Tjue

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249512171

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512171
Innbinding Ebok
Tittel Tjue
Bokgruppe 852
I salg 11.12.2013
Emne Skjønnlitteratur 1960-1969 Oslo Romaner
Det er Oslo på midten av 60-tallet, Nils er tjue år og student. Han blir kjæreste med den mørkhårede vestkantjenta Maria, men på en ryggsekktur gjennom Europa blir både han og barndomsvennen Zakk trukket mot den rappkjefta Jane fra Brooklyn. Nils drømmer om å bli forfatter, og lufte liklukta ut av den borgerlige romanen, og sammen med studiekameraten Elias vil han starte et unglitterært tidsskrift. Zakk har på sin side mål om å «detonere en bombe, avsløre et bedrag, og snu opp ned på litteraturen». Samtidig er det som om Zakk bærer et stort mørke i seg, hva er i ferd med å skje med ham? Og hva slags dobbeltvirksomhet og dobbeltspill er det den karismatiske lederskikkelsen og sabotørsønnen Åsmund bedriver?

I Tjue møter vi igjen flere av personene fra Gutten på passbildet, og også her har forfatteren diktet fritt rundt biografiske hendelser i sitt eget liv.
”Av meget godt merke. Hans nye selvbiografiske roman gjør leseren ingenlunde beklemt. Tvert imot skriver han fengende og inciterende … Forfatteren har tidligere vist at han både kan skrive fengende og skape høyverdig litteratur. Det er også Tjue i store trekk et prov på … her trekker Haavardsholm åpenbart på vesentlige erfaringer fra starten på eget skriveliv … En annen styrke ved dette verket er anvendelsen av autentisk tidskoloritt”
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
”Espen Haavardsholm gjør slentrende oppriktighet til en kunstform … I Tjue tas det logiske skritt videre fra forrige boks oppvekstskildring … Haavardsholm fanger den ungdommelige følelsen av at verden ligger ny og erobringsklar på sjeldent overbevisende vis. Så bruker han da også uhemmet, og utvungent, av det som fremstår som svært nær hans egne erfaringer … først og fremst er spillet med virkeligheten så finstemt gjort at den ikke går i den åpenbare "groupie-fellen", fristelsen til å lene seg tilbake på det faktum at man en gang var i et miljø folk er nysgjerrige på. Haavardsholm er ingen groupie, men fullt ut sin egen herre med total kontroll over denne teksten. Dette er opplevd, gjennomreflektert og gitt en form som virker som den eneste rette, i en uanstrengt tone det er vanskelig å beskrive med et annet ord enn oppriktig … Det kan virke som om Haavardsholm har funnet en nærmest magisk oppskrift: Han kan skrive slentrende og uavsluttet uten at det oppleves som om det gjør så fryktelig mye”
ANE FARSETHÅS, DAGENS NÆRINGSLIV
”Det er en sjarmerende og humoristisk skildring av forholdet mellom de to guttene … Haavardsholm har skrevet en overbevisende psykologisk roman om usikkerhet og motstridende følelser i et 20-årig guttesinn … Haavardsholm skriver muntlig og godt … Det er en trend blant forfattere å skrive oppvekstromaner … Og når en lykkes å allmenngjøre erfaringene, opplevelsene og følelsene, blir dette god lesning. En slik roman er Tjue”
MARGOTH HOVDA-LIEN, NORDLYS
”en verdifull og naturligvis, sterkt personlig roman”
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen Tidevann, og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil. Han fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971). Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays, og biografier om Aksel Sandemose (1988), Martin Linge (1993), Johan Borgen (2000) og Ola Bauer (2010). Hans mest kjente romaner er Store Fri (1983), Roger, gult(1986), Det innerste rommet (1996), Gutten på passbildet (2004) og Tjue (2006). I 2008 utkom Bildet på baksiden, som avslutter trilogien om Nils Hå. Haavardsholm ble tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap i 2006.

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2006

Gyldendalprisen 1970

Les mer