Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset til Danmark og Nederland

 

 

 

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset er nå solgt til Danmark og Nederland. Rettighetene til den kritikerroste boken er solgt til det velrenommerte forlaget Turbine i Danmark. I Nederland ble boken solgt til forlaget Spectrum etter en auksjon.

Stein Torleif Bjella

Foto: Baard Henriksen


Fiskehuset har ligget på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur siden lanseringen i slutten av oktober og er en av høstens mest solgte romaner. Fire opplag er trykket så langt, samlet opplag er på 16 000 eksemplarer.

Fiskehuset har fått strålende kritikker. Boken er trukket frem som en av årets beste i blant annet NRK, Klassekampen, Adresseavisen og Vårt Land.

ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE BØKER 2021
JONAS HANSEN MEYER, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2021
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
ERLING RIMEHAUG, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021

"den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se … Boka treffer et sted jeg ikke husket fantes, i noe som med naiv godvilje kan kalles sjel … Jeg fingrer med sekseren og er toskete som ikke gir den. Men neste gang, Bjella. Neste gang"
 STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD

"Tett og fin selvgeografi ... Språket fungerer utmerket, og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett … [Fiskehuset] fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang"
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN

"en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter … Bjella fikser det. Dette er et trangt kammerdrama, spekket av humor og ufyselighet … Det er lek med både tradisjonell mannsrolle og bygdehipstere, men det er alvor i bunn og - skal det vise seg - en mening med det som skjer"
 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

"en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre … På samme måte som det fortsatt er mulig å lage relevant visekunst ved hjelp av tre gitargrep og melankolsk kjærlighet, klarer Bjella her å skape noe friskt og dypt menneskelig med relativt enkle virkemidler. Det er godt gjort"
JONAS HANSEN MEYER, NRK BOK

"Balladen om stabeisen … en svir for leseren … man kunne tenke seg [Jon] som en slags fjellheimens Jon Fosse, som jo gjentatte ganger har brukt navnet Asle på sine spellemanns- og kunstnerfigurer. Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN

"En ømhjertet godbit fra Bjella … Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet … Fiskehuset er en ømhjertet debutroman om ensomhet og lengsel, om levd liv og liv som skal leves"
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

«Bjella fiskar ikkje etter lesarens gunst, men gjett om vi sit på kroken … Den vesle romanen er heilstøypt komponert, har ikkje daudpunkt … I tillegg til komposisjonen handlar det sjølvsagt om språket, som hos Bjella er effektivt og poetisk på same tid"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID

"en rågod historieforteller"
 JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN

"Bjella går i debutromanen Fiskehuset Hemingway ein høg gang med vonde visu på opprørt vatn. Å, for ein litterær fest!"
SIGURD RØNNINGEN, UTEMAGASINET

"Historia kan på sitt norske og vestlandske vis minne om Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet»"
ARILD RØNSEN, PULS

Stein Torleif Bjella er født i 1968 på Ål. Han er kjent som musiker og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien. Fiskehuset er Bjellas første roman.

Omslag og bokomtale: https://oktober.no/fiskehuset

Høyoppløste forfatterportretter: https://oktober.no/forfatterportretter/stein-torleif-bjella-flere-forfatterportretter

Aktuelt