Stein Torleif Bjellas roman Fiskehuset i nye opplag

 

 

 

Stein Torleif Bjellas debutroman Fiskehuset utkom 22. oktober til svært gode anmeldelser. Kort tid etter lansering ble romanen trykket i et nytt opplag, nå er et tredje opplag på 5000 eksemplarer på vei til bokhandlerne. Samlet opplag er så langt på 13 000 eksemplarer.

Stein Torleif Bjella

Foto: Baard Henriksen


Fiskehuset ligger for øyeblikket på sjetteplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Se lista her: https://bokhandlerforeningen.no/boklista/Skj%C3%B8nnlitteratur/723

 

Anmelderne har gitt Fiskehuset svært gode skussmål. «Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur», konkluderte Klassekampens kritiker. «Den mest imponerende og humrende norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se», skrev Stavanger Aftenblads anmelder. 

 

Om Fiskehuset:

 

"Tett og fin selvgeografi ... Språket fungerer utmerket, og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett … [Fiskehuset] fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang"

ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN
 

"en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter … Bjella fikser det. Dette er et trangt kammerdrama, spekket av humor og ufyselighet … Det er lek med både tradisjonell mannsrolle og bygdehipstere, men det er alvor i bunn og - skal det vise seg - en mening med det som skjer"

 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

"en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre … På samme måte som det fortsatt er mulig å lage relevant visekunst ved hjelp av tre gitargrep og melankolsk kjærlighet, klarer Bjella her å skape noe friskt og dypt menneskelig med relativt enkle virkemidler. Det er godt gjort"

JONAS HANSEN MEYER, NRK BOK
 

"Balladen om stabeisen … en svir for leseren … man kunne tenke seg [Jon] som en slags fjellheimens Jon Fosse, som jo gjentatte ganger har brukt navnet Asle på sine spellemanns- og kunstnerfigurer. Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur"

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
 

"den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt … Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se … Boka treffer et sted jeg ikke husket fantes, i noe som med naiv godvilje kan kalles sjel … Jeg fingrer med sekseren og er toskete som ikke gir den. Men neste gang, Bjella. Neste gang"

 STEINAR BRANDSLET, STAVANGER AFTENBLAD

"En ømhjertet godbit fra Bjella … Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet … Fiskehuset er en ømhjertet debutroman om ensomhet og lengsel, om levd liv og liv som skal leves"

MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

Stein Torleif Bjella er født i 1968 på Ål. Han er kjent som musiker og rimsmed. I 2017 debuterte han som forfattar med den kritikerroste diktsamlinga Jordsjuk­antologien. Fiskehuset er Bjellas første roman.

Omslag og bokomtale: https://oktober.no/fiskehuset

Høyoppløst forfatterportrett: https://oktober.no/forfatterportretter/stein-torleif-bjella-flere-forfatterportretter

Aktuelt