Solstad-trilogi til Spania

 

 

 

 

 

Solstad-trilogi til Spania

 

 

 

Dag Solstads tre romaner om Bjørn Hansen er nå solgt til Spania. Bøkene skal utkomme på forlaget Nordica, som spesialiserer seg på nordisk litteratur.


Trilogien om Bjørn Hansen består av Ellevte roman, bok atten fra 1992, 17. roman fra 2009 og Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen fra 2019. Rettighetene til en eller flere av bøkene er solgt til hele 25 land. For Ellevte roman, bok atten ble Solstad nominert til den prestisjefylte Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia. 

 

De to første bøkene foreligger nå i samlet utgave her hjemme. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen er allerede utkommet i Danmark til svært gode kritikker. «Med den tredje og siste romanen om ikke-eksistensen Bjørn Hansen, foreligger et absolutt hovedverk i moderne nordisk litteratur i sin helhet på dansk», ble det slått fast i Information. Weekendavisens Klaus Rothstein skrev at «Bjørn Hansen-trilogien er litteratur av høy klasse. Dag Solstad behersker språket og portrettkunsten med elegant overblikk og en ukunstlet, melodiøs gjenfortellingsprosa som er helt enkel og på samme tid uhyre raffinert”.

 

Solstads forfatterskap har fått mange nye lesere utenfor Norge de siste årene. Han har mottatt fantastiske kritikker i blant annet USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. «Den norske forfatteren Dag Solstad er en internasjonalt beundret original, en glitrende stilist med et uforlignelig forfatterskap», heter det i tyske Die Zeits store artikkel om forfatteren fra 2019. 

 

Dag Solstad (f. 1941) har helt siden debuten i 1965 vært med på å definere norsk litteratur og den norske litterære offentligheten. Han har mottatt Kritikerprisen tre ganger, i tillegg til blant annet Doblougprisen, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. I 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris, og i 2017 ble han tildelt Svenska Akademiens nordiske pris. Solstad har blitt nominert til den prestisjefylte Independent Foreign Fiction Prize tre ganger, for Genanse og verdighet i 2007, Ellevte roman, bok 18 i 2009 og Professor Andersens natt i 2012. Bøkene hans er solgt for oversettelse til 38 land.