I den sjette verda

roman

Velg format

kr 299
ISBN
9788249503698
”Heidundrande morosam … I ein roman tettpakka med flosklar, enkle sanningar og språk på tomgang driv Tormod Haugland heidundrande morosam harselas med utviklingstru og økonomiske sanningar, men òg med menneskeleg toskeskap … drøftinga i søskenflokken om arveoppgjer blir til noko av det kostelegaste og mest ravgale i heile romanen. For sjølv om det skulle ligge alvor under, og sjølv om boka tek utviklingstendensar, økonomisk politikk og utarminga av bygde-Noreg «på kornet», er I den sjette verda først og sist ei heidundrande morosam bok. Ikkje minst er det seriøse tullpratet til Dankert Valden, som ikkje veit kva han seier og slettest ikkje kva han meiner, men likevel pratar heile tida og har evna til å overtale folk, glitrande utført … Alt i alt er I den sjette verda blitt ein lettlesen roman som med stort overskot utleverer mangt og mykje til spott og spe.”
HANS H. SKEI, AFTENPOSTEN
”Kvikk, underholdende og replikksterk komedie … et underfundig sjangergjøgleri: skuespill, forviklingskomedie, satire og melodrama om hverandre … Haugland har skrevet en intelligende, original og underfundig roman om vårt dyre fedreland”
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
”Tormod Haugland er en morsom, original og spennende forfatter … Tormod Haugland har skrevet en skrudd, glad og optimistisk roman. Dette er en morsom bok … Boka blir intelligent morsom, fordi alle figurene sier så mye rart, som egentlig ikke helt passer til den situasjonen de er i … Tormod Haugland har skrevet en veldig god historie om den bortkomne sønnen som velger å komme hjem. Inne i alle de komiske situasjonene kommer det relevante og interessante diskusjoner. Hva skal til for å skape noe nytt på hjemstedet der man kommer fra? Hvordan klare å leve sammen som gode naboer uten å fly i strupen på hverandre? Og, ikke minst, er det mulig å vinne tilbake den kvinnen du en gang forlot? Jeg skal ikke røpe svaret, men isteden oppfordre deg til å lese denne boka, for Tormod Haugland vet å stille de rette spørsmålene.”
KNUT HOEM, NRK, BOKTILSYNET
”Retur til hjembygda kan ikke alltid anbefales, men å lese Tormod Haugland får deg til å ville gjøre det likevel. Tormod Haugland har en fantastisk egenskap. I hver eneste bok – og jeg har lest dem alle – gir han leseren følelsen av at her er det selve Livet vi skal ta i handa. I denne boka skal det skje noe viktig. På disse få boksidene er det en vesentlighet som overgår mye i norsk litteratur. Så også med årets I den sjette verda … Folkene i denne romanen har både humor og et vidd langt utover kommunegrensene, og Haugland begrenser dem ikke … Romanen starter med rene og pene overflater, men går dypere til den har deg. Hauglands psykologiske innsikt er betydelig, og måten han lar personene samtale på er mesterlig”
VIDAR KVALSHAUG, NATIONEN
”Heile romanen er ein frigjerande leik med den klassiske forviklingskomedien der tida, staden og handlinga skal danne ein heilskap som må utspele seg og forløysast innanfor eitt døgn … Denne handlinga, som er krydra av situasjonskomikk og absurde scener og samtidig dreg tanken mot westernfilmen og vestlandscowboyen, er i tillegg skriven ut som skodespel der replikkane ber mykje av handlinga og der forteljaren meir blir den som kjem med scenetilvisingane. Samtidig leiker Haugland med konflikten mellom det folkelege og det akademiske, og ekstra komisk blir det når Valden slår om seg med filosofiske og akademiske termar og moteord, meir og mindre plukka opp på kurs i marknadsføring … I den sjette verda er rett og slett ei finurleg bok, skriven både med distanse og nærleik til stoffet. Om ein tenkjer å kjøpe ei bok denne hausten, er Tormod Haugland eit godt val.”
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
”Morsom vestnorsk variant av ”Twin Peaks” … Det høres kanskje sprøtt ut, men diskusjonene faller naturlig inn i bokens egen logikk, og får denne leseren til å humre stille i en slags indre fryd hver gang nok en bit faller på plass. Dette er en klok bok, en bok som gir leseren mye å gruble over”
ANNE SCHÄFFER, BERGENS TIDENDE
”Eg har nemnt Pompel og Pilt, og Kaurismäki, men her er og litt Kafka, og litt Vesaas (huset i mørkret), ein god del fjernsynsteater, litt Twin Peaks, litt Fargo, og Barton Fink, ein har ei kjensle av at alt det ein tykkjer ein kjenner, brått kan rivna og at eitkvart forferdeleg kan komma ramlande ut … dette er ein forfattar med eit særs godt grep om språket … han har fått til noko originalt som bryt med slitsame konvensjonar for romansjangeren”
ODD W. SURÉN, STRILEN
”Ei vellykka bok om å handle. Med romanen I den sjette verda befester Tormod Haugland seg som en solid og ambisiøs forfatter … morsom, viktig og spennende … en spennende historie fra Bygde-Norge der humor, jantelov, absurdisme og empati får frie tøyler.
TRØNDER-AVISA
”Fjorårets roman Inkarnasjon var bare herlig, og årets roman I den sjette verda står ikke langt tilbake for deg. I begge romanene utnytter Haugland humoren som et sentralt element, og noen av situasjonene og skikkelsene i denne romanen re regelrett uimotståelige. Men det lett humoristiske går aldri ut over romanens tematiske tyngde og alvoret i tematikken den tar opp”
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
”Haugland har skrevet en morsom roman, lett og underholdende”
NORUNN OTTERSEN SEIP,FREDRIKSTAD BLAD
”Gå ikke glipp av Tormod Hauglands vittige, satiriske og kloke bok … En klok bok som kan leses på flere plan, full av referanser til film, annen litteratur og ikke minst til den klassiske forviklingskomedien”
TARA
Dankert Valden og Tryggve Karlsson er eigedomsmeklarar. Dei har eit oppdrag, å selje eit hus på ein liten plass i utkant-Noreg. Huset dei skal selje ligg på den plassen der Valden er oppvaksen, og der han ikkje har vært sidan han brått flytta nokre år tilbake. No er faren død, og garden skal seljast. Men Valden har andre planar. Attende på heimplassen råkar han på kona Hjørdis, som no bur i lag med ein annan mann. Med stort overskot og humor har Tormod Haugland skrive ein heilstøypt roman som og låner trekk frå melodramaet, om ei heimkome som inneber både ei byrjing og ein slut, og der nesten alt kan hende. Tormod Haugland (f. 1962) debuterte med romanen "Under" i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. For tida er han dagleg leiar for Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2005
ISBN 9788249503698
Innbinding Innbundet
Tittel I den sjette verda
Bokgruppe 411
Emne Skjønnlitteratur Bygder Romaner
Tormod Haugland

Tormod Haugland

Tormod Haugland (f. 1962) debuterte med romanen Under i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. I 2017 vart Haugland nominert til P2-lytternes romanpris for Om dyr og syn.

Last ned Ole Robert Sundes etterord om Hauglands forfatterskap i Orm, ugla og and. Prosa Obskura

 
Utgitt på oktober:
 
 
Les mer