Fiskehuset

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249524488
"Skjellsettende … Bjella har skrevet en liten roman som på vakkert og nøkternt vis lodder dybden mellom to menn i en trebåt …. Boken handler nemlig ikke om hva som er sant – eller om fisking for den saks skyld. Den utfolder snarere savn, stolthet, splittelse, utilstrekkelighet, og alt derimellom, på en uhyre original måte. Hyttens mikrokosmos fungerer som en åpning inn til en langt større verden enn Storsenn rommer, og i kraft av en stillferdig, skarp, humoristisk og ettertenksom penn, skinner livet etter hvert igjennom det ellers så grumsete vannet under Jon og Ivar"
SIMON BAASTRUP, WEEKENDAVISEN (DANMARK)
"Boka trefte meg i sin kombinasjon av det smertefulle og det humoristiske. Korleis forsone seg med eit liv som ikkje vart heilt slik ein skulle ønskje?"
JONAS HANSEN MEYER, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Bjellas debutroman leter frem varme og humor der du egentlig ikke trodde den fantes"
STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2021
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE BØKER 2021
"Den innfule gubben i Bjellas romandebut om eiendom og arv er beskrevet med et bygdekulturelt lynne som norsk litteratur trenger mer av"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Her er både poesi og grovkorna prat. Eg er sjølvsagt inhabil: Eg vart lært opp i garnfiske på eit fjellvatn av onkel Eirik, far til Stein Torleif. Men denne boka er større enn min nostalgi og slektskjensle"
ERLING RIMEHAUG, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Tett og fin selvgeografi ... Språket fungerer utmerket, og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett ... en tett og fin fortelling ... Den fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang"
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN
"en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis … Bjella fikser det. Dette er et trangt kammerdrama, spekket av humor og ufyselighet … Det er lek med både tradisjonell mannsrolle og bygdehipstere, men det er alvor i bunn og - skal det vise seg - en mening med det som skjer"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre … «I begrensningene viser mesteren seg», skrev Goethe i sin tid. Bjella behersker dette stoffet, og nettopp i det konkrete og enkle blir denne boken dyp … På samme måte som det fortsatt er mulig å lage relevant visekunst ved hjelp av tre gitargrep og melankolsk kjærlighet, klarer Bjella her å skape noe friskt og dypt menneskelig med relativt enkle virkemidler. Det er godt gjort"
JONAS HANSEN MEYER, NRK BOK
"Balladen om stabeisen … «For ein type Ivar er. Ein kødd utan folkeskikk og medkjensle», skriver nevøen Jon Aslesson Aal … Og jaggu, Ivar er litt av en type, og min nye helt … Det blir en prøvelse for Jon, men en svir for leseren … man kunne tenke seg [Jon] som en slags fjellheimens Jon Fosse, som jo gjentatte ganger har brukt navnet Asle på sine spellemanns- og kunstnerfigurer. Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se … Boka treffer et sted jeg ikke husket fantes, i noe som med naiv godvilje kan kalles sjel … Jeg fingrer med sekseren og er toskete som ikke gir den. Men neste gang, Bjella. Neste gang"
STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD
"En ømhjertet godbit fra Bjella … Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet … Fiskehuset er en ømhjertet debutroman om ensomhet og lengsel, om levd liv og liv som skal leves"
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Stein Torleif Bjella fiskar ikkje etter lesarens gunst, men gjett om vi sit på kroken …. Bjella skriv med stor innsikt i og sympati for personane sine. Den vesle romanen er heilstøypt komponert, har ikkje daudpunkt … I tillegg til komposisjonen handlar det sjølvsagt om språket, som hos Bjella er effektivt og poetisk på same tid … Det finst ei vending i boka eg skal avstå frå å seie noko om, men sjølv om eg for min del no veit om denne, les eg gjerne romanen på ny fleire gongar. Slik er det når det er ei glede å vere på kvar side"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Stein Torleif Bjella fra Ål i Hallingdal er blitt folkekjær som visesanger med sine vindskeive og såre tekster om folk som ikke alltid passer inn eller lykkes med alt i livet. Nå debuterer han som romanforfatter med «Fiskehuset». Det gjør han bra, svært bra. Bjella er nemlig en rågod historieforteller"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN
"Bjella går i debutromanen «Fiskehuset» Hemingway ein høg gang med vonde visu på opprørt vatn. Å, for ein litterær fest! … ein romandebut spekka med herleg arrige heidersmenn og sjølvkomponert oppskrift på gode liv … Her er generasjonsskifte og heimfødingar, kjærleik og aldring, kunst og hardt levd liv – alt fletta så tett og ordknapt saman at kvar side er rik som ei novelle … Skriv ein roman til du, Stein Torleif Bjella"
SIGURD RØNNINGEN, UTEMAGASINET
"Historia kan på sitt norske og vestlandske vis minne om Ernest Hemingways «Den gamle mannen og havet»"
ARILD RØNSEN, PULS
«- Ska du bi ein god fiskar, må du tenkji som ein fisk.
Onkel Ivar ser rett på meg. Sjølv om panna er drivvåt, ligg den amerikanske sideskilen perfekt. Me står på vollen ved båthuset. Vatnet Storsenn breier seg mot vest. Det er større enn eg hugsar. Ivar myser i lynklart haustvêr. Han har høge gummisko, feltjakke, strikkavottar og bremluve med øyrelappar. Det er berre fire kilometer frå parkeringa, men for Ivar vart det fire mil. Framoverbøygd og tungpusta kjempa han seg hit. Tyngdekrafta og hardt ramma ryggvirvlar pressa han mot bakken. To gonger ramla han. Fyrst trakka han feil og datt sidelengs. Sekken og han låg samanfletta med ungskogen. Han freste som ein hoggorm då eg fekk han laus. Like etter datt han bakover i stigen. Han kila fast baken mellom to steinar. Då eg sprang til for å hjelpe, slo han etter meg med staven. Han kom seg laus for eigen maskin, ved å vogge att og fram. Etterpå halta han på høgrefoten. Eg tenkte at onkel ikkje lenger er mannen for haustfiske i kalde fjellvatn.»

Onkel Ivar Helgesson Aal har peika ut brorson Jon Aslesson Aal til å ta over fiskevatnet Storsenn.

Romanen "Fiskehuset" handlar om ei veke haustfiske, kunstens indre vesen, naturen som dundrar fram, kjærleiken, sanningsord og Den Store Endringa i livet til Jon Aslesson Aal.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524488
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Fiskehuset
Bokgruppe 882
I salg 21.10.2021
Emne Familie Skjønnlitteratur Romaner Sportsfiske Bygder
Lest av Stein Torleif Bjella
Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er fødd i 1968 på Ål. Han er kjend som musikar og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien Nr. 1. For romanen Fiskehuset vart Bjella tildelt Nynorsk litteraturpris 2021. Han vart og nominert til P2-lytternes romanpris.  

 

Litterære priser:

2022 Skjæraasenprisen
2021 Nynorsk litteraturpris

 

Utgitt på Oktober:

2021 Fiskehuset (Roman)
2017 Jordsjuk­antologien Nr. 1 (Dikt)
Les mer

Nyheter

Stein Torleif Bjella - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Stein Torleif Bjella
Les mer

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset i nye opplag

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset utkom 22. oktober til svært gode anmeldelser. Nå er et tredje opplag på 5000 eksemplarer på vei til bokhandlerne. Samlet opplag er så langt på 13 000 eksemplarer.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset til Danmark og Nederland

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset er nå solgt til Danmark og Nederland. Rettighetene til den kritikerroste boken er solgt til det velrenommerte forlaget Turbine i Danmark. I Nederland ble boken solgt til forlaget Spectrum etter en auksjon.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tyskland

Stein Torleif Bjellas romandebut Fiskehuset er solgt til det velrenommerte tyske forlaget btb/Random House. Rettighetene er tidligere solgt til Danmark og Nederland.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tsjekkia

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset ble solgt til Danmark og Nederland kort tid etter lanseringen. På nyåret sikret også forlaget btb/Random House i Tyskland rettighetene. Nå er det Tsjekkia som står for tur hvor boka utgis på forlaget Prostor.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tsjekkia

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset ble solgt til Danmark og Nederland kort tid etter lanseringen. På nyåret sikret også forlaget btb/Random House i Tyskland rettighetene. Nå er det Tsjekkia som står for tur hvor boka utgis på forlaget Prostor.
Les mer