinerande portrett ... Episodane er dramatiske og underhaldande, og etter kvart er lesaren inne i romanens særeigne rytme og form. Om dyr og syn er ein oppvekstroman, ein danningsroman, men mest av alt ein kunstnarroman. Og det er ein roman som tematiserer så vel ‘røyndomslitteraturen’ som kunstnarromanen som sjanger. Men viktigast: Romanen har den formale skeivskapen som lyftar han over den gjengse norske maratonprosaen og gjer han til viktig forteljekunst.”
OLE KARLSEN, DAG OG TID
"God prosa om en odelsgutt. Om dyr og syn handler om odelsgutten Tormod som blir voksen ... Tormod har gjennom romanen altså et valg å ta, men det tar tid. Heldigvis beskrives ikke dette med noen bitterhet, til tross for andres (i blant negative) reaksjoner på Tormods spørsmål og svar. Slik blir fortelleren verdt å lytte til, og slik blir videre Om dyr og syn til prosa verdt å lese."
KATHLEEN RANI HAGEN, FÆDRELANDSVENNEN
”han [tar] lesaren med på ferda frå tidleg barndom, gardsarbeid, studium, fram til avgjerda om å bli forfattar. Han skildrar det så stilfullt, klart, fysisk nært og spennande, både sobert og dramatisk, så harmonisk avklart og kjærleg som bare dei færraste kan få til: Ein praktfull roman.”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Tormod vokser opp på en tungdrevet gård i ei lita bygd utenfor Bergen ... Nærmest ved en tilfeldighet opplever Tormod gleden av å lese og selv skrive ned egne tekster. Men det er en lang veg å gå før han kommer dit. Det er nesten så vi kjenner lukta av skiten når han beskriver en fraukjeller som renner over og dyr som fødes og dør og i en ustoppelig spiral. Tormod blir nesten som en moderne utgave av Sisyfos som hver gang var tvunget til å rulle opp igjen steinen når den rullet ned fra toppen av bakken. Tormod leter etter en utveg fra fraukjelleren og sultne kyr. En høyst troverdig fortelling om en ung mann som er født inn i feil rolle"
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA
"Selv om den tilbakeskuende fortelleren så å si gjendikter et utvalg fra sin oppvekst, legger Om dyr og syn seg tettere på litteraturen enn på livet. Denne romanen er ikke interessert i livets rotete tilfeldigheter, men i komposisjon og sammenhenger. I grunnen er det ikke oppveksten som sådan romanen sporer, men den gryende erkjennelsen av at livet på gården ikke er det eneste mulige. Åpenbaringen ligger i hva en velger å se, og hvordan! ... Fordi den unge ikke selv forstår hva som river i ham, oppleves ubehaget ofte som uhyggelig ... Både fars- og gårdsscener er gjengangere i Hauglands romaner, men Om dyr og syn skiller seg ut i forfatterskapet. Uvanlig konsentrert og fortettet, på samme tid underlig, mørk og likefrem: Mye av det som gjør romanen så egen, ligger i måten ulike sansninger og syn føyes sammen på ... gåtefull, men samtidig konsis og utvetydig litteratur. At Haugland her makter å speile en indre utvikling i det som stort sett er ytre fortellinger, er beundringsverdig"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
Romanen "Om dyr og syn" er lagt til ei lita bygd på Vestlandet på 1960-, 70- og 80-tallet. Med gardslivet og bygdekulturen som bakteppe følgjer vi Tormod frå barndommen gjennom ungdomstida, fram til han er ung kunststudent i Bergen. Som liten gut oppdagar Tormod ein slåsshanske i faren sitt skrivebord, som han byrjar å ta med seg overalt. Tormod har ikkje alltid kontroll, verken over seg sjølv eller over omgivnadene sine. Han balanserer ofte faretruande på kanten, enten han køyrer traktor ned ein alt for bratt skrent, samlar ved til eit sankthansbål eller går åleine rundt i gatene i Bergen. Tormod er fødd til å bli bonde, men lengtar samtidig etter noko anna. "Om dyr og syn" er ein roman om dyr og menneske, kunst og natur. Det handlar om å vekse opp, om å bli ein mann og om å ta dei store vala i livet. Det har blitt ein varm, rå og gripande roman, som nok også representerer ei ny vending i Tormod Hauglands forfattarskap.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249519316
Innbinding Pocket
Tittel Om dyr og syn
Bokgruppe 502
I salg 04.01.2018
Design Exil Design
Emne Bygder Vestlandet Skjønnlitteratur 1960-1999 Romaner Biografisk litteratur
Tormod Haugland

Tormod Haugland

Tormod Haugland (f. 1962) debuterte med romanen Under i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. I 2017 vart Haugland nominert til P2-lytternes romanpris for Om dyr og syn.

Last ned Ole Robert Sundes etterord om Hauglands forfatterskap i Orm, ugla og and. Prosa Obskura

 

Utgitt på Oktober:

2022 Hus om natta (Prosa)
2021 Om livet på jorda (Roman)
2019 Om søvn og mørke (Roman)
2017 Om dyr og syn (Roman)
2015 Mørk materie (Roman)
2012 Straumen går (Dikt)
2010 Romberg. Kvinner og kriminalitet (Roman)
2008 Orm, ugla og and (Essay)
2006 No Mar (Roman)
2005 I den sjette verda (Roman)
2004 Inkarnasjon (Roman)
2002 To stykke (Skuespill)
2000 Verd (Roman)
1999 Orden (Noveller)
1998 På øya (Dikt)
1997 Heller (Roman)
1995
Varmare (Roman)
1994
Under (Roman)
 
Les mer