Henrik og Emilie

skuespill

Velg format

kr 199
ISBN
9788249503605
”Da Niels Fredrik Dahl fikk i oppgave å skrive et skuespill fra Henrik Ibsens liv, valgte han seg kjærlighetshistorien mellom den store dikteren og den pur unge piken Emilie Bardach. Det var et klokt valg … … Resten av historien har Dahl diktet fritt, og det har han gjort godt”
SARAH SØRHEIM, DAGBLADET
”Hvor sterkt var Henrik Ibsens kvinneskikkelser inspirert av virkelige opplevelser? Niels Fredrik Dahl gjør som mesteren selv og stiller spørsmålet. Vi får søke etter svaret. Med glede. I «Henrik og Emilie» har Niels Fredrik Dahl diktet seg inn i den gamle Henrik Ibsens fortumlede sinn … Kom Emilie - som én av svært mange - til Kristiania for å oppsøke den døende Ibsens tilholdssted? Høyst tvilsomt, men desto bedre er det at Dahl benytter sin dikteriske frihet til å forestille seg nettopp det. Han utvikler situasjonene med språklig eleganse, lar det absurde teaters dialogteknikk bidra til at det som står mellom linjene, kaster lys over skikkelsene … Det er et klassisk stykke om kunstneren og hans modell, hans inspirasjonskilde, dette - og så drar forfatter Dahl til men en dramatisk konstellasjon som Strindberg kalte «Dødsdansen». Ibsen snakker direkte om at den ulykkelige kjærligheten, det er «når to som er glad i hverandre, får hverandre og gifter seg bare for å oppdage at de ikke passer sammen». Marit Østbye lar Suzannah Ibsen bære slike utsagn med en ukuelig stolthet, - hun er en kvinne som har valgt sin oppgave og vet at bare hun kan greie dette. Men det krever kamp, og stykket - som også har interessante forgreninger, ikke minst gjennom sønnen Sigurd, er en skildring av livet til den store dikteren - men også til dem som levde i det Turisten kaller «den største skyggen jeg har sett»
MARTIN NORDVIK, ADRESSEAVISEN
”I et visuelt mesterverk svermer gamle Henrik og den unge Emilie som om de var alene i verden … Niels Fredrik Dahl har skrevet et teaterstykke som er svermende og dystert på samme tid … Dahl tegner en Ibsen som helst bare vil være seg selv. Mennesket Ibsen”
MARIE EDHOLM ANDRESEN, TELEMARKSAVISA
”Strålende teaterpoesi og en drøm av en forestilling … Niels Fredrik Dahl har skrevet en ordknapp tekst med ekkoer av smerte, ømhet, lengsel, og kraft … Det er ikke forelskelsen som gjør størst inntrykk, men de forspilte liv som brenner seg inn, på netthinnen og i hjerterota”
KARI GISHOLT, VARDEN
”Lett og lekkert … gjennomført med en letthet og eleganse vi sjelden ser på teater … alt stemmer i forestillingen som nå skal på turné med Riksteatret. Det skjer bl.a. fordi forfatteren ikke har falt for fristelsen til å lage psykologisk realisme av fortellingen om det umake kjærlighetsforholdet mellom Henrik og Emilie. I stedet har han laget et poetisk bilde, der luften mellom setningene er like viktig som det som blir sagt”
LIV RIISER, VÅRT LAND
”Niels Fredrik Dahl har diktet et skuespill basert på noen fakta om et forhold mellom Henrik Ibsen og Emilie Bardach. Etter min mening står fiksjonen godt på egne bein. Den sier noe allment om det å være lite mann og menneske, men mye dikter … Teksten har en del lekre passasjer, slik som på benken der Henrik og Emilie i forelskelsens rus drømmer om å hengi seg til hverandre”
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
”Skjønnlitteraturen seirer … et … triumferende hurra føler undertegnede sterkt å gi uttrykk for i møtet med Niels Fredrik Dahls Henrik og Emilie … Dahls modige og taktile menneskeliggjøring av Ibsen gjør alene sterkt inntrykk. Samtidig som forfatteren evner å skape nerve, i letthet, i et ordkort drama, med bestillingsverkets research som utgangspunkt. En stor triumf for den tenkende manns historiske og biografiske Ibsen-interesse”
ODDMUND F.J. VAAGSHOLM, SUNNMØRSPOSTEN
Niels Fredrik Dahls nye skuespill om Henrik Ibsen har premiere på Riksteatret 1.mars 2006, og foreligger i bokform samtidig. Vi møter en gammel og syk Henrik Ibsen i Kristiania. En dag står den langt yngre Emilie Bardach, som han møtte i Tyrol mange år tidligere, utenfor huset hans. Niels Fredrik Dahl sier selv: "Det er skrevet så mange stykker om menn som blir konger. Dette stykket er om en konge som blir menneske." Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, særlig med romaner som "På vei til en venn" (2002), og "I fjor sommer" (2004), som begge er oversatt til en rekke språk. Han er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet "Som torden" fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249503605
Innbinding Pocket
Tittel Henrik og Emilie
Bokgruppe 414
Illustratør Tormod Lindgren
Design Exil design
Emne Skuespill Oslo Skjønnlitteratur 1800-tallet Forfattere Kjærlighet
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017. Fars rygg, Niels Fredrik Dahls sjette roman, utkom høsten 2023 til strålende kritikker.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

Flere forfatterportretter

Litterære priser:

Ibsenprisen 2002

Brageprisen 2002

Fringe First Award 2001

Tidenprisen 1997

 

Av Niels Fredrik Dahl:

2023 Fars rygg. Roman
2017 Mor om natten. Roman
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før. Dikt
2010 Norsholmen. Boksingel
2009 Herre. Roman
2006 Henrik og Emilie. Skuespill
2003 I fjor sommer. Roman
2002 På vei til en venn. Roman
2000 Som torden. Skuespill
1999 Min tredje muskel. Dikt
1997 Journalisten. Roman
1995 Antecedentia. Dikt
1992 Branngater. Dikt
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate. Noveller
1988 I fjor var litt av en natt. Dikt

 

Les mer

Nyheter

Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark

Det er mange som venter i spenning på Niels Fredrik Dahls nye roman, Fars rygg, som lanseres fredag 13. oktober. Allerede før lanseringen her hjemme er rettighetene nå solgt til det prestisjetunge forlaget Gyldendal  i Danmark. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Niels Fredrik Dahl
Les mer

Niels Fredrik Dahls kritikerroste Fars rygg til Sverige og rett inn på bestselgerlisten i Norge 

Niels Fredrik Dahls roman Fars rygg ble lansert forrige fredag til strålende kritikker. Boken vekker oppsikt Skandinavia. Allerede før utgivelsen ble rettighetene solgt til danske Gyldendal, nå følger forlaget Natur och Kultur opp i Sverige. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer