Maskinens uerstattelige deler

roman

Velg format

kr 329
ISBN
9788249506323
"Nitrist og poetisk ... I Maskinens uerstattelige deler er verden et helvete, menneskene er degenererte og desillusjonerte, dette er en verden uten reelle håp om bedring. Hans Erik har sterke lengsler og drømmer, men noe håp om bedring i hans livssituasjon skimtes ikke. Bård Torgersen klarer dog å skildre nitristheten og den eksistensielle ensomheten poetisk"
ELIN LINDBERG, NATIONEN
”Bård Torgersens siste bok drar trygdemottagerbuskisen ut omtrent så langt det lar seg gjøre … en forferdelig morsom bok, en bok som på uhyggelig vis bekrefter ordtaket om at skadefryd er den eneste sanne form for glede.”
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Menneskene har nådd bunnen, og fortsetter å synke i Bård Torgersens nye roman ... Torgersen maler elendigheten med bred penn. ... Det er en bok som slår, blottet for varme og nestekjærlighet. Ubehaget er ofte påtrengende, andre ganger vet man ikke om den riktige reaksjonen er kvalme eller latter. Hovedpersonens åpenbart problematiske forhold til jenta han skriver til blir hengende uforløst i lufta ... en sterk tekst"
ANETTE ORRE, DAGSAVISEN
"Vi blir kjent med disse menneskenes lengsel og smerte, og det er utpenslet med en ømhet og humor som drar oss inn i fortellingen og gjør at vi vil lese den lille boka i ett drag. Torgersen har et fint, poetisk språk som passer fortellingens lett absurde vendinger og avstikkere."
ELLEN ENGELSTAD, UNIVERSITAS
"Likte du å lese hans to første vil du elske denne boken, har du derimot ikke lest hans bøker fra før, bør du snarest gjøre det. Torgersen er en av en ny generasjon forfattere i Norge som lener seg mer til undergrunnslitteratur enn kanskje mange nåværende forfattere med lengre karrierer bak seg tør gjøre. Således er han et friskt pust i en litterær verden som har stivnet i sin vante tro på at nok mange ord gir nok mange kroner på konto, snarere enn å tørre tenke nytt og utfordre leseren ... Vi trenger noen som tør å bruke språket på gatenivå i norsk litteratur ... Boken er også en øm og rå skildring av hvordan et individ blir brutt ned av systemet, av tilfeldigheter, av vennskap, kort sagt av virkeligheten slik den fortoner seg for alt for mange ...Dette er en stilsikker roman om forfall, fattigdom og frihetsberøvelse som alle politikere, NAV-ansatte og andre med et fnugg av medfølelse for de svakeste i samfunnet bør lese"
TORE STEMLAND, RASERI.NU
"Dette er noe av det jeg lar meg begeistre over ved Bård Torgersens roman: personene som kommer til orde synes å være fullstendig blottet for evnen til å avgrense egen språkbruk, til å bekrefte seg selv og sin posisjon gjennom språket. I stedet er de alle grenseløse, skamløst gjennomsiktige – og dermed også bunntragiske. Ført i hovedpersonen Hans Eriks penn oppleves disse språklige overskridelsene verken som uventede, sjokkerende eller provoserende, bare som tilforlatelige utbrudd som ukontrollert ramler ut av dem. Her reiser Torgersen en del interessante spørsmål om hvordan hverdagsspråket vårt kanskje er i ferd med å perforeres og forflates av vulgærmedia som "Paradise Hotel", skytespill og internettporno. Alt dette danner rett og slett utgangspunkt for en ganske kul – og tankevekkende – litteratur."
ASTRID HYGEN MEYER, NRK P2
"Bård Torgersens roman kretser rundt velferdsmekanismene og livet på nest nederste trinn på samfunnsstigen ... Romanen er gjennomgående preget av en litt naiv form for kynisme, som sammen med sexturismemotivet, negativiteten, og handlingsvegringen lett kan få en til å tenke på litterære onkler som Michel Houllebecq og fettere som Matias Faldbakken. I likhet med disse har også Torgersen et avslappet forhold til det litterære som institusjon, samt et godt og uanstrengt grep om vulgaritetene"
EIRIK VASSENDEN, KLASSEKAMPEN
”Alt klaffer i knapp roman om store drømmer og små liv … en vakker bok … Dette brutale eksistensalvoret virker desto mer rystende fordi Torgersen skriver i et tilforlatelig hverdagslig språk. Med en lettere absurd komikk som vi kjenner fra hans tidligere utgivelser. Torgersen målbærer en blanding av godhet for den fortapte menneskeheten, paret med en brutal skildring av det infantile moderne liv … gjør sterkt inntrykk med sin skremmende realisme. På sin knappe, skakke måte er boka formfullendt”
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Fortellerstemmen er intens og ubehagelig og leseren må enten akseptere den og gi avkall på sin egen distanse, eller ta fullstendig avstand."
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Det er ein urovekkjande liten tekst med beisk smak og vond humor. Ein veit ikkje heilt om ein skal le eller gråte av han."
ROY M. ERIKSEN, HAUGESUNDS AVIS
"i årets Maskinens uerstattelige deler råder det en kullsvart pessimisme, dystopisk resignasjon og mørk uhyggestemning. Her er kaldt savn og destruktiv utilfredshet. ... Stilen er muntlig, korthogd, effektiv og konsis ... forfatteren demonstrerer perfekt timing … under det hele målbærer Torgersen en hardkokt, anti-intellektuell, anti-akademisk knapphetseksistensialisme med anarkistiske drag. ... Maskinens uerstattelige deler oppleves som en helt naturlig og uunnværlig byggestein i Torgersens kulturpessimistiske prosjekt. Som uunngåelig må ende i tragedie"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Kjære deg, jeg hater dette landet. Jeg savner deg. Jeg skulle ønske jeg var sammen med deg, at jeg ikke var her i dette drittlandet. Pikken min blir hard når jeg tenker på deg. Jeg har så lyst til at du skal stikke pikken min i munnen, suge, se på meg og smile." En ung mann skriver brev til en navnløs kvinne i et land langt borte. Han lover å skaffe penger, slik at hun kan reise til ham, men verden som venter på ham utenfor leiligheten er lunefull og truende. Maskinens uerstattelige deler er en tilstandsberetning om sterke lengsler i en degenerert verden, der drømmen om noe vakkert allikevel opprettholdes.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2009
ISBN 9788249506323
Innbinding Innbundet
Tittel Maskinens uerstattelige deler
Bokgruppe 411
I salg 04.03.2009
Design Johanne Hjorthol
Emne Skjønnlitteratur Norge Sosial nød Ensomhet Romaner
Bård Torgersen

Bård Torgersen

Bård Torgersen (f. 1967) er musiker, poet og forfatter. På 1980-tallet var Torgersen en sentral skikkelse i den norske musikk-undergrunnen som frontfigur i postpunkbandet Nemlig Hemlig. På 1990-tallet var han aktiv med elektronikapionerene Superskill. I 2005 debuterte han som romanforfatter med Alt skal vekk og etablerte seg raskt som en markant litterær stemme. Fortellingene hans har ofte kretset rundt forholdet mellom det forklarlige og uforklarlige, og han har vist stor nysgjerrighet for en prosa hvor realismen slår sprekker.  

Som skrivende har Torgersen arbeidet i et bredt spenn av sjangre og utrykk, fra utgivelser hvor grensene mellom musikk og litteratur krysses - til dikt og prosa. Han har opptrådt i Norge, rundt i Europa og i Japan, og han er publisert i Norge, USA og England. 

For forfatterskapet sitt har Torgersen høstet strålende kritikker. 

Ete jord er hans tiende roman. 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Ete jord (Roman)
2022 Vær stille (Roman)
2019 Lengter knuser slår (Roman)
2016 Loki (Roman)
2015 Vi skal ikke dø. En gang til 
2014 Vær så snill (Roman)
2012 Voksne og barn (Roman)
2011 Nøytral (Roman)
2009 Maskinens uerstattelige deler (Roman)
2007 Det siste dyret (Roman)
2005 Alt skal vekk (Roman)

 

Les mer

Nyheter

Bård Torgersen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bård Torgersen
Les mer