Bla i boken

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen

roman 2019
Annen tilknytning:

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788242182753
"Ingen andre kan vel skrive like florlett om blytunge temaer som kristendom, fortapelse, eksistensialisme og soning. Dag Solstads siste bok er en fulladet litterær energibombe! ... Det er i disse bruddflatene i romanen at Solstad for alvor viser sin mesterklo som forfatter. Det samme gjelder alle de presist skildrende detaljene som er strødd rundt i denne lille romanen ... Så mye litterær energi samlet mellom to permer er det få av hans yngre kolleger som kan vise til. Dag Solstad holder sitt eget høye nivå hele veien inn!"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Suveren Solstad ... vær trygg på at bokas burleske klimaks vil bli stående klart og tydelig blant Solstads ypperste iscenesettelser. Likevel, det er det eksistensielle alvoret bak disse scenene som løfter teksten til et vesentlig nivå. Kanskje var det først nå, når Solstad med åpne øyne går i tett dialog med selveste døden, at trådene i forfatterskapet kunne samles ... vi kan ikke annet enn å kjenne igjen noe dypt inne i oss. Det helt hverdagslige omfavner de helt store spørsålene om eksistensens betingelser. Vi svimler i det små. Det er en beskjeden, lystig og suveren bok Solstad nå tilbyr sine lesere. På sitt helt særegne vis klarer han å skape en moderne ars moriendi - en traktat om kunsten å dø"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET
"Mesterlig om en stolt outsider ... Sammen med elegant innflettede minner og refleksjoner boka igjennom, skaper han en hel karakter, som leseren etter hvert kjenner, opplever, nesten forstår - også uten å ha lest de to foregående om hans forvrøvlede liv ... først og fremst fengsler, rører og underholder den enslige, asosiale og ensomme hovedpersonen sjøl ... en virtuos og betagende avslutning på trilogien om Bjørn Hansen, et høydepunkt i Solstads produksjon, med sine mesterlige synsvinkelforskyvninger. Den litterære skikkelsen Bjørn Hansen er nå udødelig ... Dette er en virtuos og gripende roman. Og Solstad er, som Fløgstad, også vittig. Så alvorlig som det ellers er"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"siste setning i den tredje romanen om Bjørn Hansen er Solstads beste avrunding siden Roman 87. I en ganske vital Solstad-roman til å være gjennomført gammelmodig"
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2019
"et helt lite mesterverk om aldring, undring, oppløsning, misunnelse, sammenheng og mening, og om det meningsløse"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen begrunner sin egen kulturkritiske eksistens. Samtidens unnfallenhet og støy, alderdommen og dødens ensomhet, gleden ved et annet menneske. Alt er i denne vesle boken. Det er også Gud som kjerne i våre forestillinger om verden – enten vi tror eller ei ... klassisk, solstadsk komikk tvinger humringen ut av leseren. Iblant også latteren. Men tro ikke at vi ler av Bjørn Hansen: Den like solstadske omsorg for og empati med sin hovedkarakter viker aldri en tomme. Leseren kjenner det og er berørt. Bjørn Hansen er ikke underlig, slik jeg antydet i starten, han er et smertelig gjenkjennelig menneske ... Vi kan bare takke – for Bj. Hansen, 'som han nå skrev seg'"
LEIF EKLE, NRK P2
"Til alle dere som holder Dag Solstad som en av de største europeiske romanforfatterne etter krigen, og som elsker det steile språket hans og hans eksplosivt tørre humor: Herregud, som dere kan glede dere! Til alle dere andre: Er dere sikre på at dere ikke går glipp av noe? ... Romanens avslutningsscene er en fest ... Det er en scene vi vil le av, rystes over og diskutere lenge, og som burde gi anledning til en studie av slipsets betydning i Dag Solstads enestående forfatterskap"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
"Solstad har skrive ei lysande avslutning på soga om Bjørn Hansen ... Det var til tider ei stor glede å lesa denne romanen, han er tankevekkande og god, men stutt, som eit slips nokon har klipt av. Scenen med slipset kan kanskje sjåast både som ein metoo-kommmentar og ein metakommentar. Om Bjørn Hansen representerer forfattaren her, har ikkje lesaren noko med, men fenomenet syner i alle høve at diktinga framleis har ein plass i litteraturen. Ho seier det som ikkje kan seiast elles. Og i dette tilfellet seier diktinga det med autoritet"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Det er ingen grunn til ikke å kaste seg over denne lille romanen på hundre sider. Det blir fort den beste romanen du har lest i år"
ARNE BORGE, VÅRT LAND
"et storslått og verdig (foreløpig) punktum på et av de mest originale, særegne og udødelige forfatterskapene i norsk litteratur etter krigen ... en genuin Solstad-roman, full av vidd, humor og med en eksistensiell nerve"
ØIVIND NYGÅRD, DAGEN
"en utrolig vittig, minimalistisk opprørsroman, der Dag Solstad nok en gang leverer et forstandig forsvar for litteraturens rett til å eksistere i seg selv"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Få over, ingen ved siden ... Solstads helt spesielle litterære form åpner for refleksjon og undring. Slik også i denne romanen"
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
"Dag Solstad leverer så det synger på sine smått forsofne og mildt ulykkelige menns vegne"
VIDAR KVALSHAUG, BOK365
"blant det ypperste i år"
KRISTIAN HEGERTUN, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"To bøker om Bjørn Hansen ble med ett en trilogi. Det er denne leseren glad for"
LEIF EKLE, NRK P2, Årets beste bøker 2019
"En av sin tids førende norske forfattere avrunder her i overlegen stil trilogien om den egensindige hverdagsherosen Bj. Hansen"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2019
"Som tittelen tilsier, er dette tredje og siste roman om Solstads gjennomgangsfigur Bjørn Hansen. «Lystig og suveren», ifølge Jon Rognlien, som ga den en sekser"
DAGBLADET, Årets beste julegavetips 2019
"Det er spennende å følge Bjørn Hansen. Det er spennende å følge Dag Solstad. I han forutsigbare uforutsigbarhet skjer det saker og ting han kanskje ikke hatt sett for seg før pennen traff papiret - romanen er håndskrevet må vite - og det er noe av det som gjør Dag Solstad til den giganten han er. For et forfatterskap!"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
”Med den tredje og siste romanen om ikke-eksistensen Bjørn Hansen, foreligger et absolutt hovedverk i moderne nordisk litteratur i sin helhet på dansk … Når vi leser glemmer vi vanligvis, forstått på den måte at vi i sinnet abstraherer det leste til metaforer, men Solstads romankunst forblir u-abstraherbar, i likhet med ikke minst Prousts … Man kan mistenke Solstad for å ha oppfunnet Bjørn Hansen den gangen for over 30 år siden ene og alene for å rendyrke sin særegenhet og dermed skape et medrivende psykologisk drama og, midt i all tristheten, muliggjøre en tindrende lykkelig leseropplevelse”
ERIK SKYUM NIELSEN, INFORMATION (Danmark)
”De tre fullendte romanene – med de på én gang subtilt teknokratiske og underlig poetiske titlene – ble tilsynelatende slett ikke tenkt som trilogi fra begynnelsen av, og ingen hadde forventet at Bjørn Hansen (..) ville presentere seg igjen. Men Dag Solstad (f. 1941) ville det plutselig annerledes, og derfor kan vi nå lese et ualminnelig rørende totalportrett av en resignert og saktmodig bedrager som satset stort og mistet alt … Bjørn Hansen-trilogien er litteratur av høy klasse. Dag Solstad behersker språket og portrettkunsten med elegant overblikk og en ukunstlet, melodiøs gjenfortellingsprosa som er helt enkel og på samme tid uhyre raffinert”
KLAUS ROTHSTEIN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
”Solstad skriver ironisk og livsklokt om å vende ryggen til .. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen er knasende sprø alvor på en bunn av rungende latter”
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
Dag Solstad på sitt beste!

Bjørn Hansen, 77 år, en olding nærmest, bor alene i en ettroms leilighet på Grønland. Nyheter interesserer ham ikke lenger. I frykt for å gå glipp av dødens alvor, griper han til sine himmelske forestillinger og samtaler med dem som har gått foran ham. En dag banker svigerdatteren på Bj. Hansens dør. Med seg har hun Bj. Hansens barnebarn Wiggo, som skal begynne å studere ved Universitetet i Oslo, og som hun har bestemt at skal bo på hybel hos sin farfar.

Dette er Solstads 19. roman, og den tredje romanen om Bjørn Hansen. Med det blir trilogien om kemneren fra Kongsberg stående som et av Solstads hovedverk.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788242182753
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
Bokgruppe 882
I salg 22.11.2019
Emne Romaner Familie Eldre Oslo Skjønnlitteratur
Lest av Kai Remlov
Dag Solstad

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For Genanse og verdighet ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize  i Storbritannia for Ellevte roman, bok atten. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk. I 2012 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for tredje gang, for romanen Professor Andersens natt. Våren 2013 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Solstad, Dag Solstad. Uskrevne memoarer. Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris i 2017. I 2019 utkom Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Solstads 19. roman og avslutningen på trilogien om Bjørn Hansen. 

 

Litterære priser:

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2019

Svenska Akademiens nordiske pris 2017

Bøker i Bø-prisen 2014

Vestfold fylkeskommunes Kunstpris 2007

Brageprisen 2006

Aschehougprisen 2004

Kritikerprisen 1999

Brages hederspris 1998

Doblougprisen 1996

Gyldendalprisen 1996

Kritikerprisen 1992

Nordisk råds litteraturpris 1989

Språklig samlings litteraturpris 1982

Kritikerprisen 1969

Mads Wiel Nygaards legat 1969

Les mer

Andre i samme serie

 1. 17. roman
  kr 229
  På lager
 2. 17. roman
  17. roman
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 179
  På lager
 3. Ellevte roman, bok atten
  Ellevte roman, bok atten
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 179
  På lager
 4. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
  kr 229
  På lager
 5. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
  kr 379
  På lager
 6. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
  kr 229
  På lager

Nyheter

Solstad-trilogi til Spania

Dag Solstads tre romaner om Bjørn Hansen er nå solgt til Spania. Bøkene skal utkomme på forlaget Nordica, som spesialiserer seg på nordisk litteratur.
Les mer

24.08.21| Hvordan lese Dag Solstad i dag? 

DAG SOLSTAD // KJERSTI ANNESDATTER SKOMSVOLD // DEMIAN VITANZA // MARIA NAVARRO SKARANGER // CATHRINE SANDNES
Les mer

Dag Solstad på toppliste i The New Yorker

The New Yorker har nå offentliggjort en liste over de 14 beste bøkene i 2021. Det eksklusive utvalget omfatter både skjønnlitteratur og sakprosa. På listen finner vi Ellevte roman, bok atten [Novel 11, Book 18] av Dag Solstad.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer