Bla i boken

Om livet på jorda

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523252

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523252
Innbinding Innbundet
Tittel Om livet på jorda
Bokgruppe 411
I salg 06.04.2021
Emne Biografisk litteratur 1960-1999 Bygder Vestlandet Skjønnlitteratur Ungdomstid Romaner Kunstnere
"Eg visste ikkje då at det var ei hulder eg såg, det skulle gå opp for meg langt seinare. Men kjensla av at det ikkje var ei vanleg kvinne, hadde eg i meg frå det fyrste. Og ho må ha hatt denne kjennskapen til livet, som er vanleg hjå mange menneske, det at ein kan vise interesse opp til ei viss grense, men stig ein over, så har ein gått for langt. Visse vegar kan ein ikkje snu på, vegar utan retur."

Eit liv kan forteljast i mange ulike versjonar. "Om livet på jorda" er forteljinga om kunstnaren og bondesonen Tormod som ung mann, der visse syn - som det fyrste møtet med huldra i skogen - får ein sterk innverknad på tilhøvet hans til omgjevnadene, til kvinner, skule og læring, til det å tenkje. I tenåra er Tormod kritisk til menneska og til livet på jorda, til industrien og masseproduksjonen og eit liv i den elektriske tidsalderen. Han skal vise at han er ein mann som kan arbeide. Tormod får tidleg ei kjensle av at han lever under ei von om kven han skal vere. Temperamentet hans er som ei skiftande kraft, ei ulmande glo som brått kan ta fyr og slå ut i rasande eld.

Tormod Haugland har hausta strålande kritikkar for dei siste romanane sine. Med sterk forteljeglede, underfundig humor og stor fridom i assosiasjonane har Haugland skapt seg ei djupt original form for sjølvbiografisk dikting. "Om livet på jorda" handlar om ungdomstid, kjærleik, seksualitet og skulegang. Men det er også ein roman om framandskap i ulike former, og om tilhøvet mellom levande og død.
"Fin roman om å vokse opp i spennet mellom tradisjonelle yrkesvalg og de mer usikre utsiktene til å bli kunstner … Om livet på jorda er en ganske treffende tittel på en roman om en ung mann med sterk identifikasjon med alt som skjer, for det er som om alt som hender verden, hender Tormod … Haugland er i det hele tatt svært god på å skildre den altoverskyggende jeg-bevissthet som preger et menneske i dannelsesårene"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Med Om livet på jorda fortsetter årets festspilldikter å utvide sitt lekne, selvbiografiske fiksjonsunivers … Det er oppvekst-, dannelses- og kunstnerromaner i ett … Betydningen av syn utvides lag på lag gjennom bøkene. Fra blikket og sansning gjennom øynene, til å se det bakenforliggende, det drømmeaktige, til syner, svartsyn, fantasi og en holdning til verden … diktekunst på høyt nivå"
ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE
Tormod Haugland

Tormod Haugland

Tormod Haugland (f. 1962) debuterte med romanen Under i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. I 2017 vart Haugland nominert til P2-lytternes romanpris for Om dyr og syn.

Last ned Ole Robert Sundes etterord om Hauglands forfatterskap i Orm, ugla og and. Prosa Obskura

 
Les mer