Så langt nattens hell

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249511709
"En poet som verdsetter desperat kjærlighet ... Jeg vokste opp med Morten Øens minimalistiske, renskårne dikt, der selv enkeltord sto skjelvende sterkt alene på hvitt papir. Nå er han mer pratsom enn noensinne. Men så lenge han dikter 'ingen døde er til å stole på, og før eller siden må vi / innse at vi er noens triste historie', er det helt greit for meg"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"Ett av kjennetegnene til Øen er at poeten har full tiltro til at leseren kan finne ut av hans vidåpne linjer; her må leseren involvere seg og dikte diktet ferdig. Om Øens dikt må man si, som Sigmund Mjelve en gang sa om dikt, at de blir til to ganger: Først når dikteren skriver, dernest når leseren leser ... rommer mange enkle, åpne og vakre linjer"
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN
"Fordi dikta kryssar fram og tilbake mellom ulike nivå, ulike språk, er dei det Roland Barthes kallar skrivbare tekstar: Du kan ikkje bare lena deg tilbake i godstolen og sjå at eit ferdig avrunda og heilt sjølvinnlysande kunstverk kjem imot deg. I staden er du sjølv involvert, du 'skriv' sjølv samanhengane mellom dei ulike elementa. Og gleda ligg i å bli rykka opp, å bli vekt frå det døsige kvardagstilværet og på ny oppleva den ekstatiske gleda ved å bli kasta ut i noko ganske ukjend ... i denne boka, og særleg på dei siste 20 sidene eller så, finn Øen plutseleg den timinga han har sakna før. Og då, då blir han verkeleg god"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Øen er utolmodig overfor løgn og maskespel, men langt frå kynisk eller hatsk. Det er heller ein desperat vilje til å leve rett på. Sjå den andre. Kjærleik til livet ... Morten Øens første diktsamling på ni år knyter politisk kritikk, medieinteresse og svart realisme saman med ei turbulent og annleis kjærleikshistorie. Det er blitt ei vond og opprivande, men også øm og varmhjarta diktsamling"
TORE ELIAS HOEL, DAG OG TID
"Det er med en gåtefull, skremmende og vital bok Morten Øen vender tilbake til poesien etter ni år i prosaoasen. Gåtefull, fordi den med sine pikselerte scener fra norsk hverdag makter å fremmed gjøre leseren; skremmende, fordi minnet om 22. juli 2011 henger som et istykkerrevet bakteppe bak hverdagen, den rare høsten da et helt land skalv og dirret etter sommerens grusomheter. Vitaliteten flimrer over skjermen i stuemørket, hinsides godt og ondt ... Romanskrivingen har gjort poeten Øen djervere og mer ordrik ... Å lese Så langt nattens hell gjør den darwinistiske litteraturkritikerorganismen både usikker og inspirert, det føles som å få et tusensiders brev fra Google komprimert av en poet. Så langt nattens hell inneholder rikelig med dominante memer, som ubønnhørlig vil spre seg videre i hjertene og hjernene der ute"
CORNELIUS JAKHELLN, MORGENBLADET
"Befriende usentimental diktsamling ... Det er en stor, rastløs energi over boka ... tankesprangene skaper nysgjerrighet hos leseren. Øen er befriende usentimental, han lar seg ikke by verken poetiske og eksistensielle klisjeer"
BJARNE MARKUSSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Morten Øen gjer poetisk comeback ... Dikta er særeigne, på eit nivå verkar dei som eit zappande aggregat av ulike setningar, like vilkårleg samansette som stjernehopane ein kan sjå på bileta i byrjinga og slutten av boka. At Øen held det heterogene stoffet elegant samla på himmelen, grunnar seg på forma, ein eigenarta diksjon som har med hymna og songen å gjere"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
Det er ni år siden Morten Øens forrige diktsamling, "Ti". Det er også ni år siden Øen ble tildelt Halldis Moren Vesaas-prisen, der det sto i juryens uttalelse: "Fra første stund har det syntaktiske, slepne risset vært hans anliggende, gjennom en nærmest fotografisk avgrensing av virkeligheten blir ethvert objekt utsatt for følelse, en både realistisk betonet og romantisk modus der verden er skjønnhet og åpenbaring selv i sine mest tragiske og overgitte øyeblikk."

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511709
Innbinding Ebok
Tittel Så langt nattens hell
Bokgruppe 852
I salg 22.01.2013
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Morten Øen

Morten Øen

Morten Øen (f. 1969) fra Stavanger er norsk forfatter og fotograf. Han debuterte med diktsamlingen I grønnskyggene i 1990, og har til sammen utgitt 11 diktsamlinger og åtte romaner, blant annet apokalypse-romanene Tellemarck og Norge om Våren. Merdø er hans nyeste roman.

«Han er ikke en af den slags debutanter man kalder 'lovende' og 'venter sig noget af'. Han er der allerede. Hvordan han skriver om ti år, kan vi jo ikke vide (men at han gør det er jeg sikker på)»
POUL BORUM i 1992

 

Litterære priser:

Oktoberprisen 2001

Halldis Moren Vesaas-prisen 2004

Ordknappen 2012

 

Utgitt på Oktober:

2024 Merdø (Roman)
2020 Bogaloo (Roman)
2017 Norge om våren (Roman)
2015 Tellemarck (Roman)
2013 Så langt nattens hell (Dikt)
2011 Likevel lysner det (Roman)
2011 Ord for hav (Roman)
2008 Ingenting, ingen, ingensteds, aldri (Roman)
2007 Himmel er denne fargen (Roman)
2007 Samlede dikt (Dikt)
2005 Øyets trang til mykhet (Roman)
2004 Ti (Dikt)
2003 Gjennom forlatt og tilstede (Dikt)
2001 Traktat (Dikt)
1999 Lengsel. Øyefall (Dikt)
1997 (Uten tittel). Dikt 
1996 Den troendes tjeneste (Dikt)
1995 Sted (Dikt)
1994 Dikt (Dikt) 
1992 Det er dette (Dikt) 
1990 I grønnskyggene (Dikt) 
Les mer