Stein Torleif Bjellas debutroman til Tyskland

 

 

 

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset ble solgt til Danmark og Nederland kort tid etter lanseringen i oktober i fjor. Nå er rettighetene også solgt til det velrenommerte forlaget btb/Random House i Tyskland.

 

Stein Torleif Bjella

Foto: Baard Henriksen


Fiskehuset var en av høstens mest solgte norske romaner. Boken er trykket i fire opplag. Samlet opplag er så langt på 16.000 eksemplarer.

Anmelderne ga Fiskehuset strålende skussmål, og boken ble trukket frem som en av årets beste i blant annet NRK, Klassekampen, Adresseavisen og Vårt Land.

ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE BØKER 2021
NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2021
KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021

"den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se … Boka treffer et sted jeg ikke husket fantes, i noe som med naiv godvilje kan kalles sjel … Jeg fingrer med sekseren og er toskete som ikke gir den. Men neste gang, Bjella. Neste gang"
STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD

"Tett og fin selvgeografi ... Språket fungerer utmerket, og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett … [Fiskehuset] fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring"
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN

"en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter … Bjella fikser det. Dette er et trangt kammerdrama, spekket av humor og ufyselighet … Det er lek med både tradisjonell mannsrolle og bygdehipstere, men det er alvor i bunn og - skal det vise seg - en mening med det som skjer"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

"På samme måte som det fortsatt er mulig å lage relevant visekunst ved hjelp av tre gitargrep og melankolsk kjærlighet, klarer Bjella her å skape noe friskt og dypt menneskelig med relativt enkle virkemidler. Det er godt gjort"
JONAS HANSEN MEYER, NRK BOK

"en svir for leseren … man kunne tenke seg [Jon] som en slags fjellheimens Jon Fosse, som jo gjentatte ganger har brukt navnet Asle på sine spellemanns- og kunstnerfigurer. Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN

"Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet … Fiskehuset er en ømhjertet debutroman om ensomhet og lengsel, om levd liv og liv som skal leves"
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

«Bjella fiskar ikkje etter lesarens gunst, men gjett om vi sit på kroken … Den vesle romanen er heilstøypt komponert, har ikkje daudpunkt … I tillegg til komposisjonen handlar det sjølvsagt om språket, som hos Bjella er effektivt og poetisk på same tid"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID

«en rågod historieforteller"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN

"Bjella går i debutromanen Fiskehuset Hemingway ein høg gang med vonde visu på opprørt vatn. Å, for ein litterær fest!»
SIGURD RØNNINGEN, UTEMAGASINET

Stein Torleif Bjella er født i 1968 på Ål. Han er kjent som musiker og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien. Fiskehuset er Bjellas første roman.

Omslag og bokomtale: https://oktober.no/fiskehuset
Høyoppløste forfatterportretter: https://oktober.no/forfatterportretter/stein-torleif-bjella-flere-forfatterportretter

Aktuelt