På vei til en venn

roman

Velg format

kr 359
ISBN
9788249500789
"Det er en intens, rystende roman Niels Fredrik Dahl har skrevet; mørk, sort og likevel med et eventyrlig lys i seg. Hans språk er presist og besettende, en slags poetisk jernprosa, jeg kommer ikke på et annet ord, jernprosa, for Niels Fredrik Dahl holder leseren fast i sitt grep. Slik Vilgot, og hans underlige, ensomme verden, heller ikke slipper tak i oss."
LARS SAABYE CHRISTENSEN
"Trist og gripende ... Mot slutten strammes handlingen virtuost til, og en får lyst til å gråte ... Dahl har skrevet en viktig bok og en god bok. Språklig sett er den en ren nytelse"
SINDRE BREMNES, NATIONEN
"På vei til en venn har sin egen lysstyrke som gjør den til en sjelden leseopplevelse ... en vakker og vemodig fabel om vennskap, ensomhet, kjærlighet, lengsel. Særlig Vilgots forhold til den syke moren er skildret på en var og poetisk måte som røsker tak i hjerterøttene. Forfatteren unngår imidlertid å tippe over i det sentimentale ved sin suverene språkbeherskelse"
GEIR LØVLI, FREDRIKSTAD BLAD
"Her er mye uforløst kjærlighet, utstøting og lengsel, varsomt, antydende og vakkert skildret ... en leseopplevelse som kan anbefales"
FINN STENSTAD; TØNSBERGS BLAD
"Imponerer med en sterk og følsom fortelling"
PÅL GITMARK ERIKSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"en av de sterkeste og mest stilsikre bøkene som er gitt ut av en norsk forfatter på lang tid. Historien om Vilgot er både svært vakker og forferdelig trist ... også en erindringsroman, full av fantasi, skarpe observasjoner – og ikke én overflødig setning."
BJØRN TORE BRØSKE, BERGENSAVISEN
"en perle av en bok, en helt besettende bok, finfølt og der Vilgots øde griper og rister oss med nydelige skrivepassasjer og drevent leder oss inn på sporet ved distinkte antydninger. Dette er sann svir."
KJELL ERIKSSON, SARPSBORG ARBEIDERBLAD
språk og oppbygging er mesterlig utført"
LINN T. SUNNE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"Niels Fredrik Dahl setter leserens hjerte i skruestikke og strammer langsomt til"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Velkonstruert, drømmende, sår og nær roman fra Dahl ... skremmende og betagende, den er finurlig oppbygd, språklig presis og kretser om en problematikk som gjør den vanskelig og uhyre sterk ... de ulike fortellerstemmene [] er vevd inn i hverandre og glir nesten umerkelig over i hverandre. På denne måten bretter Niels Fredrik Dahl ut et menneskesinn på en genial måte ... en bok det er vondt å lese, en bok som setter inntrykk og som brenner seg fast. Det er en bok man nødig legger fra seg, og som innbyr til gjenlesing
JØRGEN ALNÆS, DAGSAVISEN
"den gjør et veldig inntrykk ... en melankolsk og sørgmodig blues om sjelens dype sår"
LARS HELGE NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Gjennombruddet!"
SØLVI WÆRHAUG, VG
"Orginal og gripende beretning om ensomhet"
ØYSTEIN ROTTEM, DAGBLADET
"Romanen er spekket med mindre bifortellinger og skjebner. På noen korte sider fremstår disse som minneverdige, helstøpte portretter. Med en fin blanding av dramaturgisk talent og total språkbeherskelse har Dahl gitt ut en roman som vil kunne fenge, underholde og samtidig sette dype tankespor i sin leser."
MAY GRETHE LERUM, VG
"Rystende og hjerteskjærende ... en svært lesverdig bok; både vakker og brutal ... en enestående episk fortelling ... Det er en foruroligende og melankolsk, men aldri sentimental stemning i boken. I skildringen av et sårbart barnesinn på vei inn i følelseskulde, er forfatteren fullt på høyde med Tarjei Vesaas i Isslottet."
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"ekte, vondt og sterkt med eit presist, lyrisk og usentimentalt språk som midt i det fryktelege til og med klarer å henta fram ein lun humor ... På vei til en venn er ei historie som set seg både i magen, i ryggmergen og i hovudet"
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
"På vei til en venn er en usedvanlig roman. Stramt komponert, poetisk i uttrykket – Niels Fredrik Dahl er jo lyriker – og med en forteller som sakte, men ubønnhørlig nærmer seg det unevnelige, det som hendte da han var 11 år og på vei til en venn ... Det er en bok du bør lese!"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Gripende historie om det ensomme sårbare barnet og øyeblikket som smadrer liv ... Her dirrer en lengsel etter nærhet og en rå fortvilelse som griper, ryster, maner til ettertanke ... Denne innsikten i overgrep og forspilte liv formidles med poetisk sensibilitet og rytmisk driv, helt uten klam moralisering og med en inderlighet som er frapperende. Les Niels Fredrik Dahl."
STAVANGER AFTENBLAD
"Genuin, musikalsk romankunst ... en vakker historie om hvordan livet har vokst seg skjevt og ikke kan rettes ut. Dette er briljant fortellerkunst"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN
"I denne urovekkende skildringen av et menneskeliv på ville veier lykkes Dahl ualminnelig godt i å skape et følelsesmessig engasjement hos leseren. Åpningen av romanen er for øvrig noe helt for seg selv"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2002
"en vidunderlig vakker, melankolsk, følsom og samtidig dramatisk roman”
MARGARETE SCHWARZKORP, NDR (Tyskland)
"Denne romanen er ubarmhjertig trist, men samtidig oppløftende på en besynderlig måte og vakker som en drøm … Denne usedvanlig rørende romanen er samtidig en poetisk beskrivelse av fantasiens helbredende kraft"
SABINE BRANDT, FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
"Dahl forteller en dyster og dypt gripende historie med en slik melankolsk letthet at alt det grufulle i denne rørende romanen virker enda litt mer uvirkelig"
DANIEL SANDER, KULTURSPIEGEL (Tyskland)
"Dahl formidler tristheten på en så mesterlig suggestiv måte … en subtilt komponert roman
BRIGITTE (Tyskland)
"En poetisk og trist bok man ikke klarer å legge fra seg
LITERATUR – REPORT (Tyskland)
”En bok, vidunderlig vakker og samtidig så trist … storartet litteratur … Triste bøker preger ikke akkurat dagens motebilde. De gjør kanskje aldri det. Likevel blir de skrevet og lest hele tiden. Men kun få er skrevet på en så gripende og virtuos måte som bøkene av den norske forfatteren Niels Fredrik Dahl.”
MARKUS BUNDI, AARGAUER ZEITUNG (Tyskland)
"fenger og fascinerer … Den måten Dahl bygger opp romanen rundt dette temaet på og den måten han klarer å bevare historiens indre spenning på helt til siste side, er mesterlig. En … stor roman"
DR. KAY WAGNER, MITTELBADISCHE PRESSE (Tyskland)
"en trist bok med islett av bitter komikk. En fin og avdempet sammensatt historie som gir rom for ettertanke i lang tid"
CHRISTEL FREITAG, BUCHBESPRECHUNGEN (Tyskland)
"Niels Fredrik Dahl ble med god grunn feiret i Norge med denne romanen. Den triste språkmelodien berører dypt. Ensomheten og fortvilelsen hos Vilgot … er beskrevet med rystende vakre ord. Dette er en usedvanlig roman. Allerede innledningen er såpass eiendommelig at man er nødt til å lese videre … Dette er første gang en bok av den norske forfatteren Niels Fredrik Dahl utgis på tysk. Vi får håpe det ikke er siste gang"
TANJA WILHELM, REZENSÖHNCHEN (Tyskland)
"Farssavn og traumatisk erindring er grunnstoff i På vei til en venn, enda en roman som setter norsk litteratur på det litterære kartet … På vei til en venn [er] en moderne elegi, skrevet med den helt særegne blandingen av poesi og realisme, av humor og melankoli, som er blitt en tone i en del av den moderne norske litteraturen. … Farssavnet får en overveldende og vektig skildring i denne romanen, som både kan tale lavmælt og spenne språket opp i store syner”
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
"På vei til en venn er Niels Fredrik Dahls andre roman. Den 46-år gamle forfatteren og journalisten mottok Brageprisen for den erfaringsrike romanen som ble betegnet som årets beste i Norge og solgte i over 50.000 eksemplarer … Et imponerende arbeid i all sitt stille underspill"
KRISTEN BJØRNKJÆR, INFORMATION (Danmark)
"På vei til en venn er en gripende og klok fortelling. Her er både burleske opptrinn, absurde innslag og troverdig sjelegransking … Det er en roman som river og flår i leseren og gang på gang minner om kjærlighetens og nærværets nødvendighet"
LEON JAURNOW, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Niels Fredrik Dahls første roman på dansk må ikke bli den siste … For en deilig roman den norske forfatter og dramatiker Niels Fredrik Dahl har skrevet. Så full av ynde og barnesinn, skjebne og fin smerte … Språket er den hånden som bærer et snøfnugg, forsiktig og hele tiden truet av sin egen varme”
LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"fin, kretsende og likevel uhyre presis og tett på [...] en bok skrevet i moll ... Niels Fredrik Dahls På vei til en venn er en bok om stikker dypt. En bok som endrer verden litt. Den gir sin leser ekstra kunnskap, ekstra tilgang til verden. Elefanten er sluppet ut, følg den!”
MARIE LOUISE WEDEL ØSTERGAARD, RECEPTION (Danmark)
"En sørgelig, men svært velskrevet roman om en utsatt, elleveårig gutt"
AFTONBLADET (Sverige)
"På vei til en venn er et ordentlig arbeid fullt av eksempler på en slags lavmælt briljans"
SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
På vei til en venn er en merkelig roman. En trussel hviler over sidene, stemningen er fortettet. Samtidig er fortellingen vakker, poetisk og gåtefull"
FEMINA (Sverige)
”en høyst alvorlig og rammende roman om ensomhet, overgrep, ubotelige traumer og lengselen etter å bli sett … tar et følelsesmessig jerngrep om leseren. Likevel blir man glad av å lese den, takket være det kunstferdig enkle, spenstige og fantastisk naivistiske språket”
NORRKÖPNINGS TIDNINGAR (Sverige)
"en fantastisk bok. En slik man ønsker man har skrevet selv … Etter to sider sitter man fast. Prøv selv"
SÖDERMANLANDS NYHETER (Sverige)
Den mest gripende og deprimerende boken jeg har lest på lenge!"
BORÅS TIDNING (Sverige)
"en usentimental, men svært smertefull og med rette prisbelønt fortelling"
NORDVÄSTRA SKÅNES TIDNINGAR (Sverige)
"På vei til en venn er en gripende roman som forblir lenge i mine tanker"
ÖRNSKÖLDSVIKS ALLEHANDA (Sverige)
"lysende oppvekstskildring"
LÄNSTIDNINGEN ÖSTERSUND (Sverige)
"Dahl har en ren, klar, nesten renskrapt stil … Man får en følelse av at Dahl har ett tilnærmet komplett minne av hvordan en svært ensom elleveårig lever og lider … denne velskrevne boken [er] virkelig hjerteskjærende"
NORRLÄNDSKA SOSCIALDEMOKRATEN (Sverige)
Han heter Vilgot, han er elleve år og han har lært at det er tre ting som er farlig: Å bade rett etter at man har spist, leke med plastposer, bli med fremmede som kommer kjørende langs veien. En mørk vinterettermiddag på 1960-tallet er Vilgot på vei til en venn, det skal forandre hans liv for alltid. Over tretti år senere segner en utmattet elefant om på en av Oslos utfartsveier og bare Vilgot kjenner til hvor den kommer fra.
På vei til en venn strekker seg fra sekstitallets skjøre uskyld i Norge til vårt eget årtusen, fra sirkusmanesjens magi til en høyst virkelig elefant i den voksne Vilgots fangenskap. En gripende og burlesk erindringsreise, en roman om mulige og umulige vennskap, om menneskers ensomhet og om bedøvende kjærlighet og lengsel.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2002
ISBN 9788249500789
Innbinding Innbundet
Tittel På vei til en venn
Bokgruppe 411
Design Exil design
Emne Ensomhet Skjønnlitteratur Barndom Romaner
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

 

Litterære priser:

Ibsenprisen 2002

Brageprisen 2002

Fringe First Award 2001

Tidenprisen 1997

 

Av Niels Fredrik Dahl:

2017 Mor om natten. Roman
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før. Dikt
2010 Norsholmen. Boksingel
2009 Herre. Roman
2006 Henrik og Emilie. Skuespill
2003 I fjor sommer. Roman
2002 På vei til en venn. Roman
2000 Som torden. Skuespill
1999 Min tredje muskel. Dikt
1997 Journalisten. Roman
1995 Antecedentia. Dikt
1992 Branngater. Dikt
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate. Noveller
1988 I fjor var litt av en natt. Dikt

 

Les mer