Jordsjukantologien

nr. 1

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249519064
"Bare ut fra originalitetskravet ruver denne glitrende samlingen; det er åpenbart for få dikt om odel og jordskifte i verdenslitteraturen"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Et ruralt persongalleri dramatiserer hverdag, klassekamp og kjærlighet, med varianter av jordsjuke (grådighet) som et mørkt omdreiningspunkt"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Trubadurens første diktsamling. – Upretensiøs og godmodig, med et skrått blikk på verden"
ANDERS NERAAL, BOK365, Årets beste diktsamlinger 2017
"Bjella gjør en god bokdebut. En forfriskende diktsamling med uvanlig stort publikumspotensial ... Stilistisk nærmer han seg lauget av norske poeter ... Samtidig er dette en diktsamling som handler om folk og miljøer som er mildest talt underrepresentert i poesihistorien ... det [er] stas at Jordsjukantologien henvender seg til et bredt publikum og bringer friskt blod til sjangeren ... At Bjella bruker dialekt, synes jeg ... skaper den underliggjørende effekten som ofte preger god poesi ... Jordsjukantologien er full av satiriske portretter. Men Bjella er også en forsonet poet som tross alt ser med ømhet på menneskenes dårskap"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Musiker Stein Torleif Bjellas diktdebut er spenstig, tankevekkende og smart ... Bjella gjør en 'Spoon River light', men han gjør det godt! En poetisk teknikk som fant en fullbyrdet form for over hundre år siden kan altså godt kopieres i dag, når det gjøres med smartness og intensitet! ... Her er Bjella i sitt ess, han formelig boltrer seg med grove og mindre grove utleveringer, oppkledt i talende metaforer, megetsigende allusjoner (hentydninger) og skjulte sammenligninger"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Bygda er et konkret sted, men også et bilde på livet. Bjella skriver med realistisk svartsyn om skikkelsene sine, men har også rom for humor, sosial satire og rammende karakteristikker. Det leder tankene til en annen låtskriver, som i 1950 ga ut sin første og eneste roman ... Som Prøysen har Bjella et varmt hjerte for mye av det han beskriver ... begge står fram som heimstaddiktere med et dypt menneskelig nedslagsfelt ... I denne samlingen fører han en viktig arv videre, samtidig som han i høy grad har funnet sin egen stemme. Han skriver enkelt og direkte om vanskelige temaer og skjulte motiver. Og naturen er aldri langt unna ... Han har en ukunstlet stil som kan treffe folk som kanskje ikke leser diktsamlinger til vanlig, og samtidig et kunstnerisk blikk for vare detaljer og samfunnsforhold. De fleste av oss kan nok til tider føle oss som 'husmann på eigen grunn', og kjenne oss godt igjen i det litt vonde. Og svimle over avgrunnen i de små, store spørsmålene"
ARVID SKANCKE-KNUTSEN, KLASSEKAMPEN
"Stein Torleif Bjella skriv melankolske og tragikomiske dikt ... Mottoet som står i byrjinga av boka, summerer godt opp kombinasjonen av melankoli og humor ein møter i dikta: 'Det er berre to tragediar i livet:/ tap av kjæraste og jordskifte'. Gjennom dikta vert ein kjend med ein ulikarta skokk med folk, med visse lastar ... Dikta dyrkar det overraskande vendepunktet, der livet slår over frå suksess til tragedie og ungkarstilvære. Her finst både svart galle og lys humor"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
«Sentrumsungdommen bygde hytte på åsen. Einsemde kom oppover bekken. Det pip i bringa til Sverre. Miljøvernrådgjevaren vart åleine. Britt sendte julekort. Vinden lova ingenting. Han sikra seg garden og vart uvenn med alle syskena». «Jordsjukantologien» er ei fleirstemd diktsamling. Små portrett i eit bygdeunivers. Kva er eigentleg jordsjuke? Kapitalistisk eigesjuke? Lengt mot molda? Sjuk jord? Kjærleik? Sjalusi? Havari?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249519064
Innbinding Ebok
Tittel Jordsjukantologien
Bokgruppe 852
I salg 20.10.2017
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er fødd i 1968 på Ål. Han er kjend som musikar og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien Nr. 1. For romanen Fiskehuset vart Bjella tildelt Nynorsk litteraturpris 2021. Han vart og nominert til P2-lytternes romanpris.  

 

Litterære priser:

2022 Skjæraasenprisen
2021 Nynorsk litteraturpris

 

Utgitt på Oktober:

2021 Fiskehuset (Roman)
2017 Jordsjuk­antologien Nr. 1 (Dikt)
Les mer

Nyheter

Stein Torleif Bjella - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Stein Torleif Bjella
Les mer

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset i nye opplag

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset utkom 22. oktober til svært gode anmeldelser. Nå er et tredje opplag på 5000 eksemplarer på vei til bokhandlerne. Samlet opplag er så langt på 13 000 eksemplarer.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset til Danmark og Nederland

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset er nå solgt til Danmark og Nederland. Rettighetene til den kritikerroste boken er solgt til det velrenommerte forlaget Turbine i Danmark. I Nederland ble boken solgt til forlaget Spectrum etter en auksjon.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tyskland

Stein Torleif Bjellas romandebut Fiskehuset er solgt til det velrenommerte tyske forlaget btb/Random House. Rettighetene er tidligere solgt til Danmark og Nederland.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tsjekkia

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset ble solgt til Danmark og Nederland kort tid etter lanseringen. På nyåret sikret også forlaget btb/Random House i Tyskland rettighetene. Nå er det Tsjekkia som står for tur hvor boka utgis på forlaget Prostor.
Les mer

Stein Torleif Bjellas debutroman til Tsjekkia

Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset ble solgt til Danmark og Nederland kort tid etter lanseringen. På nyåret sikret også forlaget btb/Random House i Tyskland rettighetene. Nå er det Tsjekkia som står for tur hvor boka utgis på forlaget Prostor.
Les mer