Riket er vårt, damti, damti

dikt

Velg format

kr 199
ISBN
9788249503612
”Fabelaktig fri språkføring. Original dikting som vågar å samle lys inn frå verda og det sterkaste i modernismen. For underteikna er dette årets boktittel: Riket er vårt, damti damti! Og Hatløy er i ferd med å markera seg som norsk poesis nye doldis. Han har dimensjonar som får meg til å tenkja på Gunnar Bjørling, og han er utruleg konsekvent der han med nærast dadaistisk energi utforskar kva ei kosmisk leikande haldning kan få det norske språket til å utføra. I si sjette diktsamling har han kome så langt at det tek tid for lesaren å følgja han inn i dette språklege universet der så mykje underleg kan skje.”
HELGE TORVUND, DAGBLADET
”… endeleg opnar ei strålande bok”. Slik sluttar det fyrste diktet i den nye samlinga til Kjartan Hatløy … No er det kanskje ikkje fyrst og fremst si eiga bok Hatløy tenkjer på. Likevel, som sjølvkarakteristikk er det midt i blinken! … Med denne boka … plasserer Kjartan Hatløy seg der han retteleg høyrer heime, i den store nynorske tadisjonen … Men Hatløy er først og fremst sin eigen mann – med sitt leikande språk, si eiga store språk- og naturglede … Eg trur ikkje det er ofte ein dagskritikar slit ut meldareksemplaret sitt. Eg er i ferd med å slite ut mitt med understrekingar og eseløyro … Stundom har eg ledd, oftare har eg smilt, men mest har eg tenkt medan eg har lese … i diktboka til Hatløy fins stort alvor, mørke drag, djup innsikt og klokskap. Eg trur dette er ei av dei viktigaste bøkene som kom i haust!”
OLE KARLSEN, DAG OG TID
”Lyrisk språkfest … Dikta i Kjartan Hatløys sjette diktsamling er originale og held jamn og høg kvalitet … Medvitet om at verda kjem til gjennom språket og at verda gjennom språkleg bearbeiding blir ny, er elles sterkt gjennom heile samlinga … Poeten skyv på grensa for språket. Fragmentet frå ”Fader vår” i tittelen, går over i ”damti, damti”, eit tomt rytmisk framhald av bøna, eit språk utan tyding som indikerer leik og fangar språkets fortyllande og nyskapande kraft. Så ta berre imot poetens invitasjon og bli med på den elleville språkfesten”
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
”Lysende poesi. Diktene gir gode opplevelser … De åpner for nye rom i hodet, de er visjonære og trekker veksler på alt fra Olav H. Hauge til franske surrealister og store tenkere. Mer går det ikke an å ønske seg”
TRULS HORVEI, HAUGESUNDS AVIS
”Forfatterskapet til Kjartan Hatløy har fått vokse seg stort i det stille. Fjorårets utgivelse Riket er vårt, damti damti var poetens syvende bok etter debuten i 1996. Det er ei tøff samling. Dersom den norske offentligheta hadde fungert bedre, ville det florert av glade nordmenn som leste Hatløy. Vi ville stått i kø utenfor bokhandelen når diktsamlinga slippes. Det ville være diktlesere strødd omkring på kafeer, busser og på tilfeldige stubber i skogen den grønne. Etter endt lesning ville vi møtt hverandre med en varhet for nyanser som i dag går oss hus forbi. Særlig befriende ville det være å lese ei slik syngende bok … Den mørke undertonen er ofte nærværende, men overgås av vitaliteten og faktisk gleden som bokstavene er fora med … Hatløy har funnet en slentrende stil som virker fortryllende på en i overkant avfortrylla verden”
MORTEN WINTERVOLD, NORDLYS
Med villskap og disiplin, i slåande vakre bilete, opphever Kjartan Hatløy vante grenser mellom mennesket, naturen og kosmos. Han har eit særegent blikk for sted og lys, hans skrift er open, raus og livsbejaande.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2005
ISBN 9788249503612
Innbinding Pocket
Tittel Riket er vårt, damti, damti
Bokgruppe 413
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Kjartan Hatløy

Kjartan Hatløy

Kjartan Hatløy (f. 1954) debuterte i 1996 med diktsamlinga Solreven. Sidan har han gitt ut ei lang rekke kritikarroste samlingar. Kjøkkendikt frå 2012 blei innstilt til Brageprisen, mens Den kvite vegen (2016) blei innstilt til Ungdommens kritikerpris og er omsett til tysk. I 2017 utkom Dikt i samling, som inneheld alle Hatløys bøker t.o.m. Den kvite vegen. Same år utgav den tyske filmskaparen Frank Wierke ein dokumentarfilm om forfattaren Kjartan Hatløy, Der Sonnenfuchs. Diktsamlinga Menneskedagar utkom i 2018. Vere og døy – døy og vere er Kjartan Hatløys 14. samling.

Hatløy er rekna som ein av våre største naturlyrikarar. I 2015 blei han heidra med lyrikkprisen Diktartavla for sin markante forfattarskap. Den legendariske diktarstien i tunet på Hardanger folkemuseum blei med dette utvida med steintavle nr. 24. Diktartavla skal fremja positiv merksemd om norsk lyrikk og er eit samarbeid mellom Hauge-senteret og Hardanger folkemuseum.

I 2021 ble Kjartan Hatløy tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2021

Diktartavla 2015

Kvernsteinprisen 2014

 

Utgitt på oktober:

1996 Solreven
1997 Svarande pupill
2001 Stasjon smale seng
2002 Nattsong og andre forteljingar
2003 Steg frå klar himmel
2005 Riket er vårt, damti damti
2006 I kråkekrins
2011 Fjord
2012 Kjøkkendikt
2014 Mi meinings hus
2016 Den kvite vegen
2018 Menneskedagar
2022 Vere og døy – døy og vere. Dødslære

 

Les mer

Nyheter

Kjartan Hatløy og Mona Høvring tildelt Doblougprisen 2021

Doblougprisen 2021 er tildelt Kjartan Hatløy og Mona Høvring. Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling i går kveld.
Les mer