Bla i boken

Fiskehuset

Velg format

Tilbudspris kr 262 Før kr 299
På lager
ISBN
9788249524488
"Tett og fin selvgeografi ... Språket fungerer utmerket, og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett ... en tett og fin fortelling ... Den fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang"
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN
"en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis … Bjella fikser det. Dette er et trangt kammerdrama, spekket av humor og ufyselighet … Det er lek med både tradisjonell mannsrolle og bygdehipstere, men det er alvor i bunn og - skal det vise seg - en mening med det som skjer"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre … «I begrensningene viser mesteren seg», skrev Goethe i sin tid. Bjella behersker dette stoffet, og nettopp i det konkrete og enkle blir denne boken dyp … På samme måte som det fortsatt er mulig å lage relevant visekunst ved hjelp av tre gitargrep og melankolsk kjærlighet, klarer Bjella her å skape noe friskt og dypt menneskelig med relativt enkle virkemidler. Det er godt gjort"
JONAS HANSEN MEYER, NRK BOK
"Balladen om stabeisen … «For ein type Ivar er. Ein kødd utan folkeskikk og medkjensle», skriver nevøen Jon Aslesson Aal … Og jaggu, Ivar er litt av en type, og min nye helt … Det blir en prøvelse for Jon, men en svir for leseren … man kunne tenke seg [Jon] som en slags fjellheimens Jon Fosse, som jo gjentatte ganger har brukt navnet Asle på sine spellemanns- og kunstnerfigurer. Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se … Boka treffer et sted jeg ikke husket fantes, i noe som med naiv godvilje kan kalles sjel … Jeg fingrer med sekseren og er toskete som ikke gir den. Men neste gang, Bjella. Neste gang"
STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD
"En ømhjertet godbit fra Bjella … Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet … Fiskehuset er en ømhjertet debutroman om ensomhet og lengsel, om levd liv og liv som skal leves"
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Stein Torleif Bjella fiskar ikkje etter lesarens gunst, men gjett om vi sit på kroken …. Bjella skriv med stor innsikt i og sympati for personane sine. Den vesle romanen er heilstøypt komponert, har ikkje daudpunkt … I tillegg til komposisjonen handlar det sjølvsagt om språket, som hos Bjella er effektivt og poetisk på same tid … Det finst ei vending i boka eg skal avstå frå å seie noko om, men sjølv om eg for min del no veit om denne, les eg gjerne romanen på ny fleire gongar. Slik er det når det er ei glede å vere på kvar side"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Stein Torleif Bjella fra Ål i Hallingdal er blitt folkekjær som visesanger med sine vindskeive og såre tekster om folk som ikke alltid passer inn eller lykkes med alt i livet. Nå debuterer han som romanforfatter med «Fiskehuset». Det gjør han bra, svært bra. Bjella er nemlig en rågod historieforteller"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN
"Bjella går i debutromanen «Fiskehuset» Hemingway ein høg gang med vonde visu på opprørt vatn. Å, for ein litterær fest! … ein romandebut spekka med herleg arrige heidersmenn og sjølvkomponert oppskrift på gode liv … Her er generasjonsskifte og heimfødingar, kjærleik og aldring, kunst og hardt levd liv – alt fletta så tett og ordknapt saman at kvar side er rik som ei novelle … Skriv ein roman til du, Stein Torleif Bjella"
SIGURD RØNNINGEN, UTEMAGASINET
«- Ska du bi ein god fiskar, må du tenkji som ein fisk.
Onkel Ivar ser rett på meg. Sjølv om panna er drivvåt, ligg den amerikanske sideskilen perfekt. Me står på vollen ved båthuset. Vatnet Storsenn breier seg mot vest. Det er større enn eg hugsar. Ivar myser i lynklart haustvêr. Han har høge gummisko, feltjakke, strikkavottar og bremluve med øyrelappar. Det er berre fire kilometer frå parkeringa, men for Ivar vart det fire mil. Framoverbøygd og tungpusta kjempa han seg hit. Tyngdekrafta og hardt ramma ryggvirvlar pressa han mot bakken. To gonger ramla han. Fyrst trakka han feil og datt sidelengs. Sekken og han låg samanfletta med ungskogen. Han freste som ein hoggorm då eg fekk han laus. Like etter datt han bakover i stigen. Han kila fast baken mellom to steinar. Då eg sprang til for å hjelpe, slo han etter meg med staven. Han kom seg laus for eigen maskin, ved å vogge att og fram. Etterpå halta han på høgrefoten. Eg tenkte at onkel ikkje lenger er mannen for haustfiske i kalde fjellvatn.»

Onkel Ivar Helgesson Aal har peika ut brorson Jon Aslesson Aal til å ta over fiskevatnet Storsenn.

Romanen "Fiskehuset" handlar om ei veke haustfiske, kunstens indre vesen, naturen som dundrar fram, kjærleiken, sanningsord og Den Store Endringa i livet til Jon Aslesson Aal.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524488
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Fiskehuset
Bokgruppe 882
I salg 21.10.2021
Emne Romaner Bygder Lydbøker Familie Skjønnlitteratur Sportsfiske
Lest av Stein Torleif Bjella
Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er fødd i 1968 på Ål. Han er kjend som musikar og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien. Fiskehuset er Bjellas første roman.

Les mer

Nyheter

Stein Torleif Bjella - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Stein Torleif Bjella
Les mer

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset i nye opplag

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset utkom 22. oktober til svært gode anmeldelser. Nå er et tredje opplag på 5000 eksemplarer på vei til bokhandlerne. Samlet opplag er så langt på 13 000 eksemplarer.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer