Bla i boken

Fars rygg

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249527571
"En vidunderlig roman som spenner fra 1920-tallets Alexandria til nåtidas Oslo. Handler om ensomhet i generasjoner der fortelleren pusler sammen et bilde av farens barndom. En fortelling breddfull av lengsel etter å nå de nærmeste, og pur eleganse på alle nivåer"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"En vakker roman om arvelig ensomhet … Langsomt pusles en barndom og et liv sammen ved fortellerens tastatur, intuitivt forstår leseren at det også må diktning til … Mye var både eksotisk og eventyrlig i det livet som Niels Fredrik Dahl og hans forteller skriver fram i Fars rygg. For leseren står det vonde igjen, men også dét skinner – i alvoret og det innlevde … Mor om natten fra 2017 var for meg en skjellsettende leseopplevelse … Fars rygg står neppe tilbake, jeg tror den vil tåle mye av tidas tann. Kanskje enda mer"
LEIF EKLE, NRK
"Ømt portrett av en savnet far. En eventyrlig og traumatisk oppveksthistorie blir hos Niels Fredrik Dahl fremstilt med en sensibilitet man sjelden ser maken til … «Fars rygg» er full av konsentrerte setninger mettet av melankolsk skjønnhet … krystallklare passasjer … meislet ut med finsnekkerens dype hengivenhet overfor sitt materiale"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"en tankevekkende, vellykket oppvekstmosaikk … Dahl går til oppgaven med en omsorg og et overskudd som river leseren med … Med «Fars rygg» har Niels Fredrik Dahl reist et litterært monument over en elsket far som mot mange odds ikke ble som sin egen far. Det er en vellykket roman som på elegant vis forsøker å samle trådene i et annet menneskes liv"
HENRIK KEYSER PEDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Berusende om ensomhet og tap … Romanen er noe av det beste, såreste, sobreste, mest elegante og berørende jeg har lest på veldig lenge … Det er en fortelling breddfull av savn, men også hengivenhet, glam og livsnysgjerrighet … I løpet av mine to tiår som kritiker, har jeg bare gitt en håndfull seksere. Bøkene har mange felles kvalitetstegn, men det er også store forskjeller i hva som gjør bøkene fremragende og spesielle. I Fars rygg er det enkelt sagt bredde og dybde, og knapphet og rikdom. Et flor av glamour til og med. Dahl trekker ned et stort lerret der historiske hendelser har en viktig plass, samtidig som kompleksiteten i både karakterer, relasjoner og strukturer (språk, form) ivaretas. Fars rygg griper og formidler noe essensielt om savn og ensomhet, om livets forgjengelighet og håpløshet, om de elskede, de mistede, det tapte"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Mangel på nærhet er hjerteskjærende skildret … Romanen illustrerer at barn er prisgitt sine foreldre og lojale i sin hengivenhet. Forfatteren får tak i sårheten … Innsikt og sårhet balanseres med humor i et vakkert, velskrevet og sorgfullt barndomsportrett"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"en øm meditasjon over lengselen etter å høre til … Kjærligheten mellom mor og sønn er nydelig beskrevet … lyrisk om «fars» famlende vei mot voksenlivet, om lengselen etter fellesskap, foreldre og tilhørighet. Fars rygg en lavmælt og vakker bok om ensomhet, som legger til rette for virkelig ettertenksom lesing"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG
"Om ensomhet kan gå i arv er det underliggende spørsmålet i denne følelsesladede og vakre romanen … Ettersom det er personlig, uten å bli for privat, blir det allment. Hvordan fortellingen deduseres ut fra hva som kan dokumenteres, og hva som er sannsynlig, er ydmykt og skikkelig gjort. Måten følelser beskrives på, berører meg. Så mye sårt. Så mye savn. Så mye ømhet"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
«Jeg ser etter faren min. Han har vært død i fjorten år nå, og jeg ser etter ham likevel. Jeg håper at han skal komme gående mot meg i det skiftende lyset oppover den øde gaten, at han skal bli større og større, tydeligere og tydeligere mens han nærmer seg.»

Med utgangspunkt i etterlatte papirer, brev og gamle fotografier setter sønnen sammen fortellingen om farens barndom: i Egypt, hvor guttens far, Dommeren, holder sin lille familie i et kolonialt jerngrep, hos fremmede i Bærum, på pensjonatskole i Genève, på hotellrom opp og ned gjennom et Europa på vei mot en ny stor krig.

«Fars rygg» er skildringen av en gutt og ung manns for.søk på å leve i en verden han ikke forstår, men likevel prøver å bli en del av. Det er også historien om fars mor, Ellen, som sitter fast i et ulykkelig ekteskap.

Niels Fredrik Dahl har skrevet en stor og dypt menneskelig roman, øm, mørk og full av humor, om familie og kjærlighet i det 20. århundre, om en gutt og en mor som er bundet sammen av ensomhet, og om en ensomhet som går i arv.

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2024.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527571
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Fars rygg
Bokgruppe 882
I salg 11.10.2023
Emne Historisk litteratur Barndom 1900-tallet Ensomhet Romaner Skjønnlitteratur Fedre
Lest av Niels Fredrik Dahl
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017. Fars rygg, Niels Fredrik Dahls sjette roman, utkom høsten 2023 til strålende kritikker.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

 

Litterære priser:

2002 Ibsenprisen
2002 Brageprisen
2001 Fringe First Award
1997 Tidenprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Fars rygg (Roman)
2017 Mor om natten (Roman)
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før (Dikt)
2010 Norsholmen (Boksingel)
2009 Herre (Roman)
2006 Henrik og Emilie (Skuespill)
2003 I fjor sommer (Roman)
2002 På vei til en venn (Roman)
2000 Som torden (Skuespill)
1999 Min tredje muskel (Dikt)
1997 Journalisten (Roman)
1995 Antecedentia (Dikt)
1992 Branngater (Dikt)
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate (Noveller)
1988 I fjor var litt av en natt (Dikt)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark

Det er mange som venter i spenning på Niels Fredrik Dahls nye roman, Fars rygg, som lanseres fredag 13. oktober. Allerede før lanseringen her hjemme er rettighetene nå solgt til det prestisjetunge forlaget Gyldendal  i Danmark. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Niels Fredrik Dahl
Les mer

Niels Fredrik Dahls kritikerroste Fars rygg til Sverige og rett inn på bestselgerlisten i Norge 

Niels Fredrik Dahls roman Fars rygg ble lansert forrige fredag til strålende kritikker. Boken vekker oppsikt Skandinavia. Allerede før utgivelsen ble rettighetene solgt til danske Gyldendal, nå følger forlaget Natur och Kultur opp i Sverige. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer