Bla i boken

Den siste overlevende er død

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249523542
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE BØKER 2021
"En genial roman. Fem fantastiske fortellinger i nåtid som alle har rot i historien om den mystiske Isak Meyer fra krigens dager … leseren har en stor leseopplevelse foran seg … Øybø er god til å navigere nåtid og fortid i et sømløst samspill, som får spenningen til å oppstå ut fra små hendelser i miks med det mye større … Det er lekker skrivekunst, det er lek, det er historiske fakta, det er knallfine dialoger. Ennå har jeg ikke fått nok av disse kombinasjonene!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Mattis Øybø følger forbindelseslinjene i sin brageprisnominerte roman … Til sammen utgjør de en historie de om hukommelse og glemsel, påvirkning og avstand, om sammenhenger, isolasjon og fellesskap. Historie og nåtid rulles sammen, i en roman som, tross idérikdommen, oppleves lettflytende og spennende"
DAGSAVISEN, ÅRETS 5 BESTE NORSKE BØKER
"Den siste overlevende er død er et intenst og utradisjonelt familiemysterium - og spennende så det holder. Mattis Øybøs puslespillmetode gjør leseren til den som leter etter de tapte brikkene. For hver side hever han forventningene til hva som skjer videre … Den fritt kommenterende fortelleren inviterer leseren til å undre seg, og slik får romanen større dybde. På briljant vis får Øybø fram hvordan den som har ordet i sin makt, kan si deg hvem du er … I Den siste overlevende er død viser Øybø hvordan bittesmå hendelser i fortida kan velte liv i nåtida. Det gjør romanen til en glimrende utforsking av historiefaget, men aller mest er den en glitrende fortelling om identitet og opphav"
JOAKIM TJØSTHEIM, DAGBLADET
"Hva er et menneske, for seg selv og for andre, før og nå og i framtida? Denne romanen gir ingen fasitsvar, men stiller interessante spørsmål …. lydhørheten for nyanser er typisk Mattis Øybø. Han er god på replikker, forstår spennet i det som blir sagt, det som blir tenkt, det som blir tolket … Den siste overlevende er død er en rik roman. Som alltid har Mattis Øybø stålkontroll på språket, og komposisjonen. Han viser ikke fram alle brikker, alle detaljer, i puslespillet, men stoler på at leseren ser i hvert fall glimt av det større bildet likevel. Resultatet er en god, og klok, roman"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Mattis Øybø leverer sjonglørkunst med krigen som innsats … Her utforskar Øybø både kva som skjer i det vesle livet til enkeltmenneske og i den store historia om andre verdskrigen når brokkar og bitar skal gjerast om til forteljingar … Dette er ein roman med mange lag. I dei fem historiene ser vi inn i livet til fem notidsfamiliar som kjem i ubalanse når livet blir perforert av små partiklar frå fortida … Romanen er på sitt sterkaste når han skildrar kvardagsmenneske som sansar og lever og lyg som best dei kan, både i krig og fred. Ja, og når han viser kor uendeleg samansett bildet kan vere før det blir smidd om til ei historie som går opp"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"en tydelig litterær konstruksjon og samtidig så fint skrudd sammen at leserens gjenkjennelse og identifikasjon aldri snubler i delene. Det er skarpt sett, godt tenkt og proft gjort"
GEIR POLLEN, KLASSEKAMPEN
Like før jul får Jonathan beskjed om at faren hans, Jakob Meyer, er død. Jonathan kjente ham ikke, og vet heller ingenting om den delen av familien, annet enn at Jakobs far var jøde, og måtte flykte til Sverige under krigen.

På den andre siden av byen, under en oppussing av kjøkkenet, finner Louise og Henrik noen gamle kjærlighetsbrev fra en tysk soldat til en norsk kvinne. Soldaten har vært medvirkende i en grensehendelse som også involverte en ung jødisk mann, og som fikk store konsekvenser for dem begge.

Samtidig får småbarnsmoren Tessa sin største hemmelighet avdekket i en selvbiografisk roman. Men romanen forteller også en historie om krigen, og om en ukjent, jødisk student
som bare kaller seg «M».

Alt henger sammen med alt. For Jonathan, Louise, Henrik og Tessa spiller plutselig over søtti år gamle hendelser, med en for lengst død mann, en avgjørende rolle livene deres, enten de er klar over det eller ikke.

"Den siste overlevende er død" er en roman om historie - hvordan den fortolkes, fortelles og lever videre i oss alle.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523542
Innbinding Ebok
Tittel Den siste overlevende er død
Bokgruppe 852
I salg 21.05.2021
Emne Kjærlighet Andre verdenskrig 1939-1945 Romaner Familie Skjønnlitteratur 2010-2019 Jøder
Mattis Øybø

Mattis Øybø

Mattis Øybø (f. 1971) debuterte i 2003 med romanen Alle ting skinner. Romanen Ingen er alene (2007) er utgitt i Danmark, mens Karin og Kareem (2010) er oversatt til svensk. I 2017 utkom Elskere, som fikk strålende anmeldelser. Den siste overlevende er død er Øybøs femte roman.

Flere forfatterportretter

 

Utgitt på Oktober:

2021 Den siste overlevende er død
2016 Elskere
2009 Karin og Kareem
2007 Ingen er alene
2003 Alle ting skinner
Les mer

Nyheter

Mattis Øybø - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Mattis Øybø.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer